Ako dlho dokáže koronavírus prežiť na oblečení a ktorá látka mu „chutí“ najviac? Nová štúdia odhalila odpoveď

  • Schopnosti koronavírusu prežiť na mnohých povrchoch sú už dobre známe
  • Vedci v novej štúdii zistili, že vírus koronavírusu môže prežiť na bežných textíliách až tri dni
  • V rámci štúdie testovali schopnosť vírusu prežiť na polyestri, polykotóne a 100 % bavlne
  • Súčasťou štúdie bolo aj správne pranie, ktoré dokáže odstrániť koronavírus
koronavírus pod mikroskopom
TASR/NIAID-RML via AP
  • Schopnosti koronavírusu prežiť na mnohých povrchoch sú už dobre známe
  • Vedci v novej štúdii zistili, že vírus koronavírusu môže prežiť na bežných textíliách až tri dni
  • V rámci štúdie testovali schopnosť vírusu prežiť na polyestri, polykotóne a 100 % bavlne
  • Súčasťou štúdie bolo aj správne pranie, ktoré dokáže odstrániť koronavírus

Schopnosti koronavírusu prežiť na mnohých povrchoch sú už dobre známe. Vedci v novej štúdii zistili, že vírus koronavírusu môže prežiť na bežných textíliách až tri dni. BBC informuje, že vedci z De Montfort University v Leicesteri (DMU) v rámci štúdie testovali schopnosť vírusu prežiť na na polyestri, polykotóne a 100 % bavlne.

Matovičove dva milióny dávok Sputnika sú len rozprávka. Rusi sa o tom ani nezmienili, očkovanie viazne aj tam

Na polyestri prežije tri dni

V rámci štúdie vedci naniesli vírus na textílie pomocou kvapiek. Potom sledovali stabilitu vírusu na každom materiáli po dobu 72 hodín, teda tri dni.

Výsledky ukázali, že polyester predstavuje najvyššie riziko prenosu, pričom vírus bol zaznamenaný aj po troch dňoch a ostala zachovaná aj jeho schopnosť prenosu na iné povrchy. Na 100 % bavlne vírus prežil 24 hodín, zatiaľ čo na polykotóne iba šesť hodín.

koronavirus korona covid-19
zdroj: Unsplash/Fusion Medical Animation

„Keď sa prvýkrát začala pandémia, veľmi málo sa chápalo, ako dlho môže koronavírus prežiť na textíliách,“ uviedla mikrobiologička a doktorka Katie Laird, vedúca výskumnej skupiny pre infekčné choroby pre univerzitný časopis.

Laird upozorňuje, že tieto materiály sú zároveň najčastejšie používané na zdravotné uniformy a predstavujú riziko prenosu. Jednotkou v zdravotníctve je 100 % bavlna. „Ak by si sestry a zdravotnícki pracovníci zobrali uniformy domov, mohli by na sebe mať stopy koronavírusu, a ten by sa mohol preniesť aj na iné povrchy,“ povedala Laird.

Ako ho vyprať, aby sa odstránil koronavírus

Štúdia sa zamerala aj na spôsob, ako čo najlepšie odstrániť vírus praním zo 100 % bavlnenej tkaniny. „Len čo sme určili mieru prežitia koronavírusu na každej z textílií, obrátili sme našu pozornosť k identifikácii najspoľahlivejšej metódy prania na odstránenie vírusu,“ uvádza vedkyňa.

Voda dostatočne odstránila vírus vo všetkých testovaných práčkach, keď bol vírus nanesený na textíliu po kvapkách, ale nie vtedy, keď vedci znečistili tkaninu umelo vytvorenými slinami obsahujúcimi vírus.

zdroj: Unsplash/ Engin akyurt

V týchto prípadoch bol vírus úplne odstránený iba vtedy, keď bol použitý čistiaci prostriedok a teplota bola 40 ° C alebo vyššia.

Pri spôsobe, kde bola na elimináciu vírusu využitá len samotná teplota, bolo potrebných minimálne 67 ° C. Štúdia tiež zistila, že pri praní vecí s tými, ktoré majú na sebe stopy vírusu, nehrozí riziko krížovej kontaminácie.

Laird varovala, že by si zdravotnícky personál nemal brať použité uniformy domov, ale mali by si prať priamo v nemocniciach alebo v priemyselných práčovniach. Podľa vedkyne sa doterajšie odporúčania zakladali na zastaranej literatúre, ktorá už nekorešponduje s realitou. „Teraz vieme, že vírus môže na niektorých textíliách prežiť až 72 hodín, a že sa môže preniesť aj na iné povrchy,“ dodala Laird.

Zdroje: BBC, DMU

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá