AKTUÁLNE: Moderna začala testovať vakcínu u detí. Zaočkujú aj bábätká od 6 mesiacov až po deti do 12 rokov

  • Už čoskoro by mohli byť svetu známe predbežné výsledky aplikácie vakcíny od spoločnosti Moderna aj u detí
  • Spoločnosť začala klinické testovanie vo vekovej kategórii od 6 mesiacov až po 12 rokov
Moderna, dieťa
Unsplash/Colin Maynard, TASR/Mohssen Assanimoghaddam via dpa
  • Už čoskoro by mohli byť svetu známe predbežné výsledky aplikácie vakcíny od spoločnosti Moderna aj u detí
  • Spoločnosť začala klinické testovanie vo vekovej kategórii od 6 mesiacov až po 12 rokov

Americká biotechnologická spoločnosť Moderna v utorok oznámila, že začína s testovaním vakcíny proti koronavírusu u detí mladších ako 12 rokov.

Štúdia by mala zahŕňať účasť zhruba 6 750 detí zo Spojených štátov a Kanady, pričom by sa na nej mali zúčastniť deti vo veku už od šiestich mesiacov. Výskumníci ešte musia určiť najlepšiu dávku na testovanie u detí vo veku od 2 rokov a správnu dávku u detí mladších ako 2 roky, informuje SITA.

Spoločnosť testovala svoju vakcínu, na ktorej vývoji sa podieľal aj americký Národný zdravotnícky inštitút (NIH), aj na vekovej skupine 12 – 17 rokov. Zatiaľ ale nezverejnila výsledky štúdie.

Nečakané rozhodnutie: Slovensko prišlo o tri milióny vakcín Pfizer, jednoducho sme sa ich vzdali

Ako pripomína agentúra AP, testovanie na mladších deťoch bude zložitejšie, pretože vedci musia určiť, či použiť menšie dávky ako u dospelých a adolescentov.

Moderna oznámila svoj úmysel presne rok po tom, čo prvý dospelý človek dostal testovaciu dávku jej vakcíny. Očkovaciu látku teraz používajú v Spojených štátoch a mnohých ďalších krajinách vo svete.

Deti sú v tomto boji druhoradé

V boji s koronavírusom SARS-CoV-2 je podstatnejšie, aby boli zaočkované rizikové skupiny, medzi ktoré deti nepatria. Aj preto sa začalo s klinickými štúdiami pre mladšie vekové kategórie až rok po schválení vakcíny spoločnosti Moderna.

Iné vakcíny, napríklad proti obrne, záškrtu a meningitíde, sú a boli zamerané hlavne na elimináciu najnebezpečnejších chorôb u detí, uviedol pre Chicago Tribune Dr. Michael Hefferon, odborný asistent pediatrického oddelenia na Queen’s University v Ontáriu, informuje Daily Mail.

„Teraz to máme takmer naopak,“ povedal o konferencii COVID-19. „Je to choroba dospelých a čím starší pacient je, tým je zlovestnejšia. Preto sú deti menej relevantné,“ dodáva. Podľa údajov Centers for Disease Control and Prevention (CDC) malo v USA doteraz COVID-19 2,57 milióna detí mladších ako 17 rokov.

zdroj: TASR/AP, Paul Sancya

Bohužiaľ, pri nedostatočných opatreniach sú práve školské lavice živným miestom pre koronavírus. Jeho šírenie je medzi deťmi veľmi jednoduché. Ak sa prebiehajúce štúdia vakcín spoločností Moderna a Pfizer/BioNTech ukážu ako dostačujúce, je možné, že sa s očkovaním detí nad 12 rokov bude môcť začať už na jeseň roka 2021.

Predpokladané očkovanie detí mladších ako 12 rokov by sa mohlo začať o rok.

Príde nám až 75 000 dávok

Dobrou správou pre Slovensko je, že nám v mesiaci marec príde až 75 000 dávok tejto vakcíny. V marci má prísť na Slovensko dokopy toľko vakcín, koľko prišlo za všetky mesiace očkovania doteraz, teda od decembra do februára. Na tlačovej konferencii o tom informovala štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková.

Každý ďalší týždeň príde na Slovensko 51 000 dávok. Čiže za mesiac marec budeme mať 75 000 Moderny, 300 000 AstraZeneca, 350 000 dávok Pfizer/BioNTech, rovnako sa uchádzame v EÚ o ďalšie dávky pre nový kvartál,“ objasnila v relácii Braňo Závodský Naživo na Exprese.

Tajomníčka ministerstva prezradila, ako bude fungovať vakcinačná čakáreň. Vakcínu Sputnik V skontroluje ŠÚKL priamo v Rusku

Najväčšie percento zaočkovanosti aspoň prvou dávkou vakcíny má Slovensko vo vekovej skupine 80 až 89 rokov, dodáva SITA. Nasledujú obyvatelia od 90 až 99 rokov. Vo veku nad 80 rokov je celkovo zaočkovaných 31 % obyvateľov, nad 70 rokov 20 % a nad 60 rokov 12 %. Aspoň prvou dávkou vakcíny je zároveň zaočkovaných 50 % klientov domovov sociálnych služieb.

Zdroje: SITA, Daily Mail, Braňo Závodský naživo na Exprese

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá