Slovenka Ivana odišla z vysokej školy a vybudovala startup. Objavili dieru v lodnom svete a nemajú konkurenciu (ROZHOVOR)

  • Ivana Zemanovičová sa programovaniu venuje už niekoľko rokov
  • Dnes stojí vo vedení rakúskeho startupu Seasy
  • Seasy digitalizuje lodný turistický priemysel, jej hlavným produktom je sieťová platforma medzi námorníkmi a prístavmi
  • Funguje podobne ako Airbnb
Seasy
archív Seasy
  • Ivana Zemanovičová sa programovaniu venuje už niekoľko rokov
  • Dnes stojí vo vedení rakúskeho startupu Seasy
  • Seasy digitalizuje lodný turistický priemysel, jej hlavným produktom je sieťová platforma medzi námorníkmi a prístavmi
  • Funguje podobne ako Airbnb

Vzťah k počítačom mala od detstva. Vždy ju fascinovalo, čo dokážu a zároveň nikdy nepohrdla dobrou počítačovou hrou. Keď si však Ivana vyberala vysokú školu, programovanie nebolo na prvej priečke.

Až v maturitnom ročníku si povedala: „No a čo, že je to divné, skúsim kariéru v programovaní, lebo v tom vidím potenciál. A keď som sa rozhodla, že do toho idem, už ma nič nevedelo zastaviť.“

Začala sa učiť programovať sama a jej kroky viedli na FIIT na STU. Vysokú školu ale nedokončila. „Na vysokú školu som išla s vysokými očakávaniami. Chcela som kvalitné vzdelanie, no bola som veľmi sklamaná. Oči mi otvorila moja práca. Predtým, ako som nastúpila na vysokú školu, som začala pracovať part-time v jednej firme, kde som písala testy a neskôr dokonca programovala aplikácie.

Zistila som, že ma veľmi baví pracovať na projektoch, ktoré sú praktické, vedia zlepšiť život ľudí, vyriešiť opakujúci sa problém alebo priniesť hodnotnú inováciu. Vtedy som sa rozhodla, že sa chcem venovať webovému softvéru a aplikáciám,“ objasnila spoluzakladateľka rakúskeho startupu Seasy.

„Ostať na škole by pre mňa malo zmysel, iba kebyže chcem robiť v inom IT sektore, najmä v tých, kde treba vedieť aj o polnoci pokročilú matematiku. Sama som sa s matematikou stretla minimálne, a to som bola nadšená, že konečne raz za rok využijem niečo, čo som sa v škole naučila. Veľkú väčšinu som už aj zabudla,“ dodáva Ivana, ktorá sa rozhodla pre samoštúdium.

Ivana
zdroj: archív Seasy

„Robila by som to nasilu, aby som získala dobré známky a prešla do ďalšieho ročníka, nie sa učila programovať,“ ozrejmuje.

Roky programovania a naberania praxe ju priviedli až k vlastnému biznisu. Ivana Zemanovičová pôsobí ako spoluzakladateľka startupu, ktorý digitalizuje lodný turistický priemysel.

  • Čo robí platforma Seasy a ako vznikla
  • Ako sa zakladateľom podarilo objaviť dieru na trhu
  • Koľko spoluzakladateľka Ivana do firmy investovala
  • Do akej miery ich ovplyvnila pandémia 
  • Na ktorých trhoch pôsobia a kam plánujú expandovať

Žien v tejto IT oblasti veľa nie je. Nepozerajú na teba z vrchu?

Jedna z veľkých výhod IT je práve veľkosť tohto odvetvia a tým aj veľká rozmanitosť a možnosť výberu. Vždy som si vyberala firmy, kde boli ľudia ku mne milí a mali sme super kolektív, takže som sa s tým v práci doposiaľ nestretla.

Raz za čas je niekto prekvapený a neverí mi alebo ma podceňuje, ale takým ľuďom sa vyhýbam a nenechám si ich pripustiť k sebe.

Prečo je podľa teba v tomto odvetví viac mužov ako žien?

Je to podľa mňa najmä stereotypom, že ženy nie sú dobré v programovaní a technológiách. Realita je ale taká, že vôbec to nie je nič iné, ako hocijaká kancelárska práca a dokonca je to ešte lepšie. Pracuješ, kedy ti to vyhovuje a práca mimo officu je už dlho normálom.

Veľa pracovných príležitostí, dobrý plat a super kolektív nie je ničím ojedinelým. Samozrejme, keď si vyberieš zlú firmu, je jedno, na akej pozícii pracuješ, nebude ti tam dobre.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Seasy – Making Sea Life Easy (@seasy_official)

Poďme k firme Seasy, v ktorej si spoluzakladateľkou. Váš startup umožňuje prenájom parkovacích miest pre lode a jachty. Slovensko je bez mora, ako teda vznikol samotný nápad?

S nápadom prišiel spoluzakladateľ Niklas Baumgartner, keď bol na lodi a videl, ako kapitán používa neprehľadnú knihu na hľadanie prístavov. Ako mladšej generácii nám príde samozrejmé, že informácie sú digitalizované a na veľa vecí používame aplikácie, ktoré zjednodušujú celý proces. Preto vznikol nápad na aplikáciu, cez ktorú sa dá prenajať miesto v prístave.

K Niklasovi som sa pridala ja a Martin Olšanský potom, ako sme sa stretli vo Viedni na evente, kde sme mali možnosť spolupracovať. Nápad sa nám veľmi zapáčil, sadli aj po ľudskej stránke.

Máš skúsenosti s plachtením aj ty?

Ja a Martin sme pred vznikom firmy na jachte nikdy neboli. Išli sme do toho tak trochu naslepo. No, keď sme boli potom prvýkrát spolu, po našej prvej sezóne sme to ani trochu neoľutovali. Je to naozaj úžasný zážitok.

Keď mi raz čas dovolí a budem mať dosť odplachtených kilometrov, tak určite si chcem tiež spraviť kapitánsky kurz.

Lodný a turistický priemysel má veľký potenciál. Môžeme povedať, že ste objavili dieru na trhu?

Tento priemysel je ešte málo digitalizovaný. Práve preto by sa to dalo nazvať aj dierou na trhu. No rýchlo sa to zapĺňa, veľa startupov sa snaží dostať do tejto sféry a je to len otázkou času.

Našou výhodou je, že už máme funkčný produkt, preto sme ďalej ako väčšina z konkurečných startupov.

Momentálne existuje len pár platforiem, ktoré sa venujú rezervácii miest v prístavoch, no majú často veľa problémov. Častokrát nefungujú či nemajú dostatok marín, ktoré by prijímali rezervácie, alebo je veľa z bookingov zrušených. Zväčša to človeka po pár pokazených rezerváciách omrzí a vzdá to. Preto chceme, aby náš produkt naozaj fungoval, bol kvalitný a dotiahnutý do posledného detailu.

Okrem toho máme pár ďalších vecí v rukáve – využitie satelitnej technológie pre osobného sailing asistenta, ktorý bude pozostávať z rôznych bezpečnostných funkcií v aplikácii, navrhovaniu zaujímavých trás, ale prinesie aj viac dát o pobrežných miestach.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Seasy – Making Sea Life Easy (@seasy_official)

Čo vo firme robíš ty ako co-founder?

Od začiatku som sa venovala už mnohým oblastiam, no moja primárna pozícia je CIO. Som zodpovedná za zberanie dát, nastavovanie procesov a taktiež sa venujem HR, outsourcovaniu, programovaniu, navrhovaniu produktu a raz za čas aj sales a biz-dev.

Seasy tím momentálne tvorí už skoro 15-členný tím.

Tento počet sa stále mení. Niektorí pracujú part-time alebo z domu v zahraničí, napríklad z Chorvátska, Talianska či Grécka.

Dokopy sme traja zakladatelia, Martin Olšanský (CTO) a ja sme zo Slovenska a máme veľa skúsenosti s prácou v startupoch, čo sa týka programovania a tvorby produktu. 

Niklas (CEO) je skúsený v získavaní partnerstiev a financií pre projekt. Je z Rakúska, je vášnivý námorník a pred tým, ako začal pracovať na Seasy, sa venoval poradenstvu pre biznisy v oblasti digitalizácie procesov. Taktiež dôležitý člen tímu je Daniel Macháček, ktorý sa k nám pridal ešte v úplných začiatkoch projektu a robí dizajn celej aplikácii a takisto sa venuje marketingu.

Vybudovanie startupu určite nie je lacná záležitosť. Koľko si do Seasy investovala?

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá