Pohárik alkoholu pre zdravšie srdce. Experti zistili, či dokáže byť naozaj prospešný

  • Experti dokázali, že konzumácia alkoholu nevedie k ďalším ochoreniam srdca
  • Je však nutné, aby si si nevyhodil z kopýtka a neprehnal to
pjimage – 2021-07-27T080525.206
Unsplash/Kelsey Chance Unsplash/Jesse Orrico
  • Experti dokázali, že konzumácia alkoholu nevedie k ďalším ochoreniam srdca
  • Je však nutné, aby si si nevyhodil z kopýtka a neprehnal to

Najnovší prieskum ukázal, že ak trpíš ochorením srdca, malá dávka alkoholu môže znížiť riziko srdcového infarktu, mozgovej príhody alebo predčasného úmrtia. O prieskume informuje portál CNN. Štúdie sa zúčastnili osoby trpiace kardiovaskulárnym ochorením.

Výskumná pracovníčka v odbore alkoholu Emmanuela Gakidou, ktorá pracuje na univerzite vo Washingtone, tvrdí, že ak v konzumácii alkoholu pokračuješ aj po prekonanej srdcovej príhode, nie je to zlé. Samozrejme, že je potrebné dodržiavať určité množstvo alkoholu, ktorý spotrebuješ. Nemal by si to preháňať.

zdroj: Unsplash/Blake Wisz

Alkohol nie je tabu

V štúdii sa porovnávali ľudia, ktorí pijú pravidelne, s ľuďmi, ktorí nepijú vôbec. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie možno sa hornú hranicu konzumácie alkoholu považovať 166 gramov týždenne. Táto hranica platí pre mužov, no aj pre ženy. Výskum však ukázal, že najväčšie výhody prináša pitie menej ako polovice tohto množstva. 

„Výsledky výskumu naznačujú, že osoby trpiace kardiovaskulárnymi ochoreniami nemusia prestať piť, aby zabránili ďalšiemu infarktu či príhode. Podľa všetkého bude stačiť, ak znížia svoj týždenný prijem alkoholu,“ uvádza autor štúdie Chengyi Ding, postdoktorand na University College London. 

Koľko podľa teba minuli domácnosti EÚ peňazí na alkohol počas korona-roku 2020?

Historicky najväčší výskum

Štúdiu, ktorá tvrdí, že chorí ľudia môžu alkohol konzumovať, možno považovať za najväčšiu v tejto oblasti. Údaje boli zhromaždené od viac ako 14-tisíc ľudí, ktorí už zažili infarkt alebo mozgovú príhodu. Títo ľudia boli sledovaní až 12 rokov. Štúdia taktiež obsahuje výsledky z ďalších 12-tich analýz.

zdroj: Unsplash/Dave Lastovskiy

Výskum ukázal, že najnižšie riziko sa vyskytlo, keď ľudia s existujúcim srdcovým ochorením vypili 6 až 8 gramov alkoholu denne (42 až 56 gramov týždenne). Ľudia, ktorí pili 8 gramov alkoholu denne, mali o 27 % nižšie riziko druhej kardiovaskulárnej príhody v porovnaní s ľuďmi so srdcovými chorobami, ktorí nepili.

Ak však ľudia vypili iba 6 gramov, prínos sa zdvojnásobil. Títo ľudia mali o 50% nižšie riziko ďalšieho srdcového infarktu alebo príhody. 

Netreba to preháňať

To, že pohárik neškodí tvojmu srdcu, však neznamená, že neubližuje niekde inde. 

Konzumácia alkoholu spôsobuje napríklad cirhózu pečene, tuberkulózu, rakovinu a množstvo zranení po nehodách. „Ak je vaším hlavným zdravotným problémom rakovina, alkoholu by ste sa mali zriecť úplne,“ odporúča odborník. 

Zdroj: CNN

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá