V Etiópii ženám vybíjajú zuby. Na Madagaskare oslavujú s mŕtvymi, potom ich vrátia do hrobu

play icon

V najnovšej epizóde ZmUPované nám o Afrike prišiel porozprávať redaktor Startitup František Kekely, ktorý tento kontinent navštevoval pravidelne niekoľko rokov. Jeho zaujímavé články nie len o cestovaní nájdete na našom webe.

Navštívil aj menej známu krajinu Džibutsko, ktorá leží na východe Afriky. Akú mal motiváciu navštíviť takúto nezvyčajnú krajinu? 

Jeho obľúbenou krajinou v Afrike je Etiópia, ktorú má precestovanú zhora nadol. O tom, aké zážitky a kultúrne šoky tam zažil, nám prezradil v rozhovore.

„Čo sa mi na Afrike páči, oni vzdelanie naozaj berú inak. U nás to berieme ako nasilu, keď som sa v Afrike rozprával s mladými, oni doslova chcú. Vidia ho ako príležitosť, vnímajú ako cestu von, niekam sa dostať, cestu k lepšiemu životu. U nás je to už ako samozrejmosť, že musím ísť do školy,“ hovorí František.

Veľa ľudí sa zaujíma o Madagaskar a František ho považuje za samostatný kontinent. Je to podľa neho úplne iný svet a 90 % vecí, ktoré človek nájde tam, inde nenájde. „Pralesy, vyše 100 druhov lemurov a mnoho iných živočíchov. Úplne jedinečná príroda, jedinečné zvieratá. Nikto sa nemôže pochváliť toľkými baobabmi ako Madagaskar.“

Viac sa dozvieš v najnovšej epizóde ZmUPované so Simou Ondruškovou.