Bratislava otvára autobusku, závidieť môže nielen Slovensko, no aj európske metropoly. Pracovalo na nej 700 robotníkov 200 000 hodín

  • Cestovanie do Bratislavy bude opäť o niečo príjemnejšie
  • Spôsobené to bude novou autobusovou stanicou, ktorá svoje brány otvorí už čoskoro
  • Za projektom stojí známe architektonické štúdio
pjimage – 2021-09-28T172314.961
SIU
  • Cestovanie do Bratislavy bude opäť o niečo príjemnejšie
  • Spôsobené to bude novou autobusovou stanicou, ktorá svoje brány otvorí už čoskoro
  • Za projektom stojí známe architektonické štúdio

Panoráma Bratislavy sa prednedávnom rozrástla o ďalšiu budovu. Ide o Nivy, ktoré svojich prvých návštevníkov privítajú už čoskoro. Nová bratislavská autobusová stanica sa stane slovenským unikátom a svojim návštevníkom ponúkne všetko potrebné.

S výstavbou centra Nivy, ktorého súčasťou je aj autobusová stanica, sa začalo v máji 2017. Prvá budova, ktorá začala rásť zo zeme, bola kancelárska budova Nivy Tower. Stavba je vysoká 125 metrov, čo z nej robí najvyššiu budovu na Slovensku. Denne na tomto projekte pracovalo 700 robotníkov a projektanti za celú dobu odpracovali viac ako 200 000 hodín.

zdroj: SIU

Keďže ide o gigantickú stavbu, dá sa predpokladať, že počas jej výstavby sa robotníci stretli s mnohými problémami. „Nepovedal by som, že sme mali nejaké veľké zádrhy, no vždy boli nejaké projekčné míľniky, pri ktorých sa musel človek rozhodnúť, že toto ešte pustím, no tamto už nie. Tieto rozhodnutia prichádzajú denne,“ hovorí pre Startitup Viktor Ondrášek, development manager Nivy centrum.

To, že ide o výnimočný komplex, potvrdzujú aj slová Ján Haroma, property directora Nivy centrum. „Nie je to iba nákupné centrum, je to aj autobusová stanica situovaná pod zemou. Ide o naozaj neuveriteľné čísla, či už spotrebnej výmeny vzduchu, alebo ostatných, ktoré spomínali kolegovia,“ hovorí pre Startitup. Dodáva, že je to najväčší projekt svojho druhu v strednej Európe. 

Spolu s Nivami sa spúšťa aj prvý podzemný kruhový objazd na Slovensku, ktorý bude bránou do podzemného parkoviska centra. Vieš však, čo všetko ťa tam čaká?

zdroj: SIU

Výťahom priamo na strechu

Autobusová stanica, ktorá svoje brány otvorí už 30. septembra, je jedinou svojho druhu na celom Slovensku, pretože ide o stanicu letiskového typu. Týmito priestormi prejde denne 10-tisíc cestujúcich a viac ako tisíc autobusov. 

Za zmienku stojí aj interiér autobusovej stanice, ktorý je celoročne vetraný v objeme 60-tisíc metrov kubických za hodinu. To znamená, že aj napriek tomu, že stanica je plne krytá, čerstvý vzduch v nej chýbať nebude. Počas zimy tieto priestory vykurované nebudú, keďže sú konštruované ako exteriér. Čakárne však vykurované budú. 

zdroj: SIU

Cestujúcich bude v priestoroch stanice čakať niekoľko prevádzok, budú si tu môcť kúpiť cestovné lístky, uschovať batožinu, využiť toalety, miestnosť na prebaľovanie a dojčenie a informačné pulty. Samozrejme, nechýba tu ani bezplatná Wi-Fi.

Autobusová stanica na Nivách disponuje 7 výstupiskami, 36 nástupiskami a 87 stojiskami pre autobusy. Pre cestujúcich tu je pripravených mnoho lavičiek. Prístup do stanice je jednoduchý, dostať sa tam dá až so 6 výťahmi, 1 eskalátorom, 1 travelátorom a 1 schodiskom. 

Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že z autobusovej stanice sa dostaneš priamo na zelenú strechu alebo do prevádzky McDonald’s, ktorá sa nachádza na prízemí Nivy centra.

Slovenská premiéra 

Centrum Nivy je považované za novú architektonickú dominantu hlavného mesta, no je potrebné dodať, že zaujme aj jej interiér. Na projekte už od úvodnej dizajnovej fázy pracovalo architektonické štúdio Benoy, ktoré sídli v Londýne. „Cítim sa super. Teším sa, skladajú sa nám jednotlivé čriepky mozaiky. Keď vidím architektúru, je to úžasné,“ hovorí Viktor Ondrášek.

Toto nákupné centrum sa od ostatných líši najmä tým, že je otvorené a orientácia v ňom je pomerne jednoduchá. Za zmienku stojí aj množstvo denného svetla, ktoré sa do priestorov dostáva vďaka ich otvorenosti. Interiér je ladený do svetlých tónov, vďaka ktorým nebude na návštevníkov pôsobiť depresívne. Výnimkou je časť s tržnicou, ktorá je tmavá a industriálna. 

zdroj: SIU

Predajná plocha má rozlohu 70-tisíc štvorcových metrov a na návštevníkov tu čaká mnoho prevádzok. Ich rozloženie je systematické. Na prízemí sa nachádzajú také prevádzky, ktoré budú potrebovať najmä cestujúci. Okrem iného sa v centre nachádza mnoho prevádzok overených značiek, no aj niekoľko noviniek.

Na Nivách budú môcť Slováci po prvýkrát navštíviť prevádzky ako Zara Home a Oysho. Za zmienku stojí aj známa drogéria Dm, ktorá v tomto komplexe otvorí najväčšiu slovenskú predajňu.  

Väčšina módnych obchodov a prevádzok s bytovými doplnkami, knihami alebo hračkami sa nachádza na prvom podlaží.

zdroj: SIU

Z prízemia štartuje eskalátor, ktorý vedie priamo na druhé podlažie do gastrozóny. Zaujímavosťou je, že tento eskalátor ide vyššou rýchlosťou, než tie ostatné. Táto časť je ďalším unikátom, pretože sa v nej nachádza moderná tržnica plná lokálnych produktov od overených farmárov. Tržnica je doplnená tradičným food courtom, kaviarňami, reštauráciami a obchodmi s čerstvými potravinami. Potraviny YEME v tejto časti otvoria svoju prvú bezlepkovú pekáreň.

Unikátom je prístupná strecha

Na druhom podlaží sa zároveň nachádza vstup do átria, ktoré je bránou na strechu Nív. O tej môžeme už teraz povedať, že bude zážitkom pre každého návštevníka. V tejto časti je vysadených 134 stromov a veľké množstvo rastlín. Celková výmera vegetačných plôch tvorí až 4 222 štvorcových metrov.

zdroj: SIU

Pre športovcov tu je pripravený 550 metrový bežecký okruh a 2 workoutové cvičiská. Nechýba tu ani grilovacia zóna či komunitná záhrada. Na každom rohu strechy sú umiestnené lavičky a oddychové kúty s USB nabíjačkami. Na malých návštevníkov tu čaká unikátne ihrisko. Ak ťa nič z vyššie vymenovaného nezaujalo, zaujme ťa určite výhľad, o ktorom môžeme pokojne povedať, že je luxusný.

zdroj: SIU
zdroj: SIU

zdroj: SIU

Strecha bola navrhnutá odborníkmi z britského štúdia BPD. Do tejto oblasti sa návštevníci dostanú viacerými spôsobmi. 

Fakt, že strecha je dominantou celého projektu, si uvedomuje aj Ján Harom. „Pôvodne to bolo parkovisko autobusov, takže sme do mesta priniesli metre štvorcové zelene, ktoré neboli nikdy prístupné verejnosti,“ hovorí pre Startitup. Dodáva, že návštevníci ani nemusia navštíviť centrum, aby využili tento unikátny verejný priestor. 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá