PROBLÉM: Zmutovaný variant koronavírusu môže predstavovať hrozbu. Vakcína nemusí úplne fungovať

  • Nová štúdia odhalila, že vzácny variant A.30 sa účinne vyhýba protilátkam vyvolaným vakcínou
  • Ide o variant z úplne prvej identifikovanej línie koronavírusu
  • Pri testovaní proti protilátkam vyvolaným vakcínou Pfizer a AstraZeneca bol odolnejší ako iné varianty
covid
Ilustračný obrázok, Unsplash/Viktor Forgacs/@hakannural
  • Nová štúdia odhalila, že vzácny variant A.30 sa účinne vyhýba protilátkam vyvolaným vakcínou
  • Ide o variant z úplne prvej identifikovanej línie koronavírusu
  • Pri testovaní proti protilátkam vyvolaným vakcínou Pfizer a AstraZeneca bol odolnejší ako iné varianty

Pandémia koronavírusu zúri v mnohých krajinách a zaťažuje zdravotníctvo a ekonomiku. Ľudia sa snažia pred týmto ochorením chrániť, no neustále vznikajú nové mutácie. 

Nový variant A.30 bol zistený u viacerých pacientov vo Švédsku a Angole už počas jari tohto roku. Ako informuje portál IFLScience, môže byť mimoriadne odolný pri vyhýbaniu sa protilátkam vyvolaným vakcínou. 

Variant z prvej línie

Variant s názvom A.30 bol po prvýkrát zistený vo februári tohto roka v Tanzánii. Ide o zmutovanú verziu z línie, ktorá je považovaná za koreň celej pandémie, ako uvádza portál IFLScience.

zdroj: Unsplash/@fusion_medical_animation

Nedávna štúdia publikovaná v Nature Molecular and Cellular Immunology zistila, že od ostatných variantov sa zmutovaný variant A.30 líši viacerými mutáciami v proteíne Spike.

„Výsledky našej štúdie naznačujú, že SARS-CoV-2 variant A.30 sa môže vyhnúť kontrole protilátkami vyvolanými vakcínou a môže vykazovať zvýšenú schopnosť vstúpiť do buniek spôsobom závislým od katepsínu L, čo môže pomôcť najmä pri extrapulmonárnom šírení,“ uvádza sa na portáli Precision Vaccinations.

Odolný voči protilátkam vakcín

Vzácny variant A.30 sa v súčasnosti vyskytuje iba vo veľmi málo prípadoch. Celkovo ide o 3 identifikované verzie v Angole a 1 zo Švédska. Preto bolo v súvislosti s týmto variantom vykonaných veľmi málo výskumov. 

Pri testovaní proti protilátkam vyvolaným vakcínou Astrazeneca a Pfizer bol variant A.30 odolnejší ako iné. Výskumníci dospeli k názoru, že aj keď ešte nie je rozšírený, je potrebné jeho dôkladnejšie monitorovanie.

„V dôsledku toho si potenciálne rozšírenie variantu A.30 vyžaduje dôkladné monitorovanie a rýchle zavedenie protiopatrení,“ uvádza sa na portáli Precision Vacccinations.

zdroj: Unsplash/Mufid Majnun

V porovnaní s ostatnými variantami vykazoval A.30 viditeľne lepší vstup do hostiteľských buniek, a to vrátane pečene, pľúc a obličiek. Bol dokonca rezistentný aj voči terapii monoklonálnymi protilátkami, ktoré sa v súčasnosti využívajú proti ochoreniu COVID-19.

Zdroje: IFLScience, Precision Vaccinations, Nature Molecular and Cellular Immunology

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá