Bez očkovania si nekúpiš alkohol ani marihuanu. Kontroverzný krok extrémne zvýšil záujem o vakcíny

  • V Quebecu sa rozhodli proti neočkovaným bojovať špecifickým spôsobom
  • Prinútil ich k tomu prudký nárast hospitalizácií
  • Neočkovaní si nebudú môcť v meste kúpiť alkohol ani marihuanu
  • Nezaočkovaní dokonca budú musieť zaplatiť špeciálnu daň
pivo, marihuana
Kanada, Pexels/bohle,rodnae, gabowska
  • V Quebecu sa rozhodli proti neočkovaným bojovať špecifickým spôsobom
  • Prinútil ich k tomu prudký nárast hospitalizácií
  • Neočkovaní si nebudú môcť v meste kúpiť alkohol ani marihuanu
  • Nezaočkovaní dokonca budú musieť zaplatiť špeciálnu daň

Provincia Quebec v Kanade sa rozhodla proti neočkovaným bojovať veľmi účinným spôsobom. Nákup marihuany a alkoholu podmienila očkovaním. Tieto látky sa tam predávajú vo vládnych obchodoch, preto pri vstupe budú od zákazníkov vyžadovať Covid pas. 

Nekúpia si alkohol ani trávu

Podľa tlačovej správy v nemocniciach v Quebecu pozorujú nárast prípadov a hospitalizácií. Situácia je o to horšia, že vypadáva aj nemocničný personál, ktorí sa tiež nevyhne infekciám. Miestne autority predpokladajú, že do polovice januára, by mohlo dôjsť k zahlteniu nemocníc. 

„S cieľom obmedziť nárast prípadov sa prijmú určité nové opatrenia, aby sa zabezpečila bezpečnosť všetkých. Od 18. januára bude teda vstup do Société des alcools du Québec a Société québécoise du cannabis (vládne obchody, v ktorých sa predáva alkohol a marihuana, pozn. red.) podmienený predložením očkovacieho pasu. Ďalšie služby vrátane osobnej starostlivosti by mohli pribudnúť v najbližších týždňoch,“ vyhlásili úrady. 

Mestskí predstavitelia spolu s týmito opatreniami posunuli aj otvorenie očkovania posilňovacou dávkou. V priebehu celého januára sa tak môže dostať k 3. dávke vakcíny každý, kto dosiahol vek 18 rokov a má o „booster“ záujem. 

marihuana
zdroj: Unsplash/Thought Catalog

Minister zdravotníctva Christian Dubé chce urobiť všetko preto, aby znížil počet prípadov a maximálne obmedzil hospitalizácie. „Spolieham sa na vás všetkých, že počas nasledujúcich týždňov budete mimoriadne ostražití a necháte sa zaočkovať posilňovacou dávkou hneď, ako bude dostupná,“ vyhlásil. 

Počet očkovaní prvou dávkou sa aj vďaka takýmto nariadeniam zvýšil štvornásobne. Z počtu 1 500 očkovaných denne stúpol na 6 000, informuje The Denver Channel.

Zákaz vstupu aj zdravotná daň

Vakcína je kľúčom k boju proti vírusu. Z tohto dôvodu uvažujeme o poplatkoch pre dospelých, ktorí odmietnu očkovanie a nemajú na to zdravotné dôvody,“ povedal na tlačovej konferencii quebecký premiér Francois Legault.

Dodal, že vláda v tejto frankofónnej provincii plánuje tým, ktorí sa nebudú chcieť dať zaočkovať prvou dávkou vakcíny, uložiť povinnosť zaplatiť špeciálnu zdravotnú daň v „značnej výške“.

Legault dodal, že desať percent neočkovaných dospelých z vyše ôsmich miliónov obyvateľov Quebecu nesmie spôsobovať „škody“ a finančnú záťaž pre 90 percent zaočkovanej populácie.

Ako totiž priblížil, práve oni zaťažujú nemocnice, keďže tvoria až 50 percent všetkých pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Túto situáciu nazval „šokujúcou“. V quebeckých nemocniciach je hospitalizovaných 2 742 ľudí s Covidom a 255 z nich je na JIS.

zdroj: SITA/AP, Hendrik Schmidt

V Quebecu, ktorý zápasí s vlnou nákazy spôsobenej variantom omikron, ohlásili vlani 30. decembra návrat k viacerým protipandemickým opatreniam, vrátane zákazu vychádzania po 22.00 h či zákazu súkromných zhromaždení. V nedeľu musia navyše viaceré obchody zostať zatvorené.

Len asi 12,8 percent obyvateľov Quebecu nie je zaočkovaných, no tvoria takmer tretinu všetkých nemocničných prípadov. Podľa federálnych údajov dostalo do konca minulého roku prvú dávku viac ako 85 percent obyvateľov, informuje BBC

Zdroje: Tlačová správa, The Denver Channel, TASR, BBC

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá