EXKLUZÍVNE: Vladimír Pčolinský ide v Haščákových šľapajach. Exšéf SIS chystá žalobu na štát

  • Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby bol podozrivý z brania úplatku a podplácania
  • Vo väzbe si odsedel 175 dní
  • Obvinení ho zbavil úrad generálnej prokuratúry Maroša Žilinku
  • Pre Startitup Pčolinský potvrdil, že pripravuje žalobu na štát
Ilustračný obrázok
SIU
  • Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby bol podozrivý z brania úplatku a podplácania
  • Vo väzbe si odsedel 175 dní
  • Obvinení ho zbavil úrad generálnej prokuratúry Maroša Žilinku
  • Pre Startitup Pčolinský potvrdil, že pripravuje žalobu na štát

Keď bývalý šéf „tajných“ Vladimír Pčolinský skončil vo väzbe pre možné úplatkárstvo a podplácanie, verejnosťou táto správa poriadne zarezonovala.

Rovnaký účinok malo aj použitie kontroverzného paragrafu 363, ktorý ho po 175 dňoch z väzby dostal. S tým vyrukoval úrad generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Samotný Pčolinský sa svoje väzobné stíhanie rozhodol nenechať len tak a pre Startitup priznal, že bude konať.

Žaloba na štát

„Áno, to bez debaty,“ odpovedal Pčolinský na našu otázku, či chystá žalobu. Na konkrétnosti bol ale skúpy. Priznal, že na žalobe pracuje so svojím tímom. „Riešim to s advokátmi, ktorých som mal potom ešte v ďalšej kauze,“ priblížil stručne. 

Zaujímalo nás, či je za iniciatívou aj konkrétna suma. A to, či pôjde v žalobe o vysúdenie jedného konkrétneho balíka peňazí, alebo sa stanoví napríklad „taxa“ za každý jeden deň Pčolinského vo väzbe a sumy sa potom spočítajú. Ak by zvolil tento systém, mohlo by ísť o zaujímavú sumu, keďže exsiskár strávil vo väzbe 175 dní. 

zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„O detailoch nebudem hovoriť vôbec, ale o tomto ešte nie som rozhodnutý. Musím to s nimi prejsť. Záleží to od viacerých faktorov,“ povedal k téme Pčolinský.

V Haščákových šľapajach?

Žaloba adresovaná štátu sa skloňovala aj v súvislosti s ďalším zvučným menom na Slovensku, a to Jaroslavom Haščákom, spoluzakladateľom finančnej skupiny Penta. Ten išiel v súvislosti s možným podplácaním a praním špinavých peňazí do väzby v decembri v roku 2020. Rok nato, v januári, bol prepustený na slobodu. 

haščák súd penta
zdroj: SIU/Matej Krajčovič

Tento mesiac Haščákov advokát Peter Kubina z kancelárie Dentons prezradil, že jeho klient požaduje ospravedlnenie štátu alebo finančnú náhradu škody, informovali sme v tomto článku.

Ak by štátne inštitúcie, ako ministerstvo spravodlivosti a generálna prokuratúra, akceptovali Haščákov nárok na ospravedlnenie, tak by predišli pripravovanej žalobe. Podľa advokáta by sa takáto náhrada škody mohla vyšplhať aj na sumu niekoľkých desiatok miliónov eur.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá