Čaputová, Heger, Korčok, Naď a Kollár si zaslúžia uznanie za ukážkovú robotu, píše Vladimír Mičuda (NÁZOR)

čaputová zuzana prezidentka
TASR/František Iván

Minulý štvrtok sa svet zmenil. Deň 24. február 2022 už nikdy nezmizne z učebníc dejepisu. Je to deň, od kedy Európu opäť zmieta vojna. Ruský agresor Vladimir Putin si našiel zámienku a vyslal armádu, aby zničila Ukrajinu.

Myslel si, že to potrvá dni, no mýlil sa. Teraz má tento šialenec, ako ho častujú politológovia, výbuchy hnevu a je frustrovaný, tvrdia americké spravodajské služby.

Vzoprela sa Ukrajina. Celá. Ľudia, obyčajní občania ako aj ja, ty či on, si doma svojpomocne vyrábajú zbrane, Molotovove kokteily. Nechcú prísť o slobodu a demokraciu. Chcú zastaviť Vladimira Putina.

Na Ukrajine majú svojich hrdinov, ktorí sa stali symbolom boja za ukrajinský národ. Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj je tým najjasnejším z nich. Reprezentuje nezlomnosť hrdej Ukrajiny. Ukázal, kto sú Ukrajinci a že sa tyranii postavia čelom.

Slovensko ukážkovo reaguje

V ten osudný štvrtok Rusko zaútočilo s lacnou zásterkou. Spočiatku sa zdalo, že sa bude svet len prizerať na Putinovu „denacifikáciu“.

Nie, tentokrát nielen Západ, ale celý svet nehral mŕtveho chrobáka, Čína taktiež odsúdila kroky Ruska. Štáty po celom svete, vrátane Slovenska, posielajú muníciu, zbrane, vybavenie, humanitárnu pomoc. Všetko, čo pomôže Ukrajine.

Pandémia slovenských politikov skúšala, či zvládnu vážnu krízu, ktorá určite zmení životy všetkých Slovákov. Covid-19 však rozdelil spoločnosť viac ako kedykoľvek predtým, politici si nevedeli prísť na meno, a to nielen opoziční a koaliční. Aj vláda bola rozhádaná ako besné psy. 

Bez zľutovania

Na mieste boli teda obavy, ako zvládnu naši vládni predstavitelia ďalšiu krízu. Ešte horšiu, ešte viac devastačnú. A zvládajú ju bravúrne, bez zaváhania, bez „zľutovania“ k ruskému režimu.

Prezidentka Zuzana Čaputová aj slovenský premiér Eduard Heger robia všetko, čo je v ich silách, aby spojili slovenský národ a pomohli sme spoločne Ukrajine. Dokonca obaja, bez váhania, ponúkli Bratislavu ako miesto rokovaní pre Rusko a Ukrajinu.

Predseda parlamentu Boris Kollár pomáha migrantom na hraniciach. Áno, ten Kollár, ktorý hrotil proti migrantom z Afganistanu. A čo je dôležité, bez zbytočných rečí, šuškalo sa totiž, že má s riešením novej migračnej krízy problémy.

O obrovskej diplomatickej a vojenskej podpore Slovenska nemusíme ani hovoriť. Ukážkový príklad, ako sa má promptne reagovať, predstavujú ministri Jaroslav Naď a Ivan Korčok.

Slovensko reagovalo rýchlo, cielene a zaujalo jasný postoj. Sme stabilnou oporou pre našich východných susedov, ktorí potrebujú pomoc viac ako kedykoľvek predtým. Slovensko a Slováci Ukrajincov vítajú s otvorenou náručou. 

Odomknúť kamošovi / rodine

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá