The New York Times píše o Slovensku. Zaujal ich prípad „ruského špióna odvedľa“

  • Videonahrávka, ktorá potvrdila to, čo sa už dlho rozprávalo
  • Takto Rusi platia stránky či politikov, ktorí šíria ich propagandu
ruský špión na Slovensku Solomasov Garbar
Unsplash / Craig Whitehead a Trnava University
  • Videonahrávka, ktorá potvrdila to, čo sa už dlho rozprávalo
  • Takto Rusi platia stránky či politikov, ktorí šíria ich propagandu

Povedal som v Moskve, že si taký dobrý chlapec.“ Pamätná veta z odtajnenej videonahrávky slovenskej spravodajskej služby, ktorú hovorí ruský diplomat (v skutočnosti ruský špión, dôstojník ruskej vojenskej rozviedky) Sergej Solomasov svojmu slovenskému regrútovi Bohušovi Garbárovi.

Následne mu ruský agent dáva dve 500-eurové bankovky, s ktorými ich posiela na lov, hľadať ďalších vplyvných ľudí, ktorí by boli ochotní pracovať pre Moskvu. Jednu si má nechať za robotu, druhú dať novému potenciálnemu regrútovi.

Samozrejme, takýchto darov od Rusov dostal Garbár viacero a celkovo mali dosahovať hodnotu až niekoľkých desiatok tisíc eur.

Dôkazom toho je aj skutočnosť, že samotný Garbár posunul tisíce eur „krajne pravicovým stranám“ – Kotlebovcom, ktorí na Slovensku šírili proruské názory. Sám pritom nemal poriadny zdroj príjmov a je teda otázne, odkiaľ tieto peniaze mal.

Dnes to už vieme a Garbár podľa slov vyšetrovateľov spolupracuje a pomáha tak odkrývať celý systém, sieť, ktorú si u nás ruské služby budovali.

agent špión
zdroj: Unsplash/ Sergiu Nista

Pripomíname, že samotný Garbár bol aj prispievateľom do Hlavných správ, ktoré majú u nás nálepku konšpiračného a proruského média a momentálne je portál zablokovaný kvôli šíreniu nebezpečného obsahu.

Zaujímavý úlovok našich bezpečnostných služieb a jasný dôkaz v podobe videozáznamu zaujal aj svet. Predvčerom sa naň i na našu krajinu bližšie pozrel napríklad prestížny The New York Times.

Žil so svojou chorou matkou a nikdy nemal riadnu prácu. Nemal žiadny zjavný zdroj príjmu a podľa jeho strýka sa dokonca prihlásil na sociálne dávky ako opatrovateľ, ktorý si zaslúži štátnu podporu,“ predstavuje Garbára známy denník.

„Bohuš Garbár, ktorý nemal šťastie a mal skoro 50 rokov, však stihol darovať tisíce eur krajne pravicovým politickým stranám na Slovensku nakloneným Kremľu. Zadarmo pracoval aj ako prispievateľ na anti-establishmentový web, ktorý je známy recykláciou ruskej propagandy,“ pokračuje The New York Times.

Ten priniesol aj výpoveď Garbárovho strýka z Košíc, ktorý hovorí, že jeho synovec určite nemal na to, aby podporoval akúkoľvek politickú stranu.

Denník potom opisuje celé video, ktoré sa u nás objavilo na verejnosti už pred týždňami. Spomína aj nedávno odsúdeného Mariana Kotlebu, ktorému chodili peniaze od Garbára – teda od Rusov.

Marian Kotleba
zdroj: FOTO TASR/Martin Baumann

Toto je jasný príklad toho, ako Rusi fungujú,“ cituje denník slovenského analytika a experta rezortu vnútra na dezinformácie Daniela Mila.

V článku je spomínaný aj náš minister obrany Jaroslav Naď, ktorého dvojica na videu spomínala. Garbár sa chcel zamerať aj na neho, no ruský špión mu to neodporučil, že je to riskantné a bez potenciálu.

Hovoria a hovoria a hovoria, a to musí ruskú sieť na Slovensku veľmi znervózniť,“ vyjadruje sa k videu aj k nasledujúcemu vyšetrovaniu slovenský minister.

The New York Times píše o Slovensku ako o slovanskej krajine s výrazne prozápadnou vládou, kde je však u značnej časti obyvateľstva cítiť silnú náklonnosť ku Kremľu, ktorú tu budovali práve ruskí špióni, ľudia ako Garbár, stránky podobné Hlavným správam či politici ako Marian Kotleba, ktorému cez prostredníka od Rusov chodili peniaze.

V prieskume, ktorý minulý rok zverejnila organizácia Globesec, viac ako polovica opýtaných na Slovensku uviedla, že vníma Putina pozitívne, v porovnaní s iba 12 percentami v susednom Poľsku a 13 percentami v Litve,“ porovnáva silnú proruskú náklonnosť Slovákov s okolitými krajinami The New York Times.

Solomas bol s desiatkami ďalších ruských „diplomatov“ vyhostený zo Slovenska.

Zdroje: archív Startitup, The New York Times

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá