OĽANO kúpilo nové priestory na vychytenej bratislavskej ulici. Lokalita má problém, tvrdí expertka

  • OĽANO kúpilo nové priestory na ulici neďaleko parlamentu
  • Ulica podľa expertky nie je vnímaná najpozitívnejšie
Igor Matovič a Zámocká ulica
TASR/Dano Veselský, reprofoto Google Maps
  • OĽANO kúpilo nové priestory na ulici neďaleko parlamentu
  • Ulica podľa expertky nie je vnímaná najpozitívnejšie

Hnutie Obyčajní ľudia v roku 2018 kúpilo na bratislavskej Zámockej ulici nebytové priestory, ktoré chceli využiť ako stranícku centrálu.

Práve okolo majetku panovala polemika a vznášal určitý opar tajomna. Startitup si v katastri všimol, že hnutie približne pred mesiacom odkúpilo ďalšie priestory. Zaujímalo nás, načo ich využijú a ako hlboko muselo hnutie v súvislosti s kúpou siahnuť do straníckej „peňaženky“.

Sklady na lukratívnej adrese

Podľa záznamov v katastri hnutie Igora Matoviča odkúpilo priestory na Zámockej ulici pred vyše mesiacom. Ide o dva nebytové priestory, ktoré by mali podľa kódu v katastri spadať pod skladové priestory.

Oslovili sme aj samotné hnutie, ktoré nám informáciu z katastra potvrdilo, no nekonkretizovalo, na čo čerstvo skúpené priestory bude používať. „Ide o skladové priestory, ktoré sme už dlhšie potrebovali,“ prezradil nám mediálny tím hnutia.

Lukratívna ulica s kurióznou minulosťou

Samotná zámocká sa nachádza len „čo by si kameňom dohodil“ od budovy národnej rady či Bratislavského hradu. Už tak na prvý pohľad je zjavné, že ide o lukratívnu oblasť. No ako nám prezradia realitná expertka Daniela Rážová z Bond Reality, má to jeden háčik.

„Zámocká je výborná polohou, čo ale nie je veľmi dobré, ona je trochu začarovaná. Boli tam totiž problémy s výstavbou. Je tak, ako keby pocitovo negatívne vnímaná a taktiež sa tam zle parkuje. Dobrá lokalita, ale určite by sa našla aj lepšia,“ zhrnula expertka.

Podčiarkla, že problémová minulosť sa týka developera, ktorý pôvodne stál za výstavbou priestorov na Zámockej. „Mal tam dlhy, ľudia tam mali záložné práva a museli to dvakrát platiť. Bolo to už ale hrozne dávno. Ľuďom ale utkvelo v hlave, že Zámocká je pre toto takto sprofanovaná,“ opísala Rážová. 

Zaujímalo nás, koľko sklady mohli hnutie vyjsť. „Boli kupované za normálne trhové ceny,“ nekonkretizoval mediálny tím OĽANO. Oslovili sme jedného z realitných odborníkov, či nám vie priblížiť ceny v danej lokalite.

Odborník sa rozhodol zostať v anonymite, no redakcia jeho celým menom disponuje. Expert priznal, že za meter štvorcový v danej lokalite sa skladové priestory pohybujú od 2 000 do 3 000 eur za meter štvorcový. 

Tajuplná centrála

Hnutie kúpilo nebytové priestory za účelom zriadenia straníckej centrály taktiež na Zámockej už v roku 2018. Túto adresu uvádzajú Obyčajní ľudia aj na svojej oficiálnej webovej stránke. Centrála už roky ale vzbudzuje polemiku a vznáša sa okolo nej viacero otáznikov.

Už v roku 2020 sa téme venoval časopis Plus 7 Dní, ktorý uviedol, že kúpa priestorov stála štvrť milióna eur.

„Chceme byť bližšie k ľuďom a zároveň aj v blízkosti Národnej rady SR. Zohnať priestor na takomto mieste je dnes skôr rarita,“ citoval magazín dobové slová hovorcu hnutia Matúša Bystrianskeho. Ako časopis ďalej uvádza, tak hnutie priestory následne aj tak príliš nevyužívalo.

Dôvodom mala byť pandémia koronavírusu, ale aj rekonštrukcia objektu. Kontaktovali sme šéfa poslaneckého klubu hnutia Michala Šipoša s otázkou, či sa už centrála využíva na stranícke účely. Do vydania článku neodpovedal.

Zdroje: Plus 7 Dní, Kataster, Kataster

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá