Rusi majú problém: Na Náhornom Karabachu to opäť vrie

  • Strety medzi azerbajdžanskými a arménskymi separatistickými silami v regióne Náhorný Karabach si vyžiadali životy troch vojakov
  • USA a EÚ sú znepokojené
fotka tanku
Flickr/MY2200
  • Strety medzi azerbajdžanskými a arménskymi separatistickými silami v regióne Náhorný Karabach si vyžiadali životy troch vojakov
  • USA a EÚ sú znepokojené

Strety medzi azerbajdžanskými a arménskymi separatistickými silami v regióne Náhorný Karabach si v stredu vyžiadali životy troch vojakov. Karabašskí vojenskí predstavitelia povedali, že útoky dronmi vykonané azerbajdžanskými silami zabili dvoch ich vojakov a zranili ďalších 14.

Ministerstvo obrany v Azerbajdžane zas uviedlo, že jeden z ich vojakov zomrel pri „teroristickom útoku ilegálnych arménskych vojenských formácií“.

Azerbajdžanská armáda podľa rezortu vykonala odvetnú operáciu, pri ktorej zabila a zranila nešpecifikovaný počet „ilegálnych arménskych militantov“. Líder separatistov v Náhornom Karabachu Arajik Harutjunjan v stredu oznámil čiastočnú mobilizáciu, čo ďalej podnietilo napätie v regióne.

Arménsko vyzvalo svet, aby zastavilo vojenskú „agresiu“ Azerbajdžanu v Karabachu

Arménsko v stredu vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo zastaviť „agresívne kroky“ Azerbajdžanu. Výzva prichádza po tom, ako v nepokojnom regióne Náhorný Karabach znovu vzplanulo násilie a vyžiadalo si životy troch vojakov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Jerevan „vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo opatrenia na zastavenie agresívnych krokov a postoja Azerbajdžanu a aktivovalo na to potrebné mechanizmy“, uviedlo vo vyhlásení arménske ministerstvo zahraničných vecí.

Azerbajdžanská armáda v stredu oznámila, že prevzala kontrolu nad niekoľkými strategickými výšinami v spornom regióne v rámci odvetnej operácie proti „teroristickým akciám nezákonných arménskych ozbrojených skupín na území Azerbajdžanu“.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany ešte predtým oznámilo, že karabašské jednotky zabili jedného z jeho vojakov v okrese Lachin, pričom z „krvavého incidentu“ obvinilo Arménsko.

Európska únia vyzvala na „okamžité zastavenie nepriateľských akcií“ medzi azerbajdžanskými a arménskymi silami v regióne.

„Je nevyhnutné deeskalovať, plne rešpektovať prímerie a vrátiť sa k rokovaciemu stolu s cieľom nájsť riešenia,“ uviedol vo vyhlásení hovorca šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella.

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že Azerbajdžan porušil prímerie a že s predstaviteľmi oboch krajín „prijíma opatrenia na stabilizáciu situácie“.

Spojené štáty vyjadrili „hlboké znepokojenie“ z najnovšej eskalácie napätia v oblasti Náhorného Karabachu. Zároveň vyzvali na podniknutie „okamžitých krokov“ na jeho zmiernenie. V noci na štvrtok to vyhlásilo americké ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„Spojené štáty podrobne sledujú správy o intenzívnych bojoch v Náhornom Karabachu, ktoré si už vyžiadali straty na životoch,“ uviedol hovorca rezortu americkej diplomacie Ned Price.

Prvá vojna sa odohrala ešte v 90. rokoch 

Náhorný Karabach sa nachádza na území Azerbajdžanu, ale od skončenia vojny v roku 1994 bol pod kontrolou etnických arménskych síl podporovaných Arménskom.

V septembri 2020 v oblasti prepukli ďalšie intenzívne boje. Konflikt ukončila dohoda o prímerí sprostredkovaná Ruskom, v rámci ktorej Azerbajdžan získal kontrolu nad veľkými časťami regiónu a okolitými územiami. Boje si vyžiadali viac ako 6 600 životov.

Prvá vojna o Náhorný Karabach sa odohrala v 90.rokoch. Tento región je od sovietskych čias formálne súčasťou Azerbajdžanu, no žijú tam prevažne Arméni, vysvetľuje AFP.

Zdroje: TASR, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá