Kontroverzná aplikácia Filipa Sulíka nabáda ľudí ku konzumácii výkalov, preverí ju prokurátor

  • Kontroverznú aplikáciu Youdare sa rozhodol preveriť generálny prokurátor
  • Bojí sa o ľudskú dôstojnosť
  • Filip Sulík sa preverenia nebojí
žilinka youdare
TASR/Martin Baumann, Instagram/Youdare
  • Kontroverznú aplikáciu Youdare sa rozhodol preveriť generálny prokurátor
  • Bojí sa o ľudskú dôstojnosť
  • Filip Sulík sa preverenia nebojí

Synovi ministra hospodárstva Richarda Sulíka sa v poslednom období na slovenských sociálnych sieťach dostalo veľa pozornosti. Po kontroverzných výrokoch o ženách má však Filip Sulík na krku väčší problém. „Posvietiť si“ naňho sa rozhodol aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Výzvy cez čiaru

Kameň úrazu leží v aplikácii Youdare, ktorej výkonným riaditeľom je práve Filip „Fiki“ Sulík. Konceptom aplikácie je plnenie najrôznejších úloh, za ktoré následne používateľ dostane finančnú odmenu. Samo osebe by na tom nebolo nič zlé, no v appke sa často nachádzajú aj veľmi zvláštne úlohy.

Občas sú výzvy neškodné a dokážu predviesť zábavný potenciál aplikácie, ako je tomu napríklad pri výzve „dám si do úst 50 žuvačiek“, ktorá bola tvorcami propagovaná aj na ich účte na sociálnej sieti Instagram.

V tomto prípade mal používateľ dostať za splnenie výzvy 20 eur. „Podľa @romanbaumrukr je toto vraj ideálna prevencia proti zubným kazom, navyše so ziskom 20 eur za splnenie výzvy, čo viac si priať?“ píše sa pod príspevkom.

Problém však nastáva pri výzvach trochu zvrátenejšieho charakteru, ktorými sa samotná aplikácia vôbec netají. Príkladmi sú napríklad „vypijem vodu zo záchoda“, „umyjem si zuby šampónom“ alebo dokonca „zjedz h*vno“.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Youdare (@youdareapp)

Nelichotivým faktorom je aj skutočnosť, že výzvy často spĺňajú aj osoby mladšie ako 18 rokov. Na kontroverznú aplikáciu zareagoval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka prostredníctvom sociálnej siete Facebook. „Ľudská dôstojnosť nám nemôže byť ľahostajná,“ začal svoj status.

Zbystril aj prokurátor

Dnešného dňa som uložil riaditeľovi trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky zabezpečiť preverenie, či v súvislosti so sprostredkovaním a plnením bizarných až zvrátených výziev za odplatu na sociálnej platforme Youdare, najmä osobami mladšími ako 18 rokov, spôsobilých vážnym spôsobom ohroziť či poškodiť život, zdravie, morálnu výchovu, slobodu alebo ľudskú dôstojnosť, nedošlo alebo nedochádza k spáchaniu niektorého z trestných činov proti životu a zdraviu, proti mládeži, proti slobode a ľudskej dôstojnosti či proti iným právam a slobodám,“ vysvetľuje ďalej.

Ďalej dodáva, že žiadnemu z príslušných štátnych orgánov nemôžu byť ľahostajné „aktivity s tak širokým potenciálom škodlivosti pre jednotlivca, ale aj pre zdravý vývoj celej spoločnosti, často zasahujúcim samotnú ľudskú dôstojnosť“.

Na vyjadrenie generálneho prokurátora už stihol zareagovať aj samotný Filip Sulík, a to prostredníctvom príbehu na sociálnej sieti Instagram. „Výzvy pre platformu nevymýšľame my,“ začína svoju odpoveď. „Na rozdiel od ostatných sociálnych sietí sme však pristúpili k zaisteniu bezpečnosti v niekoľkých krokoch,“ tvrdí ďalej.

Zákona sa nebojí

Filip Sulík ďalej uviedol, že aplikácia Youdare je dostupná až od 18 rokov, čo bude zabezpečovať „s vysokou presnosťou tvárová biometria“. V rozhovore pre Refresher však v reakcii na snáď najkontroverznejšiu výzvu platformy (o konzumácii exkrementov) mladší zo Sulíkovcov priznal, že nevie, či bol chlapec, ktorý výzvu splnil, dospelý.

Filip taktiež tvrdí, že všetky výzvy sa posudzujú a tie nebezpečné sú vymazané, čomu však úplne nenasvedčuje obsah oficiálneho profilu aplikácie, ktorý bežne promuje výzvy, ktoré by sa za nebezpečné považovať dali.

Youdare sa stane najbezpečnejšou sociálnou sieťou na svete,“ tvrdí ďalej v príbehu. Zároveň generálneho prokurátora vyzýva, aby ich aplikáciu skutočne preveril. „Konečne rozptýli obavy o bezpečnosti,“ zakončil.

Mladý Sulík sa len prednedávnom dostal do pozornosti internetovej verejnosti jeho kontroverznými vyjadreniami o ženách a vzťahoch. Medzi inými napríklad na svojom instagramovom účte tvrdil, že hodnota ženy závisí od toho, s koľkými mužmi mala pomer, a že táto istá rétorika pri mužoch neplatí. „Zmierte sa s tým,citoval syna ministra hospodárstva denník Nový Čas.

Zdroje: Instagram, Facebook/Maroš Žilinka, Nový Čas, Refresher

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá