Megazáťah v Sobranciach: Najväčšia nelegálna výrobňa cigariet sa maskovala za hydináreň

  • V rámci akcie Plavec zadržali 20 ľudí
  • Fabrika bola schopná vyprodukovať viac ako milión cigariet denne
  • Na spoločnosť majú prepojenia známe mená
Plavec
Zadržaní počas akcie Plavec, SIU/FS
  • V rámci akcie Plavec zadržali 20 ľudí
  • Fabrika bola schopná vyprodukovať viac ako milión cigariet denne
  • Na spoločnosť majú prepojenia známe mená

Riaditeľ finančnej správy Jiří Žežulka a šéf kriminálneho úradu finančnej správy Peter Grinč dnes informovali o najväčšom zásahu orgánov činných v trestnom konaní od roku 2018 voči nelegálnym výrobcom cigariet. V putách ozbrojených príslušníkov skončilo pri akcii s krycím názvom Plavec 20 ľudí.

V areáli hydinovej farmy pri Sobranciach od začiatku októbra nelegálne vyrobili takmer 24 miliónov kusov cigariet rôznych značiek. Tým pašeráci spôsobili škodu na spotrebnej dani presahujúcu 6 miliónov eur. Podľa finančnej správy boli robotníci schopní vyprodukovať viac ako milión kusov cigariet za jeden deň. Tie mali ďalej distribuovať na európsky trh.

Akcia Plavec

Posted by Finančná správa on Sunday, November 27, 2022

Prezident finančnej správy Jiří Žežulka v pondelok na tlačovke upresnil, že v putách skončilo 17 obsluhovačov linky, no podľa jeho slov išlo o profesionálov s trestnou minulosťou. Zároveň 100 ozbrojených mužov z kriminálneho úradu zatklo troch ľudí zo stredného manažmentu nelegálneho biznisu.

Vedenie čierneho obchodu, ako aj hlavný boss, ktorý pravdepodobne pochádza z Bulharska, je stále na slobode. Všetci zadržaní sú stíhaní väzobne. V prípade dokázania viny im hrozí až 8 rokov za mrežami.

Plavec, cigarety, pašeráci
zdroj: SIU/Barbora Plávalová

Výrobná linka bola podľa riaditeľa finančnej správy v prevádzke od začiatku októbra. A tak iba mesiac a pol od jej spustenia zaistili páchateľov. Rýchly zásah špeciálneho komanda bol podľa Žežulku možný aj podľa informácií, ktoré získali z nemenovaného zdroja.

V rámci akcie Plavec príslušníci finančnej správy a kriminálneho úradu vykonali viaceré prehliadky nebytových priestorov, rôznych priemyselných areálov, ale aj domovú prehliadku v Košiciach.

Okrem cigariet vo fabrike, ktorá mala slúžiť na chov kurčiat, policajti objavili viac ako 32-tisíc kilogramov tabaku, kompletné výrobné linky na jeho spracovanie, mobilné telefóny, motorové vozidlá, SIM karty či rušičky GPS signálov.

Jiří Žežulka, Peter Grinč, Plavec
zdroj: SIU/Barbora Pláalová

Finančníci obdobnú akciu datujú na február minulého roka. Tá niesla názov Čierny panter a v rámci nej odhalili podobnú výrobňu v Lučenci, no ani zďaleka nie takýchto rozmerov.

„Tím, ktorý operuje na východe Slovenska, patrí medzi najlepšie,“ skonštatoval Jiří Žežulka s tým, že tam pašeráci majú vhodné podmienky najmä vďaka blízkosti ukrajinských hraníc.

Na michalovskú pavučinu chovateľov poukazoval ešte v októbri michalovský aktivista a neúspešný kandidát na primátora Milan Kaplán. „Poďme ale späť k chovu brojlerov. Začiatok tohto podnikania sa datuje na rok 2015, keď na farme Žabany spoločnosť Agro Arsol, s.r.o., ktorej bol v tom čase konateľom a majiteľom JUDr. Gabriel Šoltés, začal chov brojlerových kurčiat,“ napísal v svojom blogu.

„Budovy znáškových hál v areáli sú pritom dodnes v jeho osobnom vlastníctve. Základným problémom tohto chovu je, že haly sú určené na odchov kuričiek, resp. nosníc. Štafetu tohto chovu po prepise firmy na spol. Chicken Meals, s.r.o., prebrali v podstate osoby, ktoré nie je možné skontaktovať a sú z Maďarska. Táto spoločnosť prebrala tento biznis aj so všetkými dlhmi a dodnes prevádzkuje daný chov na farmách v Žabanoch, Topoľanoch a Úbreži,“ doplnil.

Podľa Kaplánových slov dnes už bývalý majiteľ a konateľ spoločnosti Chicken Meals, s.r.o., Rudolf Ballasch pochádza Humenného. V minulosti bol registrovaný vo viac ako 80 firmách podobne ako Gabriel Šoltés. Chicken Meals podľa Finastatu dlží finančnej správe viac ako 23-tisíc eur. 

V roku 2020 boli Šoltés s Ballaschom a tiež Ľubomírom Dzurjom ml. vzatí do vyšetrovacej väzby pre podozrenie z rozsiahlej trestnej činnosti, kde je dnes spis v štádiu podania obžaloby na súd. Obvineným hrozí okrem odňatia slobody aj prepadnutie majetku.

RAZIA FINANČNEJ SPRÁVY U "CHOVATEĽOV", NAŠLA SA VÝROBŇA CIGARIET 🐔🟰🚬Zhruba pred mesiacom som naposledy písal v blogu o…

Posted by Milan Kaplan on Tuesday, November 22, 2022

Občiansky aktivista v súvislosti s nelegálnou fabrikou v statuse na Facebooku spomína aj na jeho nedávne podpálenie auta.

„Ja chcem aj takto poďakovať mnohým policajtom a členom finančnej správy, ktorí sa na tomto prípade podieľali a dlhodobo ho sledovali a taktiež za pomoc z BA po podpálení môjho auta, nebudem menovať, oni už budú vedieť a verím, že Vaša práca nezostane len pri tejto razii,“ píše aktívny poslanec Košického kraja s tým, že zo statusu nie je zrejmé, či by podpálenie Kaplánovho auta mohlo súvisieť s nelegálnou fabrikou. 

Zdroje: Denník N, Finstat 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá