Ukáž, čo vieš o Slovensku: Koľko je v Bratislave „cezpoľných“ a aká je druhá najčastejšia národnosť? (KVÍZ)

  • Posledné sčítanie obyvateľstva odhalilo, kde žijú najvzdelanejší ľudia
  • Otestuj sa a zisti, či vieš koľko zamestnancov dochádza na západ
kvíz o slovensku
TASR/Lukáš Grinaj, Pixabay/Andrea
  • Posledné sčítanie obyvateľstva odhalilo, kde žijú najvzdelanejší ľudia
  • Otestuj sa a zisti, či vieš koľko zamestnancov dochádza na západ

Pred dvoma rokmi sa Slováci podieľali na sčítaní ľudu a dnes už poznáme jeho výsledky. Vieme, že v našej krajine žije 5 449 000 obyvateľov. Viac ako polovica z nich, konkrétne 56 percent, sa hlási  k rímskokatolíckemu vierovyznaniu.

Na Slovensku žijú rôzne národnosti, k slovenskej sa prihlásilo 83,8 percent obyvateľstva, čo predstavuje takmer 4,6 milióna ľudí. Národnostné menšiny tvoria 10,8 percenta populácie našej krajiny. Od roku 2011 sa zvýšil podiel slobodných a rozvedených obyvateľov. Pomer žien a mužov je u nás takmer vyrovnaný. Konkrétne, Slovensko eviduje 51 percent ženskej populácie.

Z výsledkov sčítania vyplývajú aj rôzne skutočne zaujímavé štatistiky, ktoré sa v údajoch o Slovensku často nespomínajú. Zistili sme napríklad, koľko ľudí dochádza za prácou do Bratislavského kraja, koľko Slovákov má vysokoškolské vzdelanie a aký je v tom rozdiel oproti údajom z posledného sčítania. Vieme tiež, kde žije najmenej slobodných žien a potvrdil sa viditeľný trend starnutia populácie.

Vyskúšaj si náš kvíz a otestuj svoje vedomosti o Slovensku.

Vieme, že na Slovensku rastie počet ľudí s vysokoškolským vzdelaním. V ktorom z našich ôsmich krajov je vzdelanostná úroveň najvyššia?

absolventi TASR/František Iván
Správne! Nesprávne!

Výsledky sčítania jasne ukázali že hodnota vzdelanostnej úrovne v Bratislavskom kraji dosiahla 77, čo je o sedem percentuálnych bodov viac oproti celoslovenskému priemeru. Najvyššia vzdelanostná úroveň spomedzi okresov je v okresoch Bratislava I až V. Nasledujú košické okresy, Senec, Banská Bystrica, Zvolen a Pezinok. (TASR)

Ženy vo vzdelaní mužov predbehli. V koľkých z našich 79 okresov dosiahli ženy vyššiu vzdelanostnú úroveň?

Študenti a študentky Unsplash/javier trueba
Správne! Nesprávne!

Ženy sú vo všetkých okresoch SR vzdelanejšie ako muži. Najvyšší rozdiel úrovne vzdelania je v severných okresoch, konkrétne Námestovo, Levoča, Stará Ľubovňa, Bytča a Tvrdošín. Najmenší rozdiel zaznamenali Liptovský Mikuláš, Zvolen, Košice, Veľký Krtíš a Snina. (TASR)

Koľko obyvateľov so základným vzdelaním na Slovensku evidujeme?

Základná škola, trieda TASR/František Iván
Správne! Nesprávne!

Štatistiky dokazujú, že v roku 1991 bolo na Slovensku viac ako jeden a pol milióna obyvateľov so základným vzdelaním. Do roku 2021 ich počet klesol na 692 554 obyvateľov, čo tvorí 12,71 percenta zo všetkých Slovákov. Počet osôb s vysokoškolským vzdelaním pritom presiahol milión a ich percentuálny podiel dosiahol 18,38 percenta obyvateľstva. (SITA)

V ktorom kraji nájdeš najvyšší podiel obyvateľov hlásiacich sa k slovenčine ako k materinskému jazyku?

Slovenská vlajka TASR/Martin Baumann
Správne! Nesprávne!

Najvyšší podiel obyvateľov hlásiacich sa k slovenčine ako k materinskému jazyku je v Žilinskom kraji, naopak, najnižší je medzi obyvateľmi Nitrianskeho kraja. Konkrétne, v Žilinskom kraji žije 691 613 a z toho 654 039 ľudí, teda takmer 95 percent sa hlási k slovenčine. Zo 677 900 obyvateľov Nitrianskeho kraja sa k slovenčine hlási 462 859 ľudí, čo je vyše 68 percent. (TASR)

V ktorej časti Slovenska nájdeš najmenej slobodných žien?

Folklór, Slovenky, folklóristky TASR/Lukáš Grinaj
Správne! Nesprávne!

Oproti iným krajom vyniká v tejto kategórii Trenčiansky kraj. Žije tu 109 464 slobodných žien, čo z celkového počtu 293 803 predstavuje 37 percent. V manželskom zväzku je 41 percent obyvateliek kraja. (TASR)

Koľko ľudí pracujúcich v Bratislavskom kraji má trvalé bydlisko v iných častiach Slovenska?

Pohľad na Bratislavu, hlavné mesto SR TASR/Michal Svítok
Správne! Nesprávne!

Takmer 122 000 pracujúcich v BSK má bydlisko v inom slovenskom kraji. Približne 44 000 z nich má bydlisko v Trnavskom kraji a ďalších 78 000 ľudí v ďalších krajoch. Z dochádzajúcich osôb predstavujú 63 percent muži a 37 percent ženy. (TASR)

V ktorom kraji majú ženy lepšie kariérne možnosti než muži?

Dievča sedí pri počítači a rozmýšľa Unsplash/Magnet.me
Správne! Nesprávne!

Muži majú vo všetkých krajoch lepšie kariérne možnosti ako ženy. Rovnako tiež vo všetkých okresoch. (TASR)

Odhaduje sa, že na Slovensku sa ročne predá 350 000 jazdených automobilov. Koľko nových áut bolo u nás vlani zaregistrovaných?

Trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën TASR/Lukáš Grinaj
Správne! Nesprávne!

V roku 2022 bolo celkovo zaregistrovaných 78 841 nových osobných vozidiel. (TASR)

Koľko áut si Slováci v roku 2022 doviezli zo zahraničia?

Autosalón TASR/Pavel Neubauer
Správne! Nesprávne!

Dovoz áut je u nás stále populárny a vyzerá to tak, že podobný výsledok vlaňajšiemu dosiahneme aj tento rok. Podľa predstavenstva spoločnosti Aures Holdings bolo v roku 2022 na Slovensko dovezených 61 016 áut zo zahraničia. (TASR)

Občania sa mohli po prvýkrát prihlásiť aj k druhej národnosti. Ktorú národnosť v tomto prípade uvádzali obyvatelia Slovenska najčastejšie?

Slovensko TASR/Ján Krošlák
Správne! Nesprávne!

Najviac ľudí - konkrétne 88 985 - uviedlo ako svoju druhú národnosť rómsku národnosť. Predstavuje to viac než 29 percent obyvateľov, ktorí sa prihlásili k druhej národnosti. Celkovo v sčítaní uviedlo aj druhú národnosť viac ako 306-tisíc ľudí. (SITA)

Kvíz, ktorý zvládne len skutočný Slovák. Z týchto údajov o Slovensku sa ti zatočí hlava
Výborne, môžeš si povedať, že si pravý Slovák.

Slovensko, hokej

V tejto téme si naozaj doma.
Zvládol si to, nabudúce to bude ešte lepšie!

Krásna hôrka

Niektoré otázky ti robili problémy, zopakuj si ich.
Nabudúce to vyjde.

SNP

Tento kvíz ti robil problémy, skús to znova.

Zdroje: SODB 2021, TASR, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá