Komáre sú nebezpečnejšie, než sme si mysleli. Prenášať smrteľný vírus vedia extrémne jednoducho

  • Komáre sú nebezpečným hmyzom, ich sliny obsahujú život ohrozujúce látky
  • Vírusy, ktoré prenášajú, môžu oslabiť imunitný systém natoľko, že sa nebude vedieť brániť
Komáre prenášajú nebezpečné vírusy
Ilustračný obrázok, Unsplash/Alexander Grey, Egor kamelev
  • Komáre sú nebezpečným hmyzom, ich sliny obsahujú život ohrozujúce látky
  • Vírusy, ktoré prenášajú, môžu oslabiť imunitný systém natoľko, že sa nebude vedieť brániť

Je všeobecne známe, že komáre vážne ohrozujú zdravie ľudí – v skutočnosti sú to najsmrteľnejšie zvieratá na svete, pričom choroby prenášané komármi sú zodpovedné za viac ako milión úmrtí ročne, informuje Science Direct.

Ich uhryznutie však nie je to, čoho sa treba najviac obávať. Nový výskum ukazuje, ako sú sliny komára prenášajúceho vírus dengue nabité látkou, ktorá môže potlačiť obranyschopnosť nášho imunitného systému a zvýšiť riziko infekcie, uvádza Science Alert.

Prostredníctvom troch samostatných analytických metód vedci identifikovali špecifický typ vírusovej RNA alebo chemického prenášača informácie nazývaného sfRNA v kontaminovaných slinách komárov. Tento typ RNA v podstate blokuje obranné mechanizmy ľudského tela proti infekcii a telo sa tak nevie dostatočne dobre brániť.

Ako veľmi sú komáre nebezpečné

Ak sa komár napije krvi človeka, ktorý je infikovaný vírusmi dengue, jeho sliny automaticky obsahujú životu nebezpečnú látku, ktorá utlmuje ľudský imunitný systém a následne uľahčuje nákazu týmito potenciálne smrteľnými vírusmi, píše Science Daily.

„Tieto zistenia poskytujú nové pohľady na to, ako môže človek čeliť infekciám vírusom dengue od prvého uhryznutia komára,“ vysvetľuje biochemička Tania Strilets z University of Virginia pre Newsroom UVA Health. Zdá sa, že vírus dengue „podnecuje biológiu komárov“, podľa slov výskumníkov, aby mal väčšiu šancu na šírenie.

Horúčka dengue sa v posledných rokoch rozšírila do Európy a na juh Spojených štátov amerických, ale aj na dlhodobé ohniská v tropických a subtropických oblastiach, ako je juhovýchodná Ázia, Afrika a Latinská Amerika.

Nový objav vedeckého tímu z University of Virginia pomáha vysvetliť, prečo sa choroba tak ľahko prenáša, a zároveň vysvetľuje, ako by nakoniec mohol prispieť k novým spôsobom prevencie infekcie.

V testoch na nesmrteľných bunkových líniách tím potvrdil, že tento náklad sfRNA skutočne zvýšil úroveň vírusovej infekcie – položil základy tak, že ľudské telo nie je celkom dobre pripravené na útok. Tieto sfRNA boli predtým zaznamenané vo vírusoch prenášaných hmyzom, vrátane Zika a žltej zimnice. Zdá sa, že ich úlohou vo všeobecnosti je brániť chemickej signalizácii, ktorú telo používa pri replikácii vírusu.

Horúčka dengue je vážne ochorenie

„Navrhujeme, aby sa zavedením tejto RNA do miesta uhryznutia sliny infikované horúčkou dengue pripravil terén pre účinnú infekciu a poskytol tak vírusu výhodu v prvom boji medzi ním a našou imunitnou obranou,“ píšu vedci vo svojom publikovanom článku v časopise PLOS Pathogens.

Horúčka dengue je vážny problém, každoročne sa ňou nakazí približne 400 miliónov ľudí – a reinfekcia je možná. Symptómy zahŕňajú horúčku, nevoľnosť a kožnú vyrážku; v malom počte prípadov môže viesť k vnútornému krvácaniu alebo dokonca k smrti.

Tím dúfa, že jeho objav môže viesť k lepším preventívnym opatreniam proti vírusu dengue hneď od okamihu infekcie, ale najlepší spôsob, ako sa udržať v bezpečí, zostáva rovnaký ako predtým – vyhnúť sa uhryznutiu.

Zdroje: PLOS Pathogens, Science Alert, Science Daily, Science Direct, Newsroom UVA Health

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá