Tajné výskumy a nechutné experimenty. Hrôzostrašný Tábor 22 pripomína Osvienčim

  • Tábor 22 je jedným z najutajovanejších miest v Severnej Kórei
  • Slúžil ako výstraha pre tých, ktorí by sa odvážili vystúpiť proti režimu
tabor 22
Google Earth / TASR (AP Photo)
  • Tábor 22 je jedným z najutajovanejších miest v Severnej Kórei
  • Slúžil ako výstraha pre tých, ktorí by sa odvážili vystúpiť proti režimu

Dnes, keď sa zdá, že svet je rôznymi technológiami prepojený viac než kedykoľvek predtým, je ťažké uveriť, že existujú miesta, o ktorých sa hovorí len potichu a s obavami.

Jedným z takýchto miest je severokórejský Tábor 22, ktorý od roku 1959 fungoval ako likvidačný tábor. Žiaľ, pripomína temné kapitoly našej histórie, medzi ktoré patrí napríklad aj Osvienčim. Príbeh tohto miesta nám ale pripomína dôležitosť boja za ľudské práva a slobodu.

Miesto opradené tajomstvami

Tábor 22 je jedným z najutajovanejších miest v Severnej Kórei. Jeho existencia bola, pochopiteľne, severokórejskou vládou dlho popieraná. Napriek všetkým pokusom o utajenie sa však v posledných rokoch začali objavovať informácie, ktoré nám umožňujú nahliadnuť do útrob tohto temného miesta.

Dôvodom, prečo je dôležité hovoriť o Tábore 22, je skutočnosť, že aj napriek tomu, že žijeme v 21. storočí, stále existujú miesta, kde sú ľudské práva a sloboda totálne potlačované a ignorované. Toto miesto je dokonalým ilustračným príkladom toho, ako môžu totalitné režimy vytvoriť utrpenie a zlo na nevídaných úrovniach. 

Severokórejský Osvienčim

Tábor 22, teda likvidačný tábor, ktorého oficiálny názov je Kwan-li-so č.22 Haengyong, je jedným z najtajnejších a najbrutálnejších miest na svete. Nachádza sa v severokórejskom meste Hoeryong, blízko hraníc s Čínou, a od roku 1959 slúžil ako likvidačný tábor pre politických väzňov a ich rodiny.

Odvtedy sa tábor rozrástol a stal sa miestom pre tisíce ľudí, ktorí boli uväznení za svoje názory alebo pre svoje vierovyznanie. Väzni v Tábore 22 boli nútení pracovať v ťažkých podmienkach, hladovali, boli mučení a popravovaní aj za najmenšie prehrešky. Odhaduje sa, že jeho kapacita bola 50-tisíc väzňov (!). 

Toto miesto je často označované ako severokórejský Osvienčim, pretože podobne ako tento koncentračný tábor z druhej svetovej vojny, aj Tábor 22 je miestom, kde sa ľudia stali obeťami systematického násilia a utrpenia, a to bez toho, aby sa objektívne čímkoľvek previnili. 

Pred zrakom sveta je ukrytý

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Wikipedia, poznatsvet.cz, Wikipedia, The Guardian, WayBack Machine, Amnesty International, US Department od State

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá