Aj takto môže vďaka šikovným architektom vyzerať zrekonštruovaná garsónka pre mladý pár

  • Mladí ľudia. Tridsať metrov štvorcových. Obmedzený rozpočet
  • Ako sa zmestiť do priestoru, nájsť miesto na uloženie všetkého potrebného a zároveň slušne bývať?
  • Ako si vytvoriť príjemný (a možno aj pekný) domov, v ktorom sa bude dať (napriek všetkým obmedzeniam) slušne žiť? Dá sa to? Nie je architekt zbytočný pre takéto malé zadania?
zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč
  • Mladí ľudia. Tridsať metrov štvorcových. Obmedzený rozpočet
  • Ako sa zmestiť do priestoru, nájsť miesto na uloženie všetkého potrebného a zároveň slušne bývať?
  • Ako si vytvoriť príjemný (a možno aj pekný) domov, v ktorom sa bude dať (napriek všetkým obmedzeniam) slušne žiť? Dá sa to? Nie je architekt zbytočný pre takéto malé zadania?
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Zdá sa, že spolupráca sa vyplatila. Výrazná zmena dispozície posilnila prepojenie a kontinuitu priestoru, presvetlila interiér. V očistenom byte našiel svoje miesto jednoduchý nábytok navrhnutý na mieru. Sympatické, primerané, účelné. Na začiatok naozaj netreba veľa…

Realizáciu bližšie predstaví architekt Matej Honč:

Výsledkom nášho riešenia je vytvorenie komplexného a fungujúceho bytu pre mladý pár, s veľkorysými úložnými priestormi, na ploche necelých 30 metrov štvorcových. Pôvodné dispozičné riešenie sme pretransformovali na multifunkčné prevádzkové zóny, ktoré sa dajú podľa potreby prepojiť alebo oddeliť.

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Pôvodná dispozícia bytu pozostávala z predsiene, v ktorej bola situovaná malá kuchynská linka, pomerne veľkoryso riešenej kúpeňe a jednej veľkej izby, ktorá slúžila zároveň ako spálňa a ako obývacia izba. Dispozícia bola teda rozdelená na dva trakty, z ktorých jeden nemal vôbec denné svetlo.

Naše riešenie delenie bytu na dva trakty nespochyňuje, práve naopak považuje ho za správne, no delenie bytu prebieha na odlišnom mieste. Stredom priestoru prechádza masívny železobetónový trám, ktorý sám o sebe vizuálne delí byt na dva celky. Rozhodli sme sa priestor predeliť v smere prekladu a teda v opačnom smere ako bol rozdelený pôvodne.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

Celý byt je orientovaný na juhozápad. Novým delením vznikla priestranná a presvetlená vstupná časť s úložnými priestormi a veľkou otvorenou kuchynskou linkou. Na jej konci je pracovné miesto a dostatočná plocha pre jedálenský stôl. Z tejto časti je prístupná loggia, ktorá je v letných mesiacoch využívaná na pestovanie byliniek a chilli.

Druhú časť bytu by sme definovali ako nočnú časť. Slúži primárne ako spálňa. Zároveň je v nej situovaná veľká knižnica priamo nad posteľou a mini obývacia izba – v našom poňatí tuli vak a televízor na stene.

Priestory vedia fungovať spolu i oddelene, cez posuvné dvere v strede dispozície, takže vzniká komfort dennej a nočnej zóny vo veľmi malom priestore jednoizbového bytu.

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

zdroj: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Autori: KILO / HONČ


Zdroj: Archinfo.sk

Najnovšie video