Ako môžeme pomocou potravín posilniť našu imunitu? Tieto jedlá by si mal konzumovať

  • Kvalitné a vyvážené jedlo, pohyb sú najdôležitejšie premenné, ktoré náš imunitný systém dokážu udržat v pozore
  • Nerovnováha črevnej flóry je bránou pre infekcie
ollage-1
unsplash.com
  • Kvalitné a vyvážené jedlo, pohyb sú najdôležitejšie premenné, ktoré náš imunitný systém dokážu udržat v pozore
  • Nerovnováha črevnej flóry je bránou pre infekcie

Imunitný systém, ktorého úlohou je chrániť organizmus, môže byť posilnený vďaka vyváženej strave. Niektoré potraviny nám môžu pomôcť upevniť náš imunitný systém. Ten tvorí celok orgánov, tkanív, buniek a molekúl, ktoré zaisťujú imunitu, teda schopnosť chrániť sa pred toxickými alebo infekčnými látkami pochádzajúcimi zvonku, ako sú vírusy, baktérie či parazity. Tieto zložité mechanizmy sú nevyhnutné pre naše prežitie a správne fungovanie celého tela.

Náš organizmus zabezpečuje túto úlohu prirodzene, ale do hry vstupujú vonkajšie faktory. „Imunitný systém sa udržuje zdravou a vyváženou výživou, ale aj hygienou a pravidelným športovaním,“ zdôrazňuje dietetička Ysabelle Levasseurová. Ako teda posilniť imunitný systém a bojovať proti infekciám?

Jedzme veľa vitamínov A, B 9, C a D. Vitamín C nájdeme v pomarančoch, v kiwi, v čiernom ríbezlí, v chrene či v paprikách. To nám umožní skonzumovať správnu dávku vitamínu C, ktorý má antioxidačné a ochranné účinky. Ovocie a zeleninu je najlepšie konzumovať v surovom stave, pretože je citlivá na teplo a svetlo. Vitamín C chráni pred voľnými radikálmi a je rovnako obranou pred vírusovými infekciami.

Vitamín D je tiež veľmi dôležitý, pretože prispieva k produkcii bielych krviniek nevyhnutných k ochrane tela pred vonkajším napadnutím. Nájdeme ho v plnotučných mliečnych výrobkoch, vo vajciach, sardinkách, ančovičkách, v treščej pečeni alebo v makrelách. Sardinky a makrely v konzerve sú skutočným pokladom.

Vitamín A (ktorého prekurzor, známy betakarotén, môže pôsobiť ako účinný antioxidant) má v organizme veľa funkcií, najmä pokiaľ ide o zrak a zdravú pokožku. Pôsobí však aj v imunitnom systéme. Nájdeme ho v sladkých zemiakoch, v mrkve, v tekvici, petržlene, v rybom tuku alebo v pečeni.

Dôležitý vitamín B9 je obsiahnutý v listovej zelenine (brokolici, špenáte či keli), v pečeni, v banánoch, vo vajciach alebo v mäse. Pomáha pri raste tkanív, znižuje únavu a prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému.

Väčšina imunitných buniek sa nachádza v črevách. Nerovnováha črevnej flóry je bránou pre infekcie. Probiotiká tvoria armádu mikroorganizmov, ktoré udržujú rovnováhu črevnej flóry a posilňujú imunitu. Nájdeme ich v jogurtoch, fermentovaných mliečnych výrobkoch, ako je kefír, v menšej miere v čerstvých syroch či v kapuste, topinambure, v cesnaku a cibuli.

Nesmierne dôležitý je horčík. Keď nám chýba, sme unavení a citlivejší na infekcie. Môžeme ho konzumovať v morských plodoch, v kakau a čiernej čokoláde, v minerálnych vodách s obsahom magnézia, v orechoch, banánoch či v celozrnnej ryži. Zinok sa zase podieľa na činnosti viac ako 200 enzýmov, zvlášť tých, ktoré zaisťujú ochranu proti voľných radikálom. Je dôležitý pre fungovanie týmusu (detská žľaza), orgánu imunitného systému. Nájdeme ho v ustriciach a mäse, najmä hovädzom.

Na konci nezabudnime na selén. Aj ten pomáha v boji proti voľným radikálom a stimuluje imunitu. Obsahujú ho ryby a morské plody.

zdroj: čtk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá