Architekti očistili interiér staršieho bytu a urobili z neho naozaj moderný priestor

  • Citlivo „očistený“ interiér staršieho pražského bytu
  • Účelné využitie priestoru umožnilo nahradenie časti pôvodných deliacich konštrukcií novými nábytkovými stenami
zdroj: Alexandra Timpau/COLLARCH
  • Citlivo „očistený“ interiér staršieho pražského bytu
  • Účelné využitie priestoru umožnilo nahradenie časti pôvodných deliacich konštrukcií novými nábytkovými stenami
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: MGA. Martin Ptáčnik, Ing. arch. Ondřej Janků, Spolupráca: Ing. Karel Šnajdr (akustika)

Cieľom celkovej rekonštrukcie bytu bolo vytvorenie neutrálneho pozadia pre život mladej rodiny, ktorá ho následne zabýva podľa svojich aktuálnych potrieb a vkusu.

Zadáním bylo definovat prázdný prostor, kde veškeré funkce, které se od dokončeného bytu očekávají, jsou integrovány do stěn, jež tento prostor vymezují. Chytré elektroinstalace, úložné prostory… To vše je diskrétně vestavěno do palety povrchů, která snese doplnění jakoukoli barevnou škálou či stylem budoucích majitelů,“ vysvetľujú architekti.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

zdroj: Alexandra Timpau

zdroj: Alexandra Timpau

zdroj: Alexandra Timpau

zdroj: Alexandra Timpau

zdroj: Alexandra Timpau

zdroj: Alexandra Timpau

zdroj: Alexandra Timpau

zdroj: Alexandra Timpau

zdroj: Alexandra Timpau

Byt sa nachádza na treťom podlaží štvorposchodového typového domu z 50. rokov 20. storočia, v pokojnej bytovej zástavbe Prahy 4. Nároky klienta na nadštandardné bývanie pre mladú rodinu a zvýšené požiadavky na akustický komfort jednotlivých miestností viedli ku komplexnej rekonštrukcii. Došlo k odstráneniu neskorších stavebných úprav, osekaniu nekvalitnej omietky a vybúraniu nadbytočných nenosných murovaných priečok. Bol odhalený pôvodný strop z prefabrikovaných betónových panelov, ktoré boli následne sanované. Zásah do centrálnej nosnej steny umožnil otvorenie priestoru pôvodnej chodby, čo posilnilo prepojenie obytných priestorov.

Deliace priečky medzi izbami a chodbou sú z väčšej časti nahradené skriňovým systémom so zdvojenými dverami. Nábytková stena kvalitne akusticky izoluje jednotlivé miestnosti a zároveň zaisťuje požadovanú kapacitu úložných priestorov. Toto riešenie predpokladá absenciu ďalšieho, voľne stojaceho nábytku a dovoľuje majiteľom ponechať byt “prázdny”. Vrchnú viditeľnú vrstvu akusticky pohltivých panelov vstavaných skríň tvorí dyha s jemnou vertikálnou kresbou. Spoločne s drevenými parketami tvorí protipól hrubej textúre odhaleného betónu. Z farebnej palety bytu sa zámerne vymaňuje kúpeľňa s odtieňmi modrej a žltej.

Starostlivo zvolenú, redukovanú paletu materiálov dopĺňa pôvodný odhalený betónový strop. Ten je od stien bytu odsadený výraznou škárou, ktorá opticky zvýrazňuje jeho hrubú materialitu. Rovnako ako pri ostatných prvkoch v iteriéri, aj tu ide estetika ruka v ruke s praktickou stránkou. Škárou sú vedené káble, ktoré umožňujú ľubovoľné rozmiestnenie hi-fi reproduktorov. Osvetlenie je riešené systémom líšt namontovaných vždy na mieste škáry medzi dvoma stropnými panelmi. Rozmiestnenie svietidiel tak dokáže reagovať na okamžitú potrebu.

Soklové lišty lemujúce biele steny sú zapustené a vyberateľné. Priestor za nimi slúži pre rozvod elektroinštalácií. Stredová nosná stena tvorí “chrbticu” obytného priestoru. Jej prítomnosť je podčiarknutá betónovou stierkou. Rovnaký materiál je použitý aj na telese krbu.

zdroj: COLLARCH

zdroj: COLLARCH

zdroj: COLLARCH

zdroj: COLLARCH

zdroj: COLLARCH

zdroj: COLLARCH

zdroj: COLLARCH

zdroj: COLLARCH

zdroj: COLLARCH

zdroj: COLLARCH

zdroj: COLLARCH

zdroj: COLLARCH


Zdroj: Archinfo.sk
viac_podobnych_clankov_na_www_archinfo_sk