Byt v centre Bratislavy dýcha noblesou a dokonale kopíruje potreby majiteľov

  • Bývanie v bratislavskom Starom meste. Premyslená dispozícia, účelné využitie priestoru, odhalená stropná konštrukcia
  • Neokázalé riešenie, napriek tomu silná výpoveď
  • Štyri okná, tri izby ...
Lousy Auber
  • Bývanie v bratislavskom Starom meste. Premyslená dispozícia, účelné využitie priestoru, odhalená stropná konštrukcia
  • Neokázalé riešenie, napriek tomu silná výpoveď
  • Štyri okná, tri izby ...
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Martin skoček, Spolupráca: Ing. arch. Pavol Dobšinský, Ing. arch. Lucia Uhnáková

Zadanie bolo jednoznačné – do bytu o rozlohe 80 m2 v historickom centre Bratislavy vtesnať potreby rozrastajúcej sa päťčlennej rodiny. To vo finále predstavuje pobytovú kuchyňu, obývačku s jedálňou, spálňu a detskú izbu, plus maximum úložného priestoru, čo vzhľadom na hlbokú dispozíciu so štvoricou jednostranne orientovaných okien nebolo jednoduché. Nedostatok podlažnej plochy však kompenzujú vysoké stropy; aj ich zásluhou bytu nechýba veľkorysosť a noblesa, no hlavne dopomohli k navýšeniu spomínaného úložného priestoru.

zdroj: Lousy Auber

Najväčšie stavebné zmeny prebehli vo vstupnej časti, menila sa pozícia vchodových dverí a toalety, odstránilo sa niekoľko menších priečok. Vstupná zóna je teraz otvorená a prepojená s priestorom kuchyne. Na ňu plynule nadväzuje obývačka a z nej sa po stranách vstupuje do spálne a detskej izby. Všetko podlieha jasne definovanému poriadku.

Leitmotívom návrhu bolo dosiahnuť jednoznačnosť, ktorá by napriek členeniu na izby podporila jednotnosť bytu ako celku. Preto prvky, ktoré vymedzujú priestor, spája spoločný materiál – drevo. Drevené sú podlahy, nový záklop na pôvodnom strope a aj namiesto pevných priečok sú izby oddelené obojstrannými nábytkovými stenami z dubového dreva, ktoré zľahka evokujú historické táfľovanie. Do takto jasne definovaného priestoru sú následne vkladané solitéry. Napríklad v kuchyni dvojica antikorového ostrova a digestora, doplnená zavesenými skrinkami. Jednoduchá kompozícia exaktných blokov sa opakuje aj v kúpeľni. Vaňa spolu s umývadlovou doskou tvorí výtvarnú kompozíciu, ktorú umocňuje aj takmer zabudnutý materiál – terazzo.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Zušľachtené bolo to, čo tu bolo – očistené tehlové murivo či trámové stropy, odstránené nevhodné stavebné úpravy. Prinavrátené boli pôvodné hodnoty, o ktoré byt z nevedomosti obrali bývalí majitelia. Byt sa teda novým interiérom posunul na časovej aj kvalitatívnej osi, no referenčný bod zostal ukotvený v pôvodnom tkanive bývania v bratislavskom Starom Meste aj s jeho špecifickou atmosférou.

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

 

Zdroj: Archinfo.sk

 

 

viac_podobnych_clankov_na_www_archinfo_sk

Najnovšie video