Toto bývanie nie je pre každého. Bratislavský loft si však okamžite zamiluješ

  • Loft v obnovenej Mlynici. Železobetónový skelet priemyselného objektu na Turbínovej ulici sa po náročnej konverzii zmenil na moderný na administratívny, kultúrny a obytný súbor
  • Projekt ateliéru GutGut reagoval na nový dopyt po flexibilnom pracovnom prostredí, originálnych eventových priestoroch a po loftových bytoch
  • V zahraničí osvedčený mix funkcií a snaha o vytvorenie komunitného prostredia je u nás relatívnou novinkou
byvanie_nie_pre_kazdeho
Lousy Auber
  • Loft v obnovenej Mlynici. Železobetónový skelet priemyselného objektu na Turbínovej ulici sa po náročnej konverzii zmenil na moderný na administratívny, kultúrny a obytný súbor
  • Projekt ateliéru GutGut reagoval na nový dopyt po flexibilnom pracovnom prostredí, originálnych eventových priestoroch a po loftových bytoch
  • V zahraničí osvedčený mix funkcií a snaha o vytvorenie komunitného prostredia je u nás relatívnou novinkou
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Juraj Hubinský, Ing. arch. peter Kuklica, Ing. arch. Martin Smerek

Bývanie v takomto prostredí nie je pre každého. Architekti sa rozhodli svoj návrh postaviť na dialógu starého a nového. Pôvodné povrchy v interiéri ostávajú odkryté. Surové, elementárne a pravdivé vo svojej materiálovej podstate sú aj nové prvky.

Do loftových bytov situovaných na najvyších podlažiach sa vstupuje zo spoločnej chodby na piatom poschodí. Nosné, medzibytové steny boli budované mimo modulový systém stĺpov. Ten sa tak stal svojim rytmom súčasťou priestorových riešení jednotlivých bytových jednotiek. Ústredným prvkom priestorového riešenia je schodisko, ktoré sprístupňuje vložené obytné podlažia. Každý byt má vlastnú terasu.

Svoj projekt loftu zasadeného v zložitom kontexte Novej Mlynice bližšie predstavia architekti Juraj Hubinský, Peter Kuklica a Martin Smerek:

Trojpodlažný loft v industriálnom objekte Mlynica je neobvyklý priestor na bývanie a trávenie spoločenského života. Samotný objekt Mlynice, nachádzajúcej sa v odľahlejšom bratislavskom brownfielde, nedávno prešiel rozsiahlou konverziou a v súčasnosti poskytuje multifunkčné priestory s minoritnou obytnou náplňou.

zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber

Dispozícia loftu je radená vertikálne. Vstupuje sa do spodnej úrovne loftu, kde sa nachádza šatník, kúpeľňa, WC a spálňa. Schodiskom je dostupná horná úroveň loftu s obývačkou prepojená pobytovými schodami s jedáľňou a kuchyňou. Z obývačky je tiež dostupná terasa s výhľadom na Karpaty.

Stavebné surové materiály použité v lofte kontrastujú s vloženými stolárskymi a zámočníckymi prvkami a priznanými rozvodmi na povrchu stien. Obálku loftu tak tvorí neomietnutý liaty betón, železobetónový strop a betónová podlaha s epoxidovým lakom. Na spodnej úrovni loftu sa nachádza zabudovaný šatník, ktorý v sebe integruje aj dvere do hygienických buniek, ktoré sú spolu s dverami šatníka zjednotené do celistvej celozrkadlovej plochy, ktorá opticky zväčšuje priestor. Umývadlo na ocelových nožickách je umiestnené mimo zrkadlový box a od postele ho oddeľuje zo stropu podvesená čierna oceľová vešiaková tyč a tiež textilný záves na celú výšku miestnosti, ktorým je možné celkom oddeliť spálňu od zvyšku loftu. Vložené čierne schodisko je zvarené z oceľových plechov. Schodisko vedúce zo spodného podlažia od vstupu a spálňovej časti do obývacej miestnosti, spolu s tenkým zábradlím pôsobí subtílnym dojmom. Odľahčený výraz mu dodávajú aj vynechané podstupnice. Výškovo zalomené horné podlažie je prepojené pobytovými schodmi z bielenej brezovej preglejky. Tie kontrastujú s tmavým kuchynským boxom z čiernej morenej preglejky a tmavým jedálenským stolom a stoličkami. Celočalúnená sedacia súprava v obývacej časti na hornom podlaží je potiahnutá sivou látkou.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

Osvetlenie loftu zabezpečujú výrazné zvesené lustre nad posteľou a jedálenským stolom, v kombinácii s prisadeným technickým líniovým a reflektorovým osvetlením.

Interiér loftu bol osviežujúcim solitérnym zadaním s dôrazom na surovú estetiku odrzkadlujúcu charakter industriálnej lokality, objektu a osobnosti klientky.

zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber
zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech