Dom so „šikmou“ strechou ponúka netradičný dizajn nielen zvonku, ale aj zvnútra

  • Bývanie na šiestich výškových úrovniach
  • Na prvé počutie nie celkom logické rozhodnutie má v prípade domu v Struhařove racionálne opodstatnenie
Filip Šlapal
  • Bývanie na šiestich výškových úrovniach
  • Na prvé počutie nie celkom logické rozhodnutie má v prípade domu v Struhařove racionálne opodstatnenie
PODĽA ČLÁNKU OD AUTORA MARTINA ŤAŽKÁ, ARCHINFO.SK, AUTORI PROJEKTU: PROF. ING. ARCH. JÁN STEMPEL, ING. ARCH. JAN JAKUB TESAŘ

Slovensko-český/česko-slovenský autorský tím Stempel & Tesar architekti má na konte niekoľko desiatok rodinných domov. Už letmý pohľad do portfólia stačí na to, aby bolo jasné, že každý je originál. Nejde o snahu architektov zakaždým sa odlíšiť. Forma vždy vychádza z miestneho kontextu a vstupných požiadaviek. Inak to nebolo ani v tomto prípade.

Východiskom bola striktná regulácia. Dom má mať šikmú strechu, jedno poschodie plus podkrovie. Je len na šikovnosti architekta, ako sa so stavebnými predpismi vysporiada. Tak ako pri dome v Chránenej krajinnej oblasti Pálava, aj v obci Struhařov nie je výsledkom štandardné riešenie. Architektom sa podarilo jedno poschodie pridať, neobvyklý zvažujúci sa hrebeň strechy kopíruje vnútorné priestorové usporiadanie.

Viac povedia architekti:

Aby šikmá šikmá byla

Nová ulice v mírném kopci, na okraji obce Struhařov, dostala jméno Větrná, což dostatečně vystihuje místní mikroklima. I přesto, že jsme ve středočeském kraji, mívají zdejší v zimě nadstandartní nadílku sněhu. Nebránili jsme se proto místnímu regulativu na šikmou střechu, ačkoli vycházel z přesvědčení, že tvar střechy udává charakter obce, měl pro nás opodstatnění spíše s ohledem na podnebí.

zdroj: Filip Šlapal

Návrh ovlivnil i další regulativ v územním plánu, a to, že dům musí mít jedno nadzemní podlaží a podkroví. Ten jsme se rozhodli zohlednit, abychom neprodlužovali povolovací proces a splnili tak co nejdříve sen mladé rodiny.

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

Sklon pozemku byl na délce domu asi 1,5 metru, tedy polovinu výšky jednoho podlaží. O stejný rozdíl jsme se rozhodli posunout vzájemně i jednotlivé podlahy – v příčném řezu má dům nakonec 6 výškových úrovní. Díky tomu je do domu bez ohledu na svažitost přímý vstup/vjezd z ulice. Odtud lze sestoupit do obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou na úroveň zahrady. Prostor se otevírá do následujícího podlaží, na galerii s pracovnou. Schodiště dále stoupá kolem dětských pokojů se šatnou a koupelnou až k hlavní ložnici doplněné podobným zázemím. Nejníže položená část domu obsahuje technické zázemí.

Obývací pokoj, zapuštěný do svahu, je dle definice ze zákona suterénem, to znamená, že má dům stále jedno nadzemní podlaží a podkroví! Sklon hřebene proti svahu kopíruje vnitřní prostorové uspořádání, nezvyklá forma domu tak odpovídá příčnému rozdělení půdorysu a posunu úrovní o poloviční výšku patra.

Viac podobných článkov nájdeš Archinfo.sk

Samozřejmá a logická rozhodnutí jsou zabalená do netradiční formy. Nejedná se však o exhibici či snahu se odlišit. Naopak je v návrhu postupováno podle tradičních hodnot rozumného stavění našich předků, kdy tvar domu sleduje potřeby uživatelů a místní podmínky.

Materiály jsou voleny střídmě a dávají domu zklidňující charakter. Společně s minimalistickými detaily nechávají vyniknout proporcím a tvaru. Kombinace bílé hladké omítky se světlou plechovou střechou a přírodními hliníkovými okny se propisuje i do interiéru, do světlých neutrálních odstínů podlahy a nábytku.

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

Zdroj: Archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK