Dvaja kamaráti prinášajú špičkové burgre v čiernych žemliach s uhlím, ktoré si zamiluješ

  • Jaroslav Brečka a Rudolf Keher, dvaja milovníci dobrého jedla, premenili svoju vášeň na "chutný job"
  • Pod ich krídlami vznikla rodinná značka Coolňa Burgers&Hotdogs s jedinečnou ponukou
bull (1)
Coolňa
  • Jaroslav Brečka a Rudolf Keher, dvaja milovníci dobrého jedla, premenili svoju vášeň na "chutný job"
  • Pod ich krídlami vznikla rodinná značka Coolňa Burgers&Hotdogs s jedinečnou ponukou

Jaro aj Rudo pochádzajú zo Senice, kde má domov aj ich unikátny street-food. Obaja mali ku gastro biznisu vždy celkom blízko. Jaro bol manažérom v 4* hoteli so zážitkovou reštauráciou a Rudo pôsobil ako manažér v potravinárskej firme. Skúsenosti, ktoré tu nabrali dnes naplno využívajú v ich prevádzke Coolňa.

„Poznáme sa z vysokej školy a nejaký čas po vysokej sa naše cesty stretli opäť – pracovali sme obaja ako prevádzkari pre sieť bistier. Bolo to okolo roku 2014, v tom čase sme už boli najlepší kamaráti a práve vtedy sme začali dávať dokopy myšlienku spoločného projektu v gastre, ktorý by mohol dlhodobo fungovať v Senici,” hovorí o začiatkoch vlastného street-foodu Jaro pre Startitup.

Gepostet von Coolňa Street Food am Freitag, 26. April 2019

Ešte predtým ako okúsili chuť gastro biznisu z každej strany počúvali názory, že burgráreň sa v Senici nemá šancu uživiť. Keďže veľa cestujú na vlastné oči mali šancu vidieť ako sa vo svete dostáva do popredia kvalitný street-food a že v ich regióne nie je veľa dobrej gastronómie, preto dúfali, že by sa ich myšlienka mohla ľuďom páčiť.

A tak sa aj stalo. Na jar 2016 spravili menšiu ochutnávku pre dobrých priateľov, ktorá si vyslúžila veľmi pozitívne ohlasy, následne už len uvažovali ako a kde začať. Postupne ako sa ich street-food dostával do povedomia, akcie, na ktorých sa  Coolňa objavila, začali pribúdať ako ako huby po daždi.

Gepostet von Coolňa Street Food am Samstag, 20. April 2019

Coolňa dnes ponúka niekoľko stálych jedál plus jeden až dva denné špeciály, ktoré sa pravidelne obmieňajú. Ponuka je užšia, aby sa zachovala kvalita a čerstvosť. V stálej ponuke majú domáce burgre s vyzretým hovädzím mäsom a hotdogy s párkami s vysokopercentným podielom mäsa.

Nájdeš tu však aj niekoľko dní naloženú hovädziu hruď-brisket (Corned Beef), 14 hodín konfitovanú kačku, pomaly pečené natrhané rebrá, Pulled Pork, Pulled Beef, alebo Nealko burger z červenej repy. V ponuke sú vždy aj vegánske či bezlepkové varianty a na svoje si prídu aj milovníci pikantného.

Gepostet von Coolňa Street Food am Donnerstag, 18. April 2019

Mäso, ktoré sa v Coolni pripravuje pochádza od najväčšieho špecialistu na vyzreté hovädzie v ČSR – Maso Klouda. Jedinečné sú aj maslové briošky, ktoré špeciálne pre tento street-food pripravuje Pekařství Křižák.

„Radi skúšame nové veci, okrem nášho maslového pečiva môžete poznať napríklad čierne žemle z nášho pikantného Hellboy burger-a zafarbené aktívnym uhlím,” hovorí Jaro.

Coolňa si taktiež necháva vyrábať vlastné nápoje, ktoré sú, tak ako ich produkty z kuchyne, len z poctivých surovín. Napríklad ich Coolňa Cola je z pravých kolových orechov s tradičným karamelom a trstinovým cukrom bez farbív, umelých sladidiel, aróm a dochucovadiel. Pre Coolňu ju vyrába lokálny výrobca limonád Mana Roots. Coolňa je tak jediným street-foodom na Slovensku, ktorý ponúka vlastné nápoje.

Gepostet von Coolňa Street Food am Freitag, 12. April 2019

Šéfkuchárom stojacim za grilom v Coolni je zväčša Jaro. Aj podľa neho je kľúčom k úspechu neustále vzdelávanie sa v oblasti gastro priemyslu a cibrenie si chuťových buniek. To nenecháva na náhodu. Inšpiruje sa všade, kde sa dá, navštevuje známe podniky i michelinské reštaurácie a sleduje stránky vychytaných gastro prevádzok zo sveta.

„Baví ma to a občas som až trochu posadnutý tým, aby som zákazníkom mohol ponúkať niečo netradičné alebo klasiku v lepšom a viac “sexi” prevedení. Na jedlo som veľmi náročný. Rudy je zase veľmi talentovaný na cenotvorbu a praktické veci. Drží poriadok nad našou ekonomikou a systémom. Myslím, že sa navzájom výborne dopĺňame,” hovorí Jaro.

Gepostet von Coolňa Street Food am Dienstag, 9. April 2019

Rozbehnutie gastro prevádzky vie dať zabrať aj ostrieľaným odborníkom z oboru. Čo však bolo podľa zakladateľov Coolne najťažšie?

„Papierovačky zaberú veľa času a energie. Úrady navzájom nie sú prepojené, na každom mieste vám poskytnú iné informácie a pokiaľ človek nevie zákonník naspamäť, tak môže často len s malou dušičkou dúfať, že má všetky veci správne. Hecnúť sa na festivale a 3 dni takmer v kuse pripravovať čerstvé jedlá je teda pre nás možno menšie utrpenie ako tá byrokracia,” hovorí Jaro.

Gepostet von Coolňa Street Food am Mittwoch, 1. Mai 2019

Jaro aj Rudo mali doteraz popri gastro prevádzke aj bežné zamestnania. Od 1. júla 2018 sa však Coolni môžu venovať “na plný úväzok”. Predsa len, už od začiatku sa snažili vytvoriť ekonomicky stabilnú prevádzku na to, aby sa ňou mohli uživiť a plynulo prešli zo zamestnania do „podnikateľskej sféry”. Teraz sa im to už oficiálne podarilo.

Zaujímavosťou je, že od začiatku, narozdiel od mnohých iných prevádzok, fungujú bez úverov a pôžičiek. Na prvú akciu si spotrebiče vypožičali a odvtedy sú už všetky investície (vybavenie kuchyne, príves, bistro…) hradené zo zarobených peňazí.

Gepostet von Coolňa Street Food am Donnerstag, 4. April 2019

To by mohla byť inšpirácia pre niekoho, kto váha s rozbehnutím niečoho, ale nemá na účte tisíce alebo si nechce brať úvery a mať tak nôž na krku. Jaro a Rudo sú skvelým príkladom toho, že začať sa dá aj od nuly a v malom meste, kde je menší trh. Chce to samozrejme veľa poctivej práce, disciplíny a dobré nápady.

O úspechu Coolne svedčí aj fakt, že od otvorenia prevádzky majú od návštevníkov 130 recenzií a všetky sú zatiaľ 5-hviezdičkové. Na jednej strane je podľa chalanov z Coolne skvelé vidieť takýto feedback, na druhej strane ide o tlak vďaka ktorému si uvedomujú, že si nastavili určitú latku a tú chcú ju i naďalej udržať a postupne zvyšovať.

Dnes poobede si náš @rudykeher berie svoju krásnu @natalybulkova 🤵💍👰🏻 Myslím,že budem hovoriť za všetkých – GRATULUJEME! 👏🍀♥️ #justmarried #gratulujeme #KedSiRudyBralNataly

Gepostet von Coolňa Street Food am Samstag, 23. März 2019

“Zatiaľ máme otvorené trikrát do týždňa a väčšinou je pred našim stánkom zástup ľudí. Nedele až utorky si nechávame voľné na odpočinok a vybavenie osobných a “firemných” vecí. Nechceme aby nás zahltila práca, chceme byť odpočinutí, aby nás to bavilo, aby sme boli na ľudí vždy príjemní a dlhodobo im ponúkali produkty, za ktoré sa nehanbíme a kvôli ktorým nás budú radi navštevovať,” dodáva Jaro.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK