HISTÓRIA PIZZE: Prečo je to najobľúbenejšie jedlo sveta a ako je to s kontroverznou pizzou Hawai?

  • Predchodcom pizze, výzorom inej ako ju poznáme dnes, je chlebová placka Starých Grékov a Rimanov
  • Pizza Margherita nesie vznešené pomenovanie podľa manželky talianského kráľa, jej meno je markantnejšie ako sa môže zdať
  • Američania okúsili chuť pizze až v roku 1905 a aj tak ju častokrát považujú za svoje jedlo
  • Pizza Hawai, teda netradičná pizza s ananásom a ananásovou polevou, nie je taliansky ani havajský recept
Pizza
pizza, Unsplash/Gbarkz, Unsplash/Chad Montano
  • Predchodcom pizze, výzorom inej ako ju poznáme dnes, je chlebová placka Starých Grékov a Rimanov
  • Pizza Margherita nesie vznešené pomenovanie podľa manželky talianského kráľa, jej meno je markantnejšie ako sa môže zdať
  • Američania okúsili chuť pizze až v roku 1905 a aj tak ju častokrát považujú za svoje jedlo
  • Pizza Hawai, teda netradičná pizza s ananásom a ananásovou polevou, nie je taliansky ani havajský recept

Pizza je jedno z najznámejších jedál, ktoré pozná a servíruje takmer každá krajina a v dnešnej dobe si dokáže pripraviť túto špecialitu akákoľvek domácnosť so základnými surovinami.

Pizzu obľubuje obrovské množstvo populácie, od malých detí, až po našich starých rodičov, avšak nie každý vie, ako a kde pizza vznikla, podľa čoho nosia isté druhy pomenovania a čo sa na pizzi objaviť môže, čo by sa nemalo, a čo je pre niekorých nepísané zakázané pravidlo.

Najznámejší štát, ktorý sa pýši vznikom tohto famózneho jedla vôbec je Taliansko, konkrétne taliansky Neapol, kde sa to všetko začalo, avšak predtým, niekedy pred 6 000 rokmi, kedy sa začali vyrábať prvé potraviny z múky sa Rimania a Gréci rozhodli, že dodajú jednoduchému pečivu šmrnc. Ochuťovali placku z múky morskou soľou, dostupnými bylinkami a neskôr oreganom, čo v podstate znamená, že za vynálezcov pizze môžeme považovať takzvaných talianskych Grékov a Rimanov.

Gréci neskôr piekli plnené koláče, do ktorých podávali syr, olivy a cibuľu a dali zapiecť. Tu môžeme hovoriť o prvej podobe pizze ako takej, nie však tej, ktorú poznáme dnes. 

Neapol – počiatok pizzového tresku

Neapolskí chudobní roľníci začali obľubovať paradajky privezené z Ameriky takmer v každom jedle a započali tak paradajkový základ ako základ vtedy plochého koláča, dnešnej pizze.

V roku 1738 bola v Neapole postavená prvá pizzéria na svete, ktorá funguje dodnes a nesie taliansky názov L’Antica Pizzeria Port’Alba. Spočiatku navštevovali pizzériu len chudobní mešťania, panovníci sa tejto novinke zďaleka vyhýbali. 

Margherita nie je obyčajný názov

Keď sa panstvo konečne rozhodlo okúsiť najlepšie a najčastejšie podávané jedlo na svete, k slávnemu kuchárovi vtedajšej doby Rafaelovi Espositovi prišiel kráľ Umbert I. so svojou manželkou Margheritou Savojskou.

Rafael pripravil pizzu v trojfarebnej kombinácii, aby pripomínala tri farby talianskej vlajky. Pizza obsahovala syr, bazalku a paradajkový základ. Kráľovná Margherita bola natoľko nadšená, že sa rozhodla túto pizzu pomenovať po sebe. Kráľovná taktiež rozhodla, že tento druh pizze budú pripravovať výlučne do paláca. 

To však stále neznamenalo prudký nárast predaja pízz vo svete. Ten sa začal až začiatkom 19. storočia, po zjednotení menších talianskych štátov, kedy mohli ochutnať pizzu už nielen obyvatelia Neapola.

Startitup PREMIUM logo
Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

(Zrušiť môžeš kedykoľvek)

Zdroje: bakingz.ru, gourmettravel.com, prnewswire.com, food.ndtv.com, history.com, miaumagazin.sk, washingtonpost.com, Bbc.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK