Jednoduché pravidlo pre zdravé srdce: Nastav si správne svoj denný rytmus (ŠTÚDIA)

  • Nový výskum z dielne Mass General Brigham v Bostone
  • Nestačí sa zamerať len na to, čo konzumujeme
kardiológ, srdce
Ilustračná fotografia AI
  • Nový výskum z dielne Mass General Brigham v Bostone
  • Nestačí sa zamerať len na to, čo konzumujeme

Nový výskum z dielne Mass General Brigham v Bostone priniesol zaujímavé výsledky. Keď ide o zdravie srdca a ciev, najmä pri práci na zmeny, nestačí sa zamerať len na to, čo si dávaš na tanier. Rovnako podstatné je aj to, kedy si k jedlu sadneš a v pokoji si ho vychutnáš.

Je všeobecne známe, že nočné zmeny môžu mať svoju krutú daň. Ľudia, ktorí takto pracujú, čelia vyššiemu riziku ischemickej choroby srdca a ďalším vážnym zdravotným problémom.

Zdravé srdce

Výskumníci poukázali na dôležitosť načasovania jedenia, najmä u starších ľudí, informuje o tom portál polsatnews.pl. Hoci sa spánok dlho považoval za základ dobrého zdravia, výskumy čoraz viac ukazujú, že ani stravovacie návyky netreba podceňovať.

Vedci z Harvard Medical School a Brigham and Women’s Hospital preto preskúmali dáta z celonárodného prieskumu NHANES. Výsledkom štúdie bolo, že zistili, ako spôsob stravovania ovplyvňuje kardiovaskulárne zdravie u ľudí po päťdesiatke.

„Jedným zo spôsobov, ako porozumieť nášmu zisteniu, je uvedomiť si, že vnútorné biologické hodiny nášho tela sú mimoriadne presne nastavené tak, aby optimálne koordinovali prakticky všetky aspekty našej fyziológie s predvídateľnými cyklami dňa a noci,“ povedal Frank A.J.L. Scheer, PhD., profesor medicíny a riaditeľ Programu medicínskej chronobiológie v nemocnici Brigham and Women’s Hospital v Bostone, píšu na portáli Medspace

Do dvojtýždňovej štúdie bolo zapojených 20 zdravých respondentov. Tí počas štúdie žili v izolácii od denného svetla, hodín a elektronických zariadení. Cieľom výskumu bolo pochopiť, ako respondenti reagujú na zmeny v dennom rytme.

Vedci sledovali, čo sa deje s telom pred a po simulovanej nočnej práci. Účastníci boli hore 32 hodín v tlmenej, osvetlenej miestnosti a každú hodinu dostávali rovnaké malé porcie jedla. Potom ich rozdelili do dvoch skupín. Jedna skupina jedlo konzumovala v noci a druhá cez deň. Týmto spôsobom sa zisťovalo, ako na účastníkov vplýva zmena vnútorných biologických hodín.

Prekvapujúce výsledky 

„Ak jeme v čase, keď náš cirkadiánny systém podporuje spánok, oddych a pôst, naše orgány na to nie sú dobre pripravené. Najvýraznejšie sa to prejavuje pri metabolických procesoch, ako je regulácia hladiny cukru v krvi, ale platí to aj pre činnosť srdca a ciev,“ vysvetlil profesor Scheer. 

Zistenia výskumu boli pomerne prekvapivé. Ľudia, ktorí prijímali väčšinu kalórií vo večerných hodinách, mali vyšší krvný tlak, narušenú hladinu cukru v krvi a celkovo horšie výsledky týkajúce sa zdravia srdca a ciev.

Taktiež sa ukázalo, že tí, ktorí raňajkovali veľmi neskoro alebo ich úplne vynechali, mali vyššiu pravdepodobnosť vzniku vysokého krvného tlaku a metabolického syndrómu.

Vedci zároveň zistili, že najlepšie výsledky dosahovali ľudia, ktorí sa najedli prvýkrát medzi 6.00 a 8.00 ráno. Lepšie výsledky mali aj tí, ktorí jedli v kratšom časovom rozmedzí počas dňa, teda keď bolo ich stravovacie okno kratšie.

Odborníci zdôrazňujú, že prispôsobiť čas jedenia prirodzenému dennému rytmu tela, teda našim biologickým hodinám, môže mať veľký význam pre naše zdravie. Konzumácia jedál v období, keď je telo pripravené spracovávať živiny, podporuje lepšiu kontrolu hladiny cukru a tukov v krvi. Takýto prístup k stravovaniu môže výrazne prispieť k ochrane srdca, a to najmä s pribúdajúcim vekom, keď sa metabolické procesy spomaľujú.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Medspace, polsatnews.pl

Najnovšie videá

Trendové videá