Jeme na Slovensku kvalitné medy? Výsledky odhalil test

  • Občania sa zložili na testy medu zo slovenských pultov
  • Med sa dá falšovať mnohými spôsobmi
  • Kto stojí za nezávislými testami potravín?
  • Občania sa zložili na testy medu zo slovenských pultov
  • Med sa dá falšovať mnohými spôsobmi
  • Kto stojí za nezávislými testami potravín?

Kvalita medu je premenlivá a závisí od mnohých faktorov. V prvom rade si treba uvedomiť, že med je komodita limitovaná prírodou. Preto s jeho produkciou treba nakladať uvedomele. Limity spojené s jeho výrobou a maximalizáciou zisku bývajú dôvodmi pre rôzne machinácie, ktoré jeho kvalitu znižujú.

Na Slovensku funguje pomerne veľa včelárov, avšak situáciu na trhu im sťažujú konkurenčné potravinové reťazce. O príbeh svojho starého otca, ktorý má dnes 86 rokov a včelárstvu sa venuje vyše 60 rokov, sa podelil aj Boris, ktorý vraví, že ľudia si poctivý med nevážia a nevedia oceniť ťažkú prácu včelárov.

„Dedo má problém vyžiť a predať med,“ uviedol Boris, ktorý je presvedčený o tom, že na trhu sú falošné medy. A nielen on. Potravinového kritika Patricka Linharta oslovila širšia verejnosť pre pochybnosti o kvalite medu. Ten v rámci svojej relácie Testy Potravín dal na ich podnet otestovať najväčšieho výrobcu medu na Slovensku, firmu Apimed. Med sa testoval na prítomnosť antibiotík, pričom tieto testy dopadli negatívne, teda podozrenia sa nepotvrdili.

Ľudia, ktorých zaujíma, čo jedia, následne požiadali aj o preverenie medov z dvoch veľkých reťazcov na Slovensku. Medy, ktoré boli v akcii za 3,50 eur, súdni znalci podrobili testom na prítomnosť antibiotík a tiež na možné falšovanie. Aj v tomto prípade dopadli výsledky negatívne, teda med by mal byť kvalitný a bez antibiotík.

Zobraziť celú galériu (4)
zdroj: Patrick Linhart

Vyzerá to tak, že Slováci môžu byť pri kúpe medu pokojní. Vždy však platí, že najväčšou istotou je lokálny výrobca, ktorému „vidíme do dvora“.

Podozrenia spotrebiteľov neboli nepodmienené. Výsledky Štátnej veterinárnej a potravinovej správy z roku 2017 deklarujú, že testovaných bolo 206 vzoriek včelieho medu, pričom 8 vzoriek bolo nevyhovujúcich. Najčastejším problémom bolo prekročenie limitu pre sacharózu, zistenie prítomnosti farbiva E 150d a prekročenie požiadaviek na množstvo hydroxymetylfurfuralu. V roku 2004 to bolo oveľa horšie – 24 vzoriek medu nevyhovelo pre prítomnosť rezíduí veterinárnych liekov.

Ako sa dá podvádzať pri výrobe medu?

„Antibiotiká z medu môžu vyprchať za niekoľko dní a falšovanie medu je možné viacerými spôsobmi. Napríklad zohriatím, čo sa prejaví v hodnote hydroxymetylfurfuralu alebo pridaním sacharózy, čo sa prejaví vo zvýšenej hodnote tohto cukru alebo pridaním škrobového sirupu, resp. glukózovo-fruktózového sirupu, čo sa zase prejaví v izotopických parametroch medu,“ dodáva Linhart.

Ohodnotiť skutočnú kvalitu medu je nesmierne ťažké. Najčastejším spôsobom pančovania je totiž  kŕmenie včiel nekvalitnými cukrami (kukuričný sirup, trstinový  či repný cukor), prípadne pridávanie týchto cukrov do hotového výrobku.

„Ďalšou, často používanou technikou, je stáčanie medu pred jeho zrelosťou, čo vedie k vyššiemu obsahu vody a tým aj vyššiemu riziku, že sa med pokazí. Za normálnych okolností včely uložia med do plástov v úli a postupne ho vysušujú (mávaním včelích krídel v úli vzniká prievan, ktorý med vysušuje) tak, aby hotový med obsahoval menej než 18 percent vody. Ak med stočíme skôr, môže obsahovať viac než 25 percent vody. To vedie k podstatne vyššiemu riziku skvasenia medu a tiež k zhoršeniu chuti,“ uvádza vo svojom článku MUDr. Vilímovský.

Zobraziť celú galériu (4)
zdroj: Potravinový kritik Patrick Linhart

Testy Potravín

Reláciu Testy Potravín založili slovenskí súdni znalci a potravinový kritik Patrick Linhart. Ide o prvé nezávislé testy potravín na Slovensku. Na tieto testy sa vždy skladajú občania, ktorým kvalita jedla nie je ľahostajná. Etikety so zložením potravín totiž nemusia vždy uvádzať všetko. Nie vždy testy dopadnú priaznivo. Po testoch Spišskych párkov malo 5 výrobcov podľa zákona stratiť licenciu, ktorú nedodržali.

Ukázalo sa, akú silnú odozvu tieto testy majú. Tvorcom nezávislej relácie sa začali ozývať firmy, ktoré vyvíjali tlak na to, aby výsledky testov nezverejnili.

„Vyhovárali sa a báli sa, že stratia licenciu, no nakoniec i po zverejnení sa im klasicky nič nestalo, Štátna veterinárna a potravinová správa ma teda znovu neprekvapila,“ uviedol Patrick Linhart.

Vďaka jeho relácii si však ľudia môžu potraviny testovať nezávisle a mať prehľad o tom, čo jedia. Odmenou za ich mesačný príspevok bude prvý slovenský nezávislý časopis s podloženými testami, vykonávanými v nezávislých laboratóriách na Slovensku. Máte sa na čo tešiť.

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech