Kontrolovali ryby, med aj majonézu. Vianočné potraviny v mnohých prípadoch sklamali

  • Kontrolovanie potravín je celoročnou aktivitou nášho agrorezortu aj Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR
  • Ministerstvo pôdohospodárstva si však tentokrát špeciálne posvietilo na potraviny, ktoré sa objavujú na našich vianočných stoloch
  • Neuveríš, no mnohé pri kontrole sklamali
collage
Pixabay/Facebook, Paul Soden
  • Kontrolovanie potravín je celoročnou aktivitou nášho agrorezortu aj Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR
  • Ministerstvo pôdohospodárstva si však tentokrát špeciálne posvietilo na potraviny, ktoré sa objavujú na našich vianočných stoloch
  • Neuveríš, no mnohé pri kontrole sklamali

Potravinoví inšpektori z Ministerstva pôdohospodárstva a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v druhej polovici tohto roka uskutočnili celkovo 22 876 kontrol potravín, pričom zhruba 20 percent z nich bolo cielených na vianočný sortiment.

Kontrolám sa podľa oficiálnej správy podrobili sklady, hypermarkety, supermarkety, malé predajne, výrobné prevádzky, internetové obchody, predajné automaty, baliarne a aj trhoviská. Výsledky však nie sú veľmi pozitívne. Celkovo bolo totiž zistených 5 749 nedostatkov.

„Cielené kontroly sme zamerali na potraviny, ktoré sa tradične predávajú a konzumujú v období Vianoc a Nového roka, ako napríklad vianočné pečivo, sušené a presladené ovocie, orechy, sezónne ovocie, sušené huby, vianočné čokoládové a nečokoládové cukrovinky, zemiaky, medovinu, kvasenú kapustu, chlieb, majonézy, med, údené mäso a ryby,“ priblížil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

Najčastejšími problémami, s ktorými sa kontrola stretla, bolo zlé označenie produktov (nesprávne aj klamlivo), zlá hygiena predaja a skladovania potravín a dokonca aj potraviny napadnuté škodcami. Z času na čas sa objavili aj také potraviny, ktorým doba trvanlivosti či dátum spotreby už uplynuli.

Ktoré potraviny pri kontrolách pohoreli?

  • turecké cukrovinky s utajenou konzervačnou látkou kyselinou sorbovou,
  • punčové rezy s obsahom nepovoleného syntetického farbiva,
  • perníky s obsahom vyššieho množstva syntetických farbív než je maximálny povolený limit,
  • pri medovine to boli podľa informácií ministerstva rozdiely medzi skutočným a deklarovaným hodnotám alkoholu a aj nečistá vôňa a chuť po oxidácii,
  • z celkového počtu 70 testovaných vzoriek nevyhovela viac ako polovica pív z malých pivovarov, väčšinou kvôli chybnému označeniu,
  • pri ovocí a zelenine kvôli plesniam, či povrchovým poškodeniam najviac zlyhávali paradajky, jablká, paprika, stolové hrozno a mrkva.

Zdroj: mpsr.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech