Kontrolovali ryby, med aj majonézu. Vianočné potraviny v mnohých prípadoch sklamali
- Kontrolovanie potravín je celoročnou aktivitou nášho agrorezortu aj Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR
- Ministerstvo pôdohospodárstva si však tentokrát špeciálne posvietilo na potraviny, ktoré sa objavujú na našich vianočných stoloch
- Neuveríš, no mnohé pri kontrole sklamali
- Kontrolovanie potravín je celoročnou aktivitou nášho agrorezortu aj Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR
- Ministerstvo pôdohospodárstva si však tentokrát špeciálne posvietilo na potraviny, ktoré sa objavujú na našich vianočných stoloch
- Neuveríš, no mnohé pri kontrole sklamali
Potravinoví inšpektori z Ministerstva pôdohospodárstva a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v druhej polovici tohto roka uskutočnili celkovo 22 876 kontrol potravín, pričom zhruba 20 percent z nich bolo cielených na vianočný sortiment.
Kontrolám sa podľa oficiálnej správy podrobili sklady, hypermarkety, supermarkety, malé predajne, výrobné prevádzky, internetové obchody, predajné automaty, baliarne a aj trhoviská. Výsledky však nie sú veľmi pozitívne. Celkovo bolo totiž zistených 5 749 nedostatkov.
„Cielené kontroly sme zamerali na potraviny, ktoré sa tradične predávajú a konzumujú v období Vianoc a Nového roka, ako napríklad vianočné pečivo, sušené a presladené ovocie, orechy, sezónne ovocie, sušené huby, vianočné čokoládové a nečokoládové cukrovinky, zemiaky, medovinu, kvasenú kapustu, chlieb, majonézy, med, údené mäso a ryby,“ priblížil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.
Najčastejšími problémami, s ktorými sa kontrola stretla, bolo zlé označenie produktov (nesprávne aj klamlivo), zlá hygiena predaja a skladovania potravín a dokonca aj potraviny napadnuté škodcami. Z času na čas sa objavili aj také potraviny, ktorým doba trvanlivosti či dátum spotreby už uplynuli.
Ktoré potraviny pri kontrolách pohoreli?
- turecké cukrovinky s utajenou konzervačnou látkou kyselinou sorbovou,
- punčové rezy s obsahom nepovoleného syntetického farbiva,
- perníky s obsahom vyššieho množstva syntetických farbív než je maximálny povolený limit,
- pri medovine to boli podľa informácií ministerstva rozdiely medzi skutočným a deklarovaným hodnotám alkoholu a aj nečistá vôňa a chuť po oxidácii,
- z celkového počtu 70 testovaných vzoriek nevyhovela viac ako polovica pív z malých pivovarov, väčšinou kvôli chybnému označeniu,
- pri ovocí a zelenine kvôli plesniam, či povrchovým poškodeniam najviac zlyhávali paradajky, jablká, paprika, stolové hrozno a mrkva.
Zdroj: mpsr.sk