Korzo búra predsudky o bratislavských reštauráciách. Pamätné miesto ťa dostane svojou atmosférou

  • Keď sa ľudia v minulosti v Bratislave “korzovali”, znamenalo to, že sa prechádzali od Michalskej, Sedlárskej ulice cez Hlavné námestie či Rybársku bránu, no srdce samotného Korza bolo na Hviezdoslavovom námestí
  • A presne tam v priestoroch jednej z prvých reštaurácií v meste dnes už piaty rok úspešne funguje Korzo Café & Restaurant, ktoré nás očarilo, pretože má všetkých 5P – je príjemné, poctivé a precízne, prijateľné i pamätné.
Ondrej Bobek
  • Keď sa ľudia v minulosti v Bratislave “korzovali”, znamenalo to, že sa prechádzali od Michalskej, Sedlárskej ulice cez Hlavné námestie či Rybársku bránu, no srdce samotného Korza bolo na Hviezdoslavovom námestí
  • A presne tam v priestoroch jednej z prvých reštaurácií v meste dnes už piaty rok úspešne funguje Korzo Café & Restaurant, ktoré nás očarilo, pretože má všetkých 5P – je príjemné, poctivé a precízne, prijateľné i pamätné.

A prečo hovoríme o búraní predsudkov? Začnime miestom. Starí Bratislavčania vedia, že v týchto priestoroch hotela Carlton, pri známych hodinách, kde sa dnes schádzajú taxíky, cinkajú električky a turistov lákajú na suveníry od výmyslu sveta, kedysi sídlila jedna z prvých reštaurácií v Bratislave, Café Savoy. Stretávala sa tu mestská umelecká smotánka a mnohé významné osobnosti, ako napríklad Franz Liszt, Johannes Brahms, Thomas Alva Edison, Jules Verne či Tomáš G. Masaryk. No menila sa nielen história, ale aj majitelia a názvy podnikov, ktoré na tomto mieste za tie roky boli. “Bolo to akési zakliate miesto, vystriedalo sa tu toho viac,” hovoria nám spolumajiteľky reštaurácie Natália Haramiová a Eva Antalová. Predtým, ako priestor prebrali ony so svojimi spoločníkmi, tu viacerí pohoreli.

zdroj: Ondrej Bobek
zdroj: Ondrej Bobek

Dnes sa ukazuje sa, že niekedy netreba veľmi špekulovať, ale celkom stačí prísť s čistým konceptom, dobrým jedlom za rozumné ceny a miestu vrátiť kúsok histórie. A tak aj dnes prechádzajúc Hviezdoslavovým námestím, či ste domáci alebo turista, môžete nasávať atmosféru starého Prešporku. Ceny v reštaurácii sú síce vyššie, áno, veď ste priamo v centre Starého mesta, ale nemusíte sa obávať, že tu necháte polovicu výplaty, ako si mnohí myslia. Aj to bolo cieľom tvorcov Korza, aby boli ľudia milo prekvapení z miesta, personálu i jedla.

Biznis aj rodina

Vnútri reštaurácie s kapacitou sto ľudí sa dnes sem-tam uskutoční nejaký koncert, no to pravé orechové zažijete na vonkajšej terase. Každú stredu v jarných a letných mesiacoch, ak je dobré počasie, sa z neďalekého trávnatého parku ozývajú tóny jazzu či iných hudobných žánrov. A to je magnet na zákazníkov sám o sebe.

zdroj: Ondrej Bobek
zdroj: Ondrej Bobek
zdroj: Ondrej Bobek

Interiér reštaurácie pôsobí decentne a čisto, no jemnými prvkami a pekným stolovaním najmä v prednej časti reštaurácie razom dostane aj slávnostný ráz. “Dedičstvo” po predchádzajúcom majiteľovi sa menilo postupne a s citom. V spolupráci s architektom stavili na príjemné a zemité farby, steny v krémovej a fialovej farbe zdobia sklenené diela od umelca Achilleasa, doplnené boli aj nové svietidlá. Zadná časť patrí fajčiarom, vďaka unikátnemu odvetrávaniu, ako sme sami na vlastnej koži zistili, sa bude komfortne cítiť aj nefajčiar. Premenou prešiel aj bar, a hoci menší priestor dáva niekedy počas návalu čašníkom pod vedením Mariána Rázgu zabrať, na úsmeve im to neuberá.

V reštaurácii nájdete väčšinou Bratislavčanov. “Cez týždeň sú to najmä biznis obedy, víkendy zase patria väčšinou rodinným obedom a večeriam. A teraz, keď sa otepľuje, tu máme už aj veľa turistov. Párkrát sa stalo, že som v priestore terasy sedela ako jediná Slovenka,” opisuje Natália Haramiová a my vidíme, ako sa pri niektorých zákazníkoch pristaví. Slová, že si potrpí na kamarátske vzťahy pri stabilných hosťoch sa potvrdzujú. Obe majiteľky, ktoré vidíte celý deň v priestore reštaurácie vedia, že prvý dojem okrem priestorov musí urobiť aj personál. Potrpia si na servis, od čašníkov vyžadujú príjemné správanie, ochotu aj znalosti o ponúkaných jedlách. A keď sa stane chyba, ľudský prístup. A počas našej niekoľkohodinovej návštevy sme boli toho svedkami.

Dobré jedlo zmenilo všetko

Reštaurácia pri svojom rozbehu stavila na kuchyňu a dodnes si drží vysoký štandard. Výhodná lokalita má však aj jednu zradnosť, a to je množstvo podnikov na výber. Na tom, aby sa ľudia do reštaurácie pravidelne vracali, museli preto zapracovať. A zaujať. Svoju stabilitu dostala kuchyňa s príchodom šéfkuchára Miloslava Pabiša. Milovník modernej gastronómie so skúsenosťami z Írska i Mexika stavil na jednoduché, no kvalitné a chutné jedlá. Menu, ktoré sa mení dvakrát do roka stavia na kvalitných a čerstvých surovinách nielen zo Slovenska, ale aj Talianska, Španielska či Rakúska. Ich veľkým benefitom je bohatá ponuka jedál pre vegetariánov, vegánov a tiež celiatikov. Bezlepkové tu dostanete cestoviny, pečivo, dezerty, všetky omáčky, ale aj ich legendárny Korzo rezeň. Tradičné jedlo, väčšie ako tanier je najpredávanejším jedlom reštaurácie a keď doň zahryznete, pochopíte prečo. Jemné mäso s príjemnou, ale jemne prekvapivou chuťou je servírované so zemiakovým šalátom. No v modernej úprave.

Zákazníci so špeciálnymi preferenciami a intoleranciami na potraviny teda nie sú odkázaní iba na jeden šalát, ako to býva zvykom. Personál vás takisto neodbije odpoveďou “neviem” na otázku, či je v danom jedle lepok alebo či vedia urobiť vegánsku verziu jedla. To je alfou a omegou pre majiteľky Evu a Natáliu. My sme z aktuálneho letného lístka ochutnali aj Zapekané avokádo so syrom cheddar, plnené pošírovaným vajíčkom a marinovanou cviklou. Na tanieri pred nami hrali nielen farby, ale najmä dokonalé chute. Páči sa nám šéfkuchárova snaha o krásne jedlá a ako milovník avokáda nesklamal.

Pre milovníkov náročnejších surovín sa tiež nájde mnoho zaujímavého. My sme si pochutnali na Hovädzej sviečkovici a “Wellingtone” s cesnakovým maslom. Grilované chápadlá kalamára zdobili náš stôl taktiež.

Klasické denné menu v Korze nepodávajú, ale ich denný špeciál za 9,90 eura stojí za to. Polievka a hlavný chod, každý deň iný, sa plne vyrovná ponuke a lá carte. 30 porcií je niekedy preč už pred dvanástou hodinou.

A kým zo začiatku ťahala reštauráciu najmä kuchyňa, teraz sa to vyrovnáva, a bar začína byť rovnocennou časťou podniku, čo sa týka záujmu. Milo Pabiš aj Marián Rázga nie sú však len kreatívni, ale aj ekonomicky zmýšľajúci. Preto tím pod ich vedením vyrába množstvo domácich surovín, čo prospieva reštaurácii, ale ocení to aj zákazník. Potešia vás teda miešané drinky, poctivé domáce limonády z ovocia či domáci ľadový čaj. Viac ako tvrdý alkohol chutia zákazníkom vína. Keď sa dopyt po tých slovenských zvýšil, v reštaurácii neváhali a zareagovali. Dnes nájdete v ponuke to najlepšie z domácich aj svetových vín. A naservírujú vám kávu Hausbrandt, ktorú aktuálne zmenili.

A na záver, z reštaurácie nemôžete odísť bez dezertu. Z ponuky 4 druhov (plne bezlepkových) si vyberte Hriešne dobré jablko, naberte si kúsok z dokonale tvarovaného jabĺčka, aj z posýpky a chvíľu počkajte. Nastane niečo, čo vám vyčaruje úsmev na tvári. Ručím vám, že si spomeniete na tento článok, keď si ho budete v srdci mesta vychutnávať. Zážitok totiž patrí k tomuto miestu.

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá