Nezávislý test špekáčikov odhalil, aké nemilé prekvapenie ťa čaká v niektorých výrobkoch

  • Najnovší test špekáčikov predávaných aj na Slovensku odhaluje to, čo mnohí tušili
  • Nie každý mäsový výrobok obsahuje to, čo by mal
  • Často v nich nájdeš aj ingrediencie, ktoré by si čakal skôr v chemickej továrni
spekaciky
A DOST, pixabay
  • Najnovší test špekáčikov predávaných aj na Slovensku odhaluje to, čo mnohí tušili
  • Nie každý mäsový výrobok obsahuje to, čo by mal
  • Často v nich nájdeš aj ingrediencie, ktoré by si čakal skôr v chemickej továrni

Leto a prázdniny sú v plnom prúde a práve toto obdobie so sebou prináša grill party a opekačky. Zatiaľ, čo vegáni to majú jednoduché a pokojne si vychutnajú chuť pečenej mrkvi s jablkom, milovníci mäsa by mali byť na pozore. Ak si gurmán preferujúci poctivý ryb eye steak, všetko je v poriadku. Ak však patríš medzi milovníkov špekáčikov s prísľubom mäsa, mal by si si radšej dvakrát preštudovať ich zloženie alebo si priplatiť a ísť k overenému mäsiarovi. 

Potravinový Sherlock Holmes, Jan Tuna, vo svojom programe „A DOSŤ!“ najnovšie podrobil nezávislému testu 12 druhov špekáčikov od rôznych lokálnych výrobcov, ktorí distribuujú výrobky do reťazcov v Česku aj na Slovensku. Výsledky sú vskutku prekvapujúce, no odporcov udenín zrejme neprekvapia.

V teste si suverénne najlepšie viedli špekáčiky Metro Premium od firmy Steinhauser Tišnov. Rovnaká firma však paradoxne obsadila aj poslednú priečku s výrobkom dobre známej značky Pikok, ktorý obsahoval najväčšie množstvo úlomkov kostí.

“Veľké nezávislé testy 12-tich druhov bežných špekáčikov zrealizoval Štátny veterinárny ústav v Prahe, ktorý sa špecializuje na mäsové výrobky. Všetky testované produkty splnili limity základného zloženia daného vyhláškou, ktorá je veľmi mierna. Omnoho horšie je to s tým, čo všetko ďalšie je možné v špekáčikoch ešte nájsť,“ upresňuje Tuna.

Najlepšie hodnotené špekáčiky Metro Premium obsahovali najviac čistej svalovej bielkoviny a okrem dusitanu sodného v nich nie sú žiadne pridané látky. Medzi testovanými výrobkami sú pritom 4. najlacnejšie.

Negatívne ohodnotené boli špekáčiky, v ktorých laboratórne testy odhalilu úlomky kostí. Najhoršie z celého testu dopadli špekáčiky Pikok od firmy Steinhauser Tišnov. U nich bolo množstvo úlomkov najväčšie. Pikok špekáčiky sú pritom 4. najdrahšie spomedzi testovaných výrobkov.

Obstojne nedopadli ani Pikant špekáčiky viazané firmou Váhala. Obsahovali úlomky kostí, pričom chuť a vôňa špekáčikov bola dokonca zvýraznená glutamanom sodným (E 621). Veľké množstvo pridaných látok, akými sú farbivo z chrobákov a stabilizátory (E450, E451), obsahovali aj kuracie špekáčiky od firmy Drůbežářské závody Klatovy.

Najmenej mäsa obsahujú špekáčiky od firmy Krahulík Masozávod Krahulčí z koncernu Agrofert. Zložené sú z neuveriteľných dvadsiatich ingrediencií. Nájdeš tu zahusťovadlá, škrob, stabilizátor (E450), dextrózy, emulgátory (E471) a ďalšie vylepšováky. Lákavu farbu majú vďaka chemicky vyluhovaným chrobákom (E120).

Po zverejnení nezávislých výsledkov sa do testovania pustili aj niektorí výrobcovia, ale aj samotné reťazce, ktoré by len nerady mali na svojich pultoch výrobky pochybnej kvality. Dobrou správou tak je to, že testy potravín nakopli kompetentných k potrebným krokom na zlepšenie kvality nevyhovujúcich výrobkov.

Kompletný test špekáčikov nájdeš TU.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech