Toto bistro má kuchyňu ako od mamy a vrátiš sa ňou do detstva

  • Janka, Eva a Kristína sú rodené Bratislavčanky, ktoré mali guráž a pustili sa v hlavnom meste do podnikania v gastre
  • Tri ženy neznalé zákonov gastronómie a biznisu dokázali vytvoriť unikátny koncept bistra s názvom Žufaňa
zdroj: Žufaňa
  • Janka, Eva a Kristína sú rodené Bratislavčanky, ktoré mali guráž a pustili sa v hlavnom meste do podnikania v gastre
  • Tri ženy neznalé zákonov gastronómie a biznisu dokázali vytvoriť unikátny koncept bistra s názvom Žufaňa

Na výdatné raňajky sem môžeš zbehnúť už o siedmej ráno. Čakať ťa tu budú jedlá, na ktorých mnohí z nás vyrastali a dodnes v nás prebúdzajú nostalgické spomienky.

„V Žufani servírujeme tradičnú kuchyňu „šmrncnutú“ súčasnými trendmi. Toho sa chceme držať aj v budúcnosti. Pôvodná slovenská kuchyňa sa v podmienkach dnešného sveta ťažko trávi. Snažíme sa ju odľahčiť – nezahusťujeme múkou, sladíme alternatívne a podobne. Niektoré recepty starých mám však považujeme za svätý grál a dodržujeme pôvodné receptúry dobodky,“ povedala Janka pre Startitup.

Ich „revírom“ prekvapujúco nie je perspektívne centrum mesta, ale Dulovo námestie v Ružinove. O klientelu však núdzu nemajú. „Verili sme, že aj medzi bytovkami je priestor na kvalitné gastro a ľudia budú radi za miesto, ktoré im nahradí stretnutia vo vlastnej obývačke a obľúbia si aj tú našu, verejnú,“ myslí si Janka.

Ich jedlá z vždy čerstvých surovín každé ráno prilákajú do bistra desiatky ľudí. Už pri dverách cítiť okrem vône čerstvo uvarenej kaše aj kamarátsku, otvorenú atmosféru, vďaka ktorej tu vznikajú vzácne rozhovory a nenútený networking aj medzi ľuďmi, ktorí sa nikdy predtým nevideli.

Ako to už býva pri začínajúcich podnikateľoch v slovenských podmienkach, ani pre trojicu Sloveniek začiatky neboli prechádzka ružovou záhradou. Stálo ich to veľa náročných rozhodnutí, boj s vlastným strachom, ako aj hnev na nezmyselné zákony.

„Myslím, že chuť vzdať sa, je základnou výbavou začínajúceho podnikateľa. Akási skúška správnosti. Ak prekonáte ťažké začiatky, zocelí vás to a je pravdepodobné, že vydržíte tlak, ktorý na vás čaká prvé neisté mesiace. Ono tie začiatky skutočne nie sú sranda. Počínajúc byrokratickou náročnosťou, neprehľadnosťou úkonov, ktoré musíte absolvovať, cez minimálne možnosti získať ako začínajúca firma financie,“ prezradila Janka.

Dnes sa už nad týmto obdobím môžu len pousmiať, pretože ich obraty hovoria samé za seba. Denne sa v ich bistre predá aj 200 raňajok. Ich claimom je „som na kašu“, čo už samo o sebe prezrádza, aké jedlo je ich hlavnou doménou.

Za rok 2016 tržby bistra prekročili 150-tisíc eur, za ten uplynulý to nebude o nič horšie. Aj keď sa im ich počiatočná investícia 75-tisíc eur ešte nevrátila, je to len otázka času.

A akú radu majú húževnaté Slovenky pre všetkých, ktorí sa chcú pustiť do vlastného biznisu? „Moja rada znie: Veľa sa rozprávajte s ľuďmi, ktorí podnikajú. Vedia vám poradiť, zorientovať vás, vystríhať pred zbytočnými chybami,“ dodala pre Janka pre Startitup.