Malý balkón zmenili na luxusnú terasu. Je to vzácnosť, ktorá sa v centre mesta len tak nevidí

  • Majitelia bytu si vytvorili pokojný, oddychový kútik uprostred mestskej džungle
  • Terasa je rozhodne neprehliadnuteľná a určtie ťa chytí za srdce
Hans Leitner
  • Majitelia bytu si vytvorili pokojný, oddychový kútik uprostred mestskej džungle
  • Terasa je rozhodne neprehliadnuteľná a určtie ťa chytí za srdce
Podľa článku od autora Jakub Moravčík, Archinfo.sk, autori projektu: Arch. DI. David Birgmann, Arch. DI. Bettina Brunner-Krenn, Arch. DI. Max Nirnberger, DI. Mag. Lorenz Prommegger

Mladá rakúsko-talianska rodina si vybrala byt vo štvrti Wieden najmä kvôli pešej dostupnosti centra a bohatému kultúrnemu životu v okolí. Pri bývaní v blízkosti centra však treba rátať s nedostatkom priestoru a absenciou privátnej záhrady či exteriéru. Súkromie je v hustej mestskej štruktúre vzácna komodita. Aj preto obyvatelia bytu v zrekonštruovanom historickom objekte prišli s nápadom rozšírenia malej obývačky o bylinkovú záhradku, sedenie a stolovanie v exteriéri

Pôvodný malý balkón vykonzolovaný do nádvoria nahradila rozsiahlejšia terasa. Polygonálna forma dôsledne sleduje limity dané svetlotechnickou štúdiou. Realizácii predchádzalo hľadanie rozumného kompromisu v diskusii so susedmi.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

zdroj: Hans Leitner

Hrana balkóna je definovaná výsadbou pozdĺž celého zábradlia. Kužeľový žľab so zeminou vytvára dostatok priestoru pre rastliny a koreňový bal.

Plášť balkóna, zložený z polygonálnych segmentov, precízne vypĺňa obálku definovanú legislatívnymi a priestorovými limitmi. Geometria zabezpečuje dostatok prirodzeného svetla v okne obývacej izby bytu na nižšom poschodí. Na opačnej strane zas reaguje na okenné otvory, ktoré presvetľujú priestor schodiska. Jasné hranice pomáhajú formovať zaujímavý tvar.

zdroj: Hans Leitner

Balkón nesie konštrukcia z oceľových “I” nosníkov, ktoré sú votknuté do oceľobetónovej stropnej dosky. Jednotlivé časti konštrukcie museli byť na miesto dopravené ručne, keďže nádvorie je bez vjazdu. Panely z nehrdzavejúcej ocele sú lepené na drevenú podkonštrukciu a následne v rohoch poistené nitmi. Žľaby s rastlinami umiestnené pozdĺž zábradlí môžu byť vyzdvihnuté pomocou žeriavového zariadenia, ktoré je ukotvené v stene. Rameno je možné otočiť  a sklopiť tak, aby nezaberalo priestor terasy. Odvodnenie ústi do existujúceho odtoku cez krytý žľab. Pochôdznu vrstvu tvoria tepelne upravené jaseňové dosky.

zdroj: Hans Leitner

Vonkajší plášť z leštenej nehrdzavejúcej ocele zrkadlí denné svetlo, čím čiastočne kompenzuje negatívny dopad konzoly tieniacej vnútorný dvor. Lomené plochy “rozbíjajú” zrkadlený obraz na atraktívnu mozaiku. Táto “kamufáž” ukrýva z vnútornej strany pobytovú terasu obloženú drevenou palubovkou. Bariéru medzi súkromným priestorom a vnútroblokom tvoria odnímateľné žlaby s rastlinami, ktoré sú elegantne integrované do vonkajšieho plášťa.

zdroj: Hans Leitner

 

Zdroj: Archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech