Na horských hrebeňoch nájdeš dom, ktorý si zamiluješ na prvý pohľad

  • Pasívny rodinný dom s fasádou z opaľovaného dreva, navrhnutý pre podmienky Krušných Hôr
  • Drsné prostredie, ošľahaná fasáda. Nie však vetrom, ale plameňom. Konzerváciu volskou krvou vystriedal horák
  • Originál z dielne slovensko-českého/česko-slovenského autorského kolektívu Stempel & Tesar architekti
zdroj: Filip Šlapal
  • Pasívny rodinný dom s fasádou z opaľovaného dreva, navrhnutý pre podmienky Krušných Hôr
  • Drsné prostredie, ošľahaná fasáda. Nie však vetrom, ale plameňom. Konzerváciu volskou krvou vystriedal horák
  • Originál z dielne slovensko-českého/česko-slovenského autorského kolektívu Stempel & Tesar architekti
PODĽA ČLÁNKU OD AUTORA MARTINA ŤAŽKÁ, ARCHINFO.SK, AUTORI PROJEKTU: PROF. ING. ARCH. JÁN STEMPEL, ING. ARCH. JAN JAKUB TESAŘ, SPOLUPRÁCA: ING. ALEŠ HEROLD

Kompaktné a úsporné priestorové riešenie, ktoré zodpovedá horskému prostrediu a pasívnemu štandardu domu, využíva južnú orientáciu svahovitej parcely. Obytná časť sa obracia k výhľadom a slnku. Počas krátkej letnej sezóny je možné malú zimnú záhradu otvoriť a naplno využívať.

Dielo predstavia architekti:

Na Větrném Vrchu

Pozemek na horských hřebenech, v krušnohorské osadě Mníšek, ležící asi kilometr od hranice s Německem, nabízí jedinečné panoráma. Klimatické podmínky však odpovídají nadmořské výšce přesahující 750 metrů, svědčí o nich i sousedství větrné elektrárny.

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

Tradičně vyhlížející dům tvoří dvoupodlažní hmota se sedlovou střechou, s hřebenem rovnoběžným se silnicí, propojená s přízemní dvougaráží, jejíž plochá střecha kryje také vstup. Výhodná orientace parcely umožnila obytný prostor obrátit k výhledům a zároveň ke slunečním paprskům. Přístupová místní komunikace se táhne podél severní hranice, jedinečné výhledy objímají pozemek z jižní strany.

Tomu odpovídá vnitřní členění stavby. Hlavní obytné místnosti se rozprostírají kolem velkoformátového prosklení. Krátká letní sezona vedla k návrhu zimní zahrady, resp. lodžie ve střední části jihozápadní fasády, jež je přístupná z obývacího pokoje i z jídelny. Díky velkému posuvnému oknu lze prostor, k jehož skleněné stěně přiléhá vnitřní jednoramenné schodiště, v teplém období trvale otevřít. Stala se srdcem domu.

Viac podobných článkov nájdeš Archinfo.sk

Zatímco interiér charakterizuje dřevo a světlé barvy, zvenčí dům oplášťují v místě obvyklá tmavá prkna. Původní odstín dřeva byl zajištěn ochrannými nátěry volskou krví. Černá barva prken je dosažena ekologickou metodou opalováním, tedy bez syntetických nátěrů. Dům kryje tradiční pálená taška, se šedou moderní glazurou a jednoduchým tvarem.

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal

Dům je certifikovaný jako pasivní. Má tedy minimální spotřebu navzdory extrémním podmínkám. Tomu přispívají moderní technologie řízeného větrání domu, tepelné čerpadlo a inteligentní elektroinstalace. Základním předpokladem ale byla jednoduchá racionální forma domu, která je pro tvorbu Stempel & Tesař typická. Ideálně orientované velkoformátové prosklení je díky tepelným ziskům v zimě výhodou a boří klišé, že pasivní domy nemohou mít velkoformátové prosklení.

Zdroj: Archinfo.sk

viac_podobnych_clankov_na_www_archinfo_sk

Najnovšie video