Na streche ružinovského paneláku vznikol byt, ktorému môžeme pokojne hovoriť rodinný dom

  • Otvorený obytný priestor vznikol na strešnej nadstavbe panelového domu v bratislavskom Ružinove
  • Na ploche takmer sto metrov štvorcových vznikol funkčný a remeselne dotiahnutý byt
  • Príjemným bonusom je rozsiahla strešná terasa a výhľady z obytných miestností
zdroj: Lousy Auber
  • Otvorený obytný priestor vznikol na strešnej nadstavbe panelového domu v bratislavskom Ružinove
  • Na ploche takmer sto metrov štvorcových vznikol funkčný a remeselne dotiahnutý byt
  • Príjemným bonusom je rozsiahla strešná terasa a výhľady z obytných miestností
Podľa článku od autora Jakub Moravčík, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Peter Kuklica, Ing. arch. Martin Smerek

Byt na Trenčianskej ulici v Bratislave vznikol zlúčením dvoch susediacich bytových jednotiek v desaťročnej nadstavbe pôvodného panelového domu.

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

Nový interiér je navrhnutý pre mladý pár. Hlavným limitom pri zmene dispozície bol hlavne konštrukčný systém nadstavby s malým rozponom a oceľovými stĺpmi.

Pri pomerne hlbokej dispozícii sa architekti rozhodli obytnú zónu orientovať čo najviac ku oknám. Šatník a vstup je situovaný do tmavších častí bytu. Priestor lemuje súvislá drevená stena. Obývačka s kuchyňou a jedálňou sa presunula do strednej časti dispozície, čo prispelo k zjednoteniu priestoru bytu bez zbytočných chodieb.

Stĺpy, ktoré prechádzajú interiérom sú integrované v rámci stolárskych výrobkov alebo nábytkových stien. Na rozdiel od pôvodného riešenia nerušia prevádzku alebo estetiku priestoru. Obytné miestnosti sú priamo prepojené s rozsiahlou súkromnou terasou.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

Pozdĺž zadnej steny bytu prebieha nábytková stena, ktorá v sebe integruje sedenie vo vstupnej časti, spotrebiče v kuchyni, knižnicu a úložný priestor v obývačke, šatník v spálni a práčku so sušičkou v kúpeľni. Pohľadovú vrstvu tvorí prírodná dyha.

Kolmo na spomínanú nábytkovú stenu je orientovaný čierny drevený box, ktorý prechádza kuchyňou a jedálňou. Spája pracovný kút, jedálenskú niku s lavicou a kuchynskú pracovnú dosku.

Tretím kompozično-dispozičným prvkom v otvorenom priestore kuchyne a obývačky je kuchynský ostrov, ktorým preniká čierny stĺp a zavetrovací prvok. Biely ostrov je odsadený od zeme, stojí na subtílnych oceľových nohách.

Miestnosti vizuálne zjednocuje drevená podlaha “vyskladaná” z veľkoformátových parkiet kladených do rybinového vzoru.

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

Spálňa s výhľadom na Bratislavský hrad má po obvode okna zabudovanú drevenú knižnicu.

zdroj: Lousy Auber

Kúpeľňa je zjednotená bielym keramickým obkladom a dlažbou. Nad umývadlom je do steny v nike vložená drevená skrinka s podsvieteným zrkadlom.

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

zdroj: Lousy Auber

Zdroj: archinfo.sk
viac_podobnych_clankov_na_www_archinfo_sk

Najnovšie video