Nam Nguyen v Martine založil úspešné vietnamské bistro. Začínal s 42-tisíc eurami z banky a nevyhol sa ani rasizmu

  • V bistre NhaBe nájdeš špecifické kombinácie chutí, aké by si vo väčšine gastro prevádzok v našej krajine hľadal len márne
  • Toto rodinné bistro inšpirované Vietnamom je v Martine naozaj obľúbené
  • Teraz je pripravené expandovať aj do ďalších miest
nup
Archív NhaBe bistro
  • V bistre NhaBe nájdeš špecifické kombinácie chutí, aké by si vo väčšine gastro prevádzok v našej krajine hľadal len márne
  • Toto rodinné bistro inšpirované Vietnamom je v Martine naozaj obľúbené
  • Teraz je pripravené expandovať aj do ďalších miest

Nam Van Nguyen je mladý podnikateľ, ktorý si pred pár rokmi v Martine otvoril vlastné vietnamské bistro NhaBe. Svojim názvom odkazuje na časť v meste, kde sa narodil jeho otec.

Nam priznáva, že vďaka svojej mladíckej naivite a zápalu na začiatku tohto biznisu nevidel prekážky. Štart dnes už vyhľadávaného bistra bol pritom pomerne tŕnistý. Pri rozbehu prevádzky mal veľmi napnutý rozpočet.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NhaBe vietnamese bistro (@nhabebistro)

„Ako 24-ročný som bol rád, že sa mi podarilo zohnať 42-tisíc eur z banky, kvôli ktorým som musel založiť rodičovský byt. Za to som mame a otcovi vďačný, že mi verili. Za tie tri roky a pár mesiacov som do toho postupne dal dokopy asi trikrát toľko, čo na začiatku. Nechceli sme sa zaseknúť a uspokojiť. Potenciál ktorý NhaBe má, si bude vyžadovať ešte väčšie investície,“ hovorí Nam pre Startitup.

Najťažšie bolo podľa jeho tímu bistro vôbec otvoriť, no zabrať im dalo aj hľadanie vhodných priestorov, ich úprava, dolaďovanie všetkých detailov a administratíva.

Toto celé trvalo pol roka.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NhaBe vietnamese bistro (@nhabebistro)

Pandémia ich vystrašila

Veľké nasadenie si bistro vypýtalo aj s príchodom pandémie. „Najmä na začiatku to bolo pre mňa osobne najhoršie, chvíľu som si myslel, že to, čo sme budovali, môže skončiť. Zavreli sme ešte predtým, ako sme oficiálne museli zatvoriť. Mali sme pred neznámym vírusom veľký rešpekt,“ opisuje.

Po dvoch týždňoch zavretú prevádzku otvorili aj s ekologickým cyklo-rozvozom. Bistro počas tohto náročného obdobia značne podržali skalní zákazníci, vďaka ktorým mali stále dostatok práce.

Nam konštatuje, že sa jednoducho museli prispôsobiť situácii a nájsť riešenie, ako stále fungovať. Na vykrytie prevádzkových a mzdových nákladov museli využiť aj ďalšie financie z úveru, ktorý pôvodne slúžili na rekonštrukciu bistra.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NhaBe vietnamese bistro (@nhabebistro)

Prevádzka dostáva počas pandémie aj štátne príspevky na zamestnancov a nájomné: „Podpora je však pomalá a nedostatočná, celkom pekne to zhrnuli chalani z iniciatívy 10 pre gastro. Zamestnancov sme neprepúšťali, robia menej, respektíve sú na podpore, no zatiaľ sme stavy neznižovali a ani nechceme. Podnikateľské prostredie v gastro biznise nebolo dobre nastavené ani pred koronou, čo vytvára priestor pre šedú ekonomiku,“ hovorí.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NhaBe vietnamese bistro (@nhabebistro)

Vietnam na Slovensku

Toto bistro je dnes unikátne najmä vďaka úzkej špecializácii. Stanovilo si totiž koncept zameraný výhradne na vietnamskú kuchyňu. Vietnamské sú tak nielen jedlá, ale aj káva, ktorá je pripravovaná tradične cez vietnamský filter so salkom.

„V tomto vidíme našu cestu, nemiešať rôzne kuchyne dokopy, ale špecializovať sa iba na Vietnam, pretože tam sú naše korene. Otec doma varil odmalička rôzne recepty a popri ňom som sa veľa naučil. Skoro polovica našich zamestnancov má vietnamské korene a hlavne šéfkuchár Thien je Vietnamec. Neustále skúša rôzne vietnamské špeciality,” hovorí Nam.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NhaBe vietnamese bistro (@nhabebistro)

Nam priznáva, že ho vždy hnevalo, keď sa Vietnamci na Slovensku schovávali za ázijské bistrá, kde podľa jeho slov často vôbec nejde o vietnamskú kuchyňu.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NhaBe vietnamese bistro (@nhabebistro)

„Tak to bolo spoločensky nastavené. Tiež som jedával v týchto bistrách. ‚Hnevalo’ ma len to, že to skutočnejšie vietnamské jedlo nebolo dostupné a pritom viem, že chuťovo a kvalitatívne je podľa mňa na inej úrovni. Vyvíja sa to spoločne s náročnosťou a dopytom zo strany zákazníkov. Môžeme za ten obrat ďakovať priekopníkom ako je ujo z Miletičky, ktorého jedlo bolo úplný gamechanger na Slovensku.“

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NhaBe vietnamese bistro (@nhabebistro)

V NhaBe sa síce chcú kuchyňou čo najviac priblížiť Vietnamu, no zároveň sa vyformovali tak, že kuchárom dávajú pri tvorení voľnosť. V praxi to vyzerá tak, že si zoberú inšpiráciu z klasických vietnamských receptov, pridajú do toho niečo svoje a vytvoria celkom nové jedlo, ktoré je dostupné len u nich.

V konečnom dôsledku sa tak možno niekto bude presvedčený, že ich jedlo nemá s vietnamskou kuchyňou nič spoločné.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NhaBe vietnamese bistro (@nhabebistro)

Aj keď je Nam odhodlaný v Martine propagovať kvalitnú vietnamskú kuchyňu, ako cudzinec to nemá na Slovensku najjednoduchšie.

Konštatuje, že sa u nás stretol s rasizmom, hoci ho našťastie nik fyzicky nenapadol.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NhaBe vietnamese bistro (@nhabebistro)

„Skôr to bol len akýsi primitívny výsmech. Častejšie sa v mojom okolí stretávam s rasizmom k iným etnikám a rasám. Vždy ma dokáže prekvapiť, že ľudia sú rasistickí a pritom vedľa nich stojím ja, polovietnamec, ktorý tiež vyzerá ‚inak’. Rasizmus je pre mňa neprijateľný v akejkoľvek podobe k akejkoľvek skupine.“

NhaBe aj v iných mestách

Nam už má veľmi jasnú predstavu aj o ďalšej expanzii jeho značky. Vďaka investorovi by si s tímom rád postavil napríklad aj vlastnú výrobňu na cestoviny a ďalšie výrobky, ktorými chcú spestriť ich ponuku.

Má tiež slúžiť ako centrálny sklad, z ktorého by chceli zásobovať všetky NhaBe franšízové pobočky.

„Najnáročnejšie a najväčšiu pozornosť si vyžaduje udržiavanie nastavenie latky, ktorú sme si sami dali vysoko. Pomáha mi s tým však tím šikovných ľudí, ktorí sa v NhaBe časom vyformoval. To je naša najväčšia konkurenčná výhoda. Tvoríme tím a pracujeme na tom, aby NhaBe mohlo byť v každom väčšom meste na Slovensku. Záujemcovia sa nám môžu ozvať,“ dodáva.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech