Naučia vás pripraviť taký steak, že si ním získate každého milovníka mäsa

  • Zúčastnili sme sa na kurze Steaky a víno z Argentíny s Chefparade
  • Naučili sme sa steaky nielen porciovať, ale aj pripraviť ako v najlepších reštauráciách
  • Na konci prvotriedne pripravený steak, praktické rady a dobré víno
zdroj: Startitup
  • Zúčastnili sme sa na kurze Steaky a víno z Argentíny s Chefparade
  • Naučili sme sa steaky nielen porciovať, ale aj pripraviť ako v najlepších reštauráciách
  • Na konci prvotriedne pripravený steak, praktické rady a dobré víno

Hoci sa v dnešnej dobe rozrastá trh s reštauráciami a veľkej obľube sa teší streetfood, veľa ľudí sa chce stále učiť variť a to najmä kvalitne a chutne. A kto vás vie naučiť lepšie variť, ako skúsený kuchár? V Chefparade takí pracujú a radi sa podelia o svoje skúsenosti a naučia vás, ako si osvojiť určitý typ kuchyne.

My sme sa rozhodli, že to otestujeme a vyslali sme kolegu Romana, aby si vyskúšal kurz varenia. Téma bola viac než lákavá: Steaky a víno z Argentíny premium plus. Spolu s varením sme teda aj degustovali víno, ktoré chuťovo pasuje k hovädzine.

zdroj: Startitup

Začali sme rýchlym zoznámením sa s ostatnými účastníkmi. Kolektív bol rôznorodý, mladý pár, starší pár, rodičia so synom aj muži sami. Všetci sa chceli učiť variť a povedzme si, že takým dobrým steakom si viete dobre šplhnúť v akejkoľvek spoločnosti. Priestor bol nachystaný, dostali sme zástery a naša lektorka Dominika začala náš kurz teoretickou demonštráciou rôznych častí hovädziny a povedala, na čo sú vhodné.

zdroj: Startitup

Potom sme si ukázali, ako očistiť poctivú argentínsku sviečkovicu. Patrí medzi najexkluzívnejšie mäso, čo sa odráža aj na jeho cene, a preto treba byť pri čistení opatrný, aby nič nevyšlo na zmar. Zo sviečkovice sme si prichystali 3 časti, každú na iný chod z dnešného menu.

zdroj: Startitup

To sa skladalo z talianskej tagliaty zo špičky sviečkovice s rukolou a cherry paradajkami, juhoamerickej hovädzej sviečkovice, z ktorej sme pripravili šťavnatý a poctivý steak. Tretím chodom bolo ragú á la Stroganov a ako dezert sme flambovali ovocie. Áno, chutné a exotické. Bonusom  bolo, že ku každému chodu sme degustovali starostlivo vybrané víno z Argentíny.

zdroj: Startitup

Lektorka Dominika nám všetko starostlivo ukázala a nechala nás, aby sme si vždy vo dvojici pripravovali všetko sami. Či šlo o čistenie mäsa alebo krájanie zeleniny na prílohu, všetkým sme si prakticky prešli.

Hlavným bodom programu bol, samozrejme, steak. O ňom sme si aj najviac hovorili, ako ho pripraviť, upiecť a ako zistiť, či je rare, medium alebo well done. V skutočnosti je tých úrovní až sedem, ale pre praktické fungovanie v domácnosti stačia tri základné. Na to sa kládol aj veľký dôraz, všetko nás naučiť tak, aby sme to vedeli zreprodukovať vo vlastnej kuchyni. Panvice na steak sa predhrievali dosť dlho, tak sme si dali trochu vína a prehodili pár slov. A potom sa to začalo. Celkom rýchlo sme spravili steak a skúsili, či je správne mäkký.

zdroj: Startitup

zdroj: Startitup

To vás naučia v Chefparade. Na výpek zo steaku sme hodili fazuľky a ďalšie ingrediencie. Medzi nimi bolo aj chilli a napriek digestorom bolo v ovzduší na chvíľu pekne horúco.

zdroj: Startitup

Po spoločnej príprave bola aj spoločná večera a musíme povedať, že aj keď sme takýto steak pripravovali po prvý raz, pod odborným dohľadom sa nám vydaril a bol naozaj chutný. Ešte druhý chod a dezert a po takmer 5 hodinách strávených v príjemných a farebných priestoroch s fajn ľuďmi, dobrým jedlom a  vínkom, sme si odniesli certifikát o absolvovaní kurzu. Cena tohto kurzu varenia je vyššia, 89 € na osobu, ale samotné suroviny boli cenovo náročnejšie a víno výborne doplnilo celkový zážitok a obohatilo argentínsku kuchyňu o nový rozmer.

zdroj: Startitup

Osobne sa nám kurz veľmi páčil a oceňujeme dostupnosť miesta ako aj príjemné priestory a predovšetkým milý a priateľský prístup vedúcej kurzu, kuchárky Dominiky. Ak by ste mali záujem o tento kurz, vedzte, že to nie je len rýchla výučba o steakoch, ale aj príjemná zábava a posedenie, tak počítajte s pestrým programom na celý večer. Dobrú chuť.

O autorovi
Roman Naništa