„Nechceme, aby slovenské deti poznali len múku s prísadou červov.“ Mlynári sa bránia novým predpisom EÚ

  • Prášok z lariev schválený EÚ môže tvoriť až 20 % niektorých produktov
  • Slovenskí výrobcovia múky i pekári stoja za tradičnými receptúrami
chlieb, pekár, potraviny
TASR/Roman Hanc
  • Prášok z lariev schválený EÚ môže tvoriť až 20 % niektorých produktov
  • Slovenskí výrobcovia múky i pekári stoja za tradičnými receptúrami

Prášok z lariev ako tzv. „nová potravina“, ktorú začiatkom tohto roka schválila Európska únia, vyvolala vlnu reakcií nielen medzi odborníkmi, ale aj medzi samotnými výrobcami. Ako sme ťa nedávno informovali, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) verejne vyjadril svoj nesúhlas s používaním hmyzu ako prísady vo svojich produktoch.

Vychádza pritom z dlhodobého záväzku chrániť kvalitu tradičných pekárenských výrobkov, ako aj z rešpektu voči slovenskému spotrebiteľovi, ktorému záleží na transparentnosti a zložení potravín. K ich iniciatíve sa v týchto dňoch pripájajú Slovenské mlyny, ktoré sú súčasťou Slovenskej spoločnosti mlynárov. Podobne ako pekári, aj oni vnímajú potrebu zachovať čistotu a prirodzenosť základných surovín. 

Prášok z lariev schválený EÚ

Inžinierka chémie potravín Barbora Timárová v rozhovore pre Startitup začiatkom februára uviedla, že pred samotným schválením jednotlivých druhov hmyzu ako súčasti potravinárskej produkcie prebehlo detailné vedecké hodnotenie zo strany Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Proces zahŕňal vypracovanie odborných stanovísk zameraných na zdravotnú bezpečnosť jednotlivých druhov hmyzu, ich spracovanie, ako aj možné riziká spojené s ich konzumáciou v rôznych formách a množstvách.

Medzi schválené potraviny zaradené do kategórie tzv. „Novel Food“ patria okrem iného prášok z lariev Múčiara obyčajného (Tenebrio molitor), ale aj sušené a práškové formy svrčka domového (Acheta domesticus) či ďalšie druhy hmyzu.

„Každý z týchto druhov má presný zoznam potravín, kde môže byť pridaný a v akom množstve. Podľa toho, čo som sa dočítala, môže byť prášková forma svrčka domového pridaná do proteínových výrobkov v množstve 20 g na 100 g potraviny. Potravina musí byť jasne označená, že obsahuje hmyz, práve pre možné alergické reakcie. Aj v tomto prípade platí, ak sa chcete hmyzu vyhnúť, čítajte etikety,“ odporúča Timárová.

Tisícročná tradícia

Tieto nové zložky sa môžu legálne objaviť v rôznych potravinových produktoch vrátane výrobkov, ako je chlieb. Avšak Slovenské mlyny, ktoré pôsobia pod hlavičkou Slovenskej spoločnosti mlynárov, ich pridávanie do svojich výrobkov zásadne odmietajú.

„Územie Slovenska má tisícročnú tradíciu v pestovaní pšenice a ďalších obilnín a ich spracovaní. Mlyny boli kedysi na každej väčšej rieke a obyvatelia na našom území sa nikdy neuchyľovali ku konzumácii hmyzej potravy, ktorá je typická pre juhovýchodnú Áziu. Nevidíme preto dôvod, aby sme do slovenskej múky pridávali larvy červov, ale ani kobylky či svrčky, ktoré čoskoro Európska únia schváli na využívanie do potravín,“ cituje portál Pravda Milana Lapšanského, generálneho sekretára Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM).

Európska únia stanovila maximálny podiel prášku z lariev v niektorých pekárenských výrobkoch až na úroveň 20 % celkovej hmotnosti. Zároveň zaviedla povinné ošetrenie suroviny UV žiarením, ktoré má zabezpečiť mikrobiologickú bezpečnosť.

„Chlieb zo slovenskej múky so soľou je symbolom pohostinnosti Slovenska,“ zdôraznil Lapšanský. Podľa jeho slov sa ekologické inovácie musia opierať o racionalitu a primeranosť. Prášok z lariev pridaný do základných potravín túto hranicu výrazne prekračuje.

„Nechceme, aby slovenské deti poznali len múku s prísadou červov. Chceme si udržať slovenskú tradíciu kvalitnej múky z čistého obilia. Veríme, že nás v tomto postoji podporia aj naši spotrebitelia. V obchodoch tak budú mať istotu, že nákupom múky zo slovenských mlynov budú konzumovať skutočnú kvalitu,“ uzatvára Lapšanský.

Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroje: Redakcia SIU, Pravda

Najnovšie videá

Trendové videá