Nitrianska čokoláda si podmanila Kóreu. Zakladateľ slovenskej firmy Lyra hlási veľký úspech

  • Čokoláda so slovenskými koreňmi, no svetovej kvality sa už čoskoro ocitne na pultoch obchodov v Kórei
  • Lyra Chocolate už svoje produkty ponúka dokonca aj na palubách niekoľkých kórejských aeroliniek
zdroj: LYRA
  • Čokoláda so slovenskými koreňmi, no svetovej kvality sa už čoskoro ocitne na pultoch obchodov v Kórei
  • Lyra Chocolate už svoje produkty ponúka dokonca aj na palubách niekoľkých kórejských aeroliniek

Na každom začiatku sú len dve možnosti. Buď to vyjde, alebo nie. Na začiatku slovenskej firmy Lyra bol paradoxne omyl. V roku 2008 to Karol Stýblo skúsili s dovozom belgických praliniek na Slovensko, no neúspešne. Následne sa pustili do vlastných horúcich čokolád vyrábaných z pravej čokolády, tie zaznamenali výrazný úspech. Vďaka pozitívnej odozve netrvalo dlho a prišla myšlienka vyrábať aj ďalšie čokoládové produkty.

Zlom nastal v roku 2009, kedy sa Karol Stýblo stretol s kolumbijskou firmou Casa Luker, ktorá ho pozvala na vlastné plantáže v Južnej Amerike a stala sa hlavným partnerom spoločnosti Lyra Chocolate. V tomto momente sa Karolovi otvoril svet kvalitnej výberovej čokolády, na akú dovtedy nebol trh zvyknutí. Rýchlo pochopil, že vyrábať kvalitnú čokoládu znamená poznať každého farmára, každý strom, každý detail, poznať celú cestu kakaa a venovať mu dostatok času.

Karol a jeho tím absolvoval školenie na výrobu praliniek, čokoládovú akadémiu Barry Callebaut v Belgicku aj tréning u jedného z najlepších chocolatierov na svete Emmanuela Hamona vo Francúzsku. Dnes produkty Lyra získavajú prestížne ocenenie Great Taste Awards, čím sa zaraďujú medzi najlepšie čokolády sveta.

Len pred pár týždňami bodovala Lyra aj vo Florencii v rámci celosvetovej súťaže International Chocolate Awards v kole World final 2018 získala hneď 2x bronz. A to za Nátierku lieska Praline a za kávovú čokoládu. Už len dostať sa až na túto svetovú súťaž si vyžadovalo obrovské mmnožstvo námahy, nakoľko je ešte predňou potrebné prejsť viacerými inými súťažami.

Lyra Chocolate napreduje pod krídlami Karola Stýbla, ktorý sa dokonca stal jedným zo štyroch ľudí na svete s titulom Fino de Aroma Master Chef Chocolatier. Lyra len pred pár mesiacmi začala spolupracovať a odoberať vysokokvalitné kakao od Indiánov z kmeňa Shuarov v Ekvádore. Najnovším úspechom Lyra Chocolate je však prerazenie na tak atraktívnom trhu, akým je Kórea. Práve na palubách aerolíniek tejto krajiny môžu cestujúci ochutnať našu slovenskú, no zároveň svetovú čokoládu Lyra.

Reklamu na slovenskú čokoládu a možnosť jej zakúpenia majú ľudia na palube aeroliniek Asiana Airlines, Korean Airlines, Air Seoul, T’way Air, Air Busan aj Jeju Air. Okrem toho sú produkty z Ivanky pri Nitre v ponuke JDC duty free v Kórei. „V Kórei byť inflight – to je vrchol kvality a prestíže, je to tá najvyššia možná referencia. Každú sekundu sa má 10 pasažierov ázijských aeroliniek možnosť zoznámiť so Slovenskom a slovenskými čokoládami,“ hovorí Stýblo pre dro­me­dar.zo­znam.sk.

Okrem aeroliniek, však bude najnovšie možné si Lyru kúpiť až v tisícke predajní v Kórei. Karol Stýblo sa len nedávno vrátil práve z Kórei, kde mal dôležité biznis stretnutie, ktoré však dopadlo nadštandardne.

Na svojom Facebooku takto oznámil veľký úspech Karol Stýblo: Zdravíme po návrate z Kórejskej republiky. Ešte síce trošku dospávame jet lag, ale sme nadšení, čo všetko sa nám podarilo vybaviť na našej pracovnej ceste a radi by sme sa s vami o tieto úspechy našej milovanej slovenskej značky podelili. Takže, najskôr sme navštívili nášho obchodného partnera, s ktorým spolupracujeme už 3 roky a taktiež sme si dohodli spoluprácu a vývoj nových produktov s Korean Air Lines a Asiana Airlines. A čerešničkou na torte bolo stretnutie s firmou GS Retail a ich vysokopostaveným chairmanom, s ktorým sme si dohodli prvú objednávku našich produktov do niekoľko 1 000 obchodov. Dostali sme  pekný vianočný darček.”

Najnovšie video