Originálna stavba na brehu jazera ladí s prírodou. Majitelia si zamilovali jej netypický vzhľad

  • Originál. Sympatické koncepčné uvažovanie a hľadanie "vlastnej cesty"
zdroj: Peter Jurkovič
  • Originál. Sympatické koncepčné uvažovanie a hľadanie "vlastnej cesty"

Podľa článku od Ja­kuba Mo­rav­číka, Ar­chinfo.sk, au­tori pro­jektu: Ing.arch. Peter Jurkovič, Ing.arch.Tomáš Kovalčík, Ing. arch. Miroslav Slezák

Pred dvoma rokmi sme predstavili víkendový dom pri Vojčianskom jazere. Peter Jurkovič sa po čase opäť vracia do chatovej oblasti, vzdialenej tridsať kilometrov južne od okraja hlavného mesta. Tentokrát s odvážnym konceptom, variáciou na tému „jurta”. Experimentom s bývaním rozvíjajúcim sa okolo centrálneho kruhového priestoru. Tak ako v predchádzajúcom prípade ide o ľahkú drevostavbu. Základová doska je položená na „vankúši“ z penoveho skla. Žiadne betónové základy, alebo intenzívne zemné práce. Breh jazera zostáva nedotknutý. Premyslená drevená konštrukcia sa stáva v centrálnej polohe efektnou súčasťou interiéru.

zdroj: Peter Jurkovič

Lokalita

Pozemok sa nachádza na severnom brehu Vojčianskeho jazera v obci Vojka nad Dunajom. Prevažne rovinatý pozemok sa na južnej strane zvažuje smerom k jazeru.

Víkendová chata neprekračuje maximálnu zastavanosť (20% pozemku) a zohľadňuje požiadavku klienta na komfortné ubytovanie štyroch osôb.

Viac po­dob­ných člán­kov náj­deš na Ar­chinfo.sk

Zadanie a koncept

Mladý manželský pár, uchvátený oválnym priestorom tradičnej jurty, túžil po víkendovej chate pre seba a klientov svojej kreatívnej agentúry. Zároveň však potreboval priestor pre ďalšie funkcie a denné potreby.

„Prekračujeme prvotnú myšlienku aditívneho prístupu a volíme opačný postup. Namiesto dopĺňania primárnej hmoty o ďalšie objekty sme použili rotundový priestor jurty a umiestnili ho do ortogonálneho systému. ‚Vykrajujeme‘ potrebné priestory do pragmatického kvádra. Stena je miestnosťou,“ vysvetľuje Peter Jurkovič.

zdroj: Peter Jurkovič

Dispozícia

Jednopodlažný bungalov vychádza z centrálneho priestoru jurty s priemerom 5,6 metra. Miestnosť prekrýva drevená strecha s odhalenou konštrukciou a centrálnym kruhovým svetlíkom.

Zo severnej strany na dennú miestnosť nadväzuje spálňa a kúpeľňa. Z južnej strany je na centrálny priestor napojená vstupná časť, ktorá po stranách ukrýva kuchyňu a spací kút pre dve osoby. Tieto sekundárne funkcie obklopujú centrálny priestor a “transformujú” kruhový pôdorys do obdĺžnika. Pred vstupom je terasa s rozlohou 15 m2, orientovaná smerom k jazeru.

Viac o projekte ATTILA si môžete prečítať na blogu Petra Jurkoviča.

Podklady: JRKVC

Zdroj: Archinfo

viac_podobnych_clankov_na_www_archinfo_sk

Najnovšie video