Príbeh slovenskej legendy BB Puding: Vznikol, lebo ľudia z koncetračných táborov potrebovali pomoc

  • Slávny BB puding uzrel svetlo sveta v roku 1947
  • Zlatú slovenskú klasiku pozná každý Slovák
  • V priebehu 70 rokov sa puding stal vyhľadávanou pochúťkou
oetker/ukážky obalov, Instagram/evkamedvedova
  • Slávny BB puding uzrel svetlo sveta v roku 1947
  • Zlatú slovenskú klasiku pozná každý Slovák
  • V priebehu 70 rokov sa puding stal vyhľadávanou pochúťkou

Na Slovensku nájdeš len veľmi málo ľudí, ktorí nepoznajú slávny BB puding od značky Dr. Oetker. Ak teda niekto túto pochúťku spomenie, každému sa pred očami objaví žlto-červené balenie s malým usmiatym chlapcom. Osvedčenej receptúry sa výrobcovia pudingu držia už viac ako 70. rokov a tvrdia, že ju nemajú v pláne meniť.

Nenapraviteľný optimista

Za výborným pudingom stojí Ľudovít Winter. Narodil sa v roku 1870 a už vo svojich 20. rokoch patril do vedenia piešťanských kúpeľov. Hoci mal v meste vysoké postavenie, osud sa s ním nemaznal. Na konci druhej svetovej vojny mal Ľudovít Winter 75 rokov a 45 kilogramov. V tom čase si Winter uvedomoval, že na slovenskom trhu chýbala výživa pre deti a dojčatá.

zdroj: Oetker/Ľudovít Winter

K tvorbe pudingu si teda prizval významných dietológov, chemikov i pediatrov, tí navrhli a vyvinuli produkt – jemnú detskú výživu v podobe pudingu. Produkt však nebol určený pre malé deti. Keďže strávil Ľudovít istý čas v koncentračnom tábore v Terezíne, rozhodol sa pomôcť aj tým, ktorí mali šťastie, a z tábora sa dostali živí. Zloženie pudingu bolo teda vytvorené tak, aby sa telo ľudí dokázalo dostať z traumy, ktorú v koncentračnom tábore zažilo.  

Puding z lekárne

BB puding bol kvôli svojmu unikátnemu zloženiu dostupný len v lekárňach. Netrvalo však dlho a stal sa veľmi populárnym. Neskôr sa teda dostal aj do regálov v potravinách. Produkt je špecifický najmä vďaka obsahu keksovej múčky. Táto zložka dáva BB pudingu jeho charakteristickú lahodnú chuť a konzistenciu. Obsahuje taktiež kvalitný kakaový prášok a jemné koreniny, ktoré mu dodávajú „tú pravú“ chuť. 

Dizajn sa zmenil, no receptúra nie

Dizajny obalov sa menia pravidelne a inak to nebolo ani v prípade BB pudingu. 

zdroj: Oetker/Ukážky obalov

Ľudovít Winter sa po vojne s vervou pustil do potravinárskej výroby založením podniku „PANVITA, výroba dietetických a výživných potravných článkov“. 

Na podnik spomínal Winter takto: „A teraz mám vyrábať detskú výživu, čo k tomu potrebujem? Lekára, ktorý sa vyzná vo výžive, chemika, ktorý zostaví dobré recepty, alebo dobrú propagáciu? Našiel som takýchto pracovníkov.“

Postupne sa výroba rozšírila o výrobky Dado, Silopan, preslávený BB puding pre dospelých a nakoniec Cerasil na črevné choroby. Puding sa v tej dobe považoval za liek.

zdroj: Oetker/Ukážky obalov

Dizajn sa prvýkrát zmenil v 60. rokoch. V tom čase sa na trhu objavil aj Zlatý klas, všestranný pomocník pri pečení.

zdroj: Oetker/Ukážky obalov

Obal, ktorý vidíš vyššie, je pravdepodobne najznámejší. Produkt zdobil v 70. 80. rokoch. 

zdroj: Oetker/Ukážky obalov

Od polovice 90. rokov je Dr.Oetker hrdým nositeľom tradície výroby BB pudingu. 

Článok bol pôvodne vydaný 11. septembra 2020.

Zdroje: Piešťanský denník, oetker.sk, Z Piešťan

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech