Rodinný dom pri lese je splneným snom pre tých, ktorí už nechcú bývať v meste

  • Bývanie neďaleko Prahy, napriek tomu v priamom kontakte s krajinou
  • Rozhodujúci je kontext a vzťah k okoliu. Na betónovej podnoži jednostranne otvorenej k výhľadu je položené poschodie s tehlovým obkladom, ktoré sa približuje archetypu vidieckeho domu
  • Poctivá materialita je predpokladom dlhodobej životnosti a dôstojného starnutia v prírodnom kontexte miesta
zdroj: Metodiy Monev
  • Bývanie neďaleko Prahy, napriek tomu v priamom kontakte s krajinou
  • Rozhodujúci je kontext a vzťah k okoliu. Na betónovej podnoži jednostranne otvorenej k výhľadu je položené poschodie s tehlovým obkladom, ktoré sa približuje archetypu vidieckeho domu
  • Poctivá materialita je predpokladom dlhodobej životnosti a dôstojného starnutia v prírodnom kontexte miesta
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Monev, Ing. arch. Ján Obušek, Spolupráca: Ing. Miroslav Matiaš

Rodinný dom v obci Petřikov neďaleko Prahy bol navrhnutý pre mladú štvorčlennú rodinu. Majitelia nás oslovili s jednoduchým zadaním vymyslieť im dom. Dali nám regulatívy od miestneho úradu a ostatné nechali na nás. Povedali nám, že pražský byt, v ktorom vtedy bývali predajú. Z predaja spolu s menšou hypotékou plánovali financovať nový domov. Bolo jasné, že sme boli od začiatku najatí nielen ako architekti, ale aj ako poradcovia pri ochrane rodinného rozpočtu, keďže ani jeden z investorov nebol z branže. Okrem toho matka bola na materskej, starala sa o dve malé deti a celý rozpočet rodiny ťahal manžel. Situácia známa mnohým.

zdroj: Metodiy Monev

Na rozdiel od bežnej novostavby v satelitoch, kde sa stavia veľký rodinný dom na malom päť až šesť árovom pozemku (častokrát aj s dvojnásobne prekročenou povolenou zastavanosťou), sme sa spoločne s investormi zhodli, že v tomto prípade je potrebné investovať do priestoru. Nie interiérového, ale priestoru pre život a súkromie. Vďaka vzájomnej dôvere a dobrej komunikácii vznikol návrh bez zbytočností a s obmedzeným rozpočtom. Dom zaberá iba desať percent plochy z 20 árového pozemku. Celková úžitková plocha rodinného domu je 223 m2 vrátane garáže a technických miestností. Rodinný dom má garáž iba pre jedno auto, ktorá nech je akokoľvek veľká vo väčšine prípadov skonči ako sklad (čo sa potvrdilo aj v tomto prípade). Dom nemá bazén, altánok alebo letnú kuchyňu. Veľkosti otvorov na fasáde boli navrhnuté tak, aby v prípade finančného nedostatku, boli vyplnené plastovými oknami bez predelov a tým by sa zachoval vizuálny zámer. Našťastie k tomu nedošlo a boli osadené hliníkové okná.

zdroj: Metodiy Monev

Spolupráca s investormi začala ešte pred kúpou pozemku, ktorý sme spolu navštívili a po vzájomnom odsúhlasení ho stavebníci odkúpili. Výhodou pozemku je, že sa nachádza na konci obce, má susedov iba z dvoch strán a ďalšie dve strany hraničia s lesom a voľnou krajinou. Dom je situovaný v severovýchodnej časti pozemku. Zachováva potrebné odstupové vzdialenosti od severného suseda a od ulice.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Zvyšok juhozápadnej časti pozemku je určený pre život rodiny. Pozemok plynulo prechádza do lesa a krajiny, v ktorej sa voľne pohybuje divá zver. To bolo určujúce pri vytváraní konceptu. Dom sa uzatvára pred susedmi a otvára sa smerom na juhozápad a tým sa stáva súčasťou prírody. Tento pocit je vnímateľný z každej izby v dome, v dennej aj v nočnej časti.

zdroj: Metodiy Monev

zdroj: Metodiy Monev

zdroj: Metodiy Monev

zdroj: Metodiy Monev

zdroj: Metodiy Monev

zdroj: Metodiy Monev

Funkčné delenie je bežné. Na prízemí je situovaná kuchyňa, jedáleň a obývačka a technická časť domu. Spoločnému priestoru dominuje „obraz“ v podobe pevného zasklenia rámujúceho okolitú krajinu, ktorý sa mení v závislosti od ročného obdobia,. Na poschodí sú štyri izby a dve kúpeľne. Hmotovo a materiálovo sú tieto dve zóny odlíšené – pravouhlé prízemie definuje pohľadový betón. Železobetónová stena má okrem nosnej funkcie slúžiť ako paraván, ktorý zakrýva auta zaparkované pred garážou a neporiadok, ktorý často vzniká pred ňou. Zo steny vyčnieva podsvietená lavica, ktorá navádza k hlavnému vchodu do domu. Na betónovom hranole je položené poschodie domu. Tehlový obklad fasády a šikmá bezpresahová strecha zo sivou hliníkovou krytinou ho jasne materiálovo odlišujú. Dôraz bol kladený na bezudŕžbovosť – preto boli na fasádach a na streche použité trvácne materiály, ktoré dopĺňajú hliníkové okná a betónová dlažba okolo domu.

zdroj: Metodiy Monev

zdroj: Metodiy Monev

zdroj: Metodiy Monev

zdroj: Metodiy Monev

zdroj: Metodiy Monev

Rodinný dom sme navštívili rok po jeho zabývaní. Veľmi nás potešilo, keď nám majiteľka s úsmevom povedala, že sa tu cítia s rodinou výborne. Zatiaľ nenašli na návrhu nič, čo by im prekážalo.

zdroj: Metodiy Monev


Zdroj: archinfo.sk
viac_podobnych_clankov_na_www_archinfo_sk

Najnovšie video