Slováci ju podceňujú, vo svete patrí k pilierom dlhovekosti. Nenápadná „superpotravina“ chráni pred chorobami
- Už jedna šálka denne dodá telu tretinu dennej dávky bielkovín
- Zároveň je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré spomaľujú starnutie buniek

- Už jedna šálka denne dodá telu tretinu dennej dávky bielkovín
- Zároveň je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré spomaľujú starnutie buniek
V oblastiach známych ako modré zóny, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku v plnom fyzickom aj mentálnom zdraví, tvoria strukoviny – a najmä cícer – základ každodennej stravy. Pravidelná konzumácia cíceru podporuje kardiovaskulárne zdravie, čo z neho robí nielen chutnú, ale aj funkčnú súčasť vyváženého jedálnička. Vedci však najnovšie zistili, že práve cícer prekonáva ostatné strukoviny svojím výrazným vplyvom na zníženie hladiny LDL cholesterolu.
Cícer v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam
Cícer, výživovo bohatá strukovina s dávnou históriou, sa opäť dostáva do centra vedeckej pozornosti, tentoraz v súvislosti s jeho vplyvom na cholesterol, uvádza Scitech Daily. Výskumníci počas 12 týždňov sledovali 72 dospelých osôb s prediabetom, ktorých rozdelili do dvoch skupín. Jedna konzumovala cícer, druhá čiernu fazuľu.
Už po troch mesiacoch každodennej konzumácie sa v skupine s cícerom prejavil výrazný pokles celkového cholesterolu – z priemerných 200,4 mg/dl na 185,8 mg/dl. Cícer teda účinne podporuje elimináciu tzv. zlého cholesterolu (LDL) a prispieva k prevencii aterosklerózy či srdcovo-cievnych komplikácií.
Čierna fazuľa zase prejavila svoju silu v inom smere. U jej konzumentov poklesli hladiny zápalového cytokínu interleukínu-6 z pôvodných 2,57 pg/ml na 1,88 pg/ml.
„Jedinci s prediabetom často čelia narušenej rovnováhe tukov v krvi a pretrvávajúcemu nízkoúrovňovému zápalu. Ide o faktory, ktoré sú priamo spojené s rozvojom diabetu 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení,“ vysvetlila Morganne Smithová, doktorandka z Illinois Institute of Technology.
„Naša štúdia dokazuje, že zaradenie strukovín do každodenného jedálnička môže byť účinným, dostupným a zároveň prirodzeným spôsobom, ako tieto riziká znížiť,“ dodáva.
Zistenia štúdie, ktorú viedli renomovaní odborníci Indika Edirisinghe, PhD, a Britt Burton-Freeman, PhD, odprezentovali na výročnej konferencii Americkej spoločnosti pre výživu NUTRITION 2025, ktorá sa konala v Orlande. Výskum teda opäť potvrdzuje, že aj malé výživové zmeny môžu mať veľký dopad na dlhodobé zdravie.
Základ zdravej výživy
Cícer predstavuje výnimočný zdroj živín, ktorý sa svojím zložením radí medzi najkomplexnejšie a zároveň najhodnotnejšie strukoviny. Už jedna šálka uvareného cíceru (približne 164 gramov) dodáva telu cenný komplex esenciálnych makro a mikronutrientov, ktoré podporujú fungovanie organizmu na viacerých úrovniach, uvádza Medical News Today.
Cícer obsahuje vysoké množstvo rastlinných bielkovín (až tretinu dennej potreby v jednej porcii). Je teda vhodný najmä pre ľudí, ktorí sa vedome vyhýbajú mäsu alebo živočíšnym produktom. Vysoký podiel vlákniny zase zabezpečuje plynulé trávenie, dlhodobý pocit sýtosti a pomalšie vstrebávanie cukrov.
Z pohľadu mikronutričného profilu zaujme cícer obsahom železa, ktorý v synergii s vitamínom C napomáha predchádzať anémii. Vápnik, horčík a železo pôsobia v prospech kostnej mineralizácie a znižujú riziko vzniku osteoporózy, najmä u žien po menopauze a starších ľudí.
Antioxidačná kapacita cíceru taktiež stojí za pozornosť. Vďaka prítomnosti selénu a beta karoténu pomáha eliminovať voľné radikály, ktoré prispievajú k predčasnému starnutiu buniek a vzniku chronických ochorení. Jedna šálka cíceru obsahuje približne 70 mg cholínu, ktorý podporuje mozgovú činnosť a pamäť.
Cícer tak v sebe spája výhody viacerých výživových smerov. Priaznivo ovplyvňuje črevnú mikrobiotu, upravuje metabolické procesy, posilňuje obranyschopnosť organizmu a zároveň zlepšuje kognitívne funkcie.
Čítajte viac z kategórie: Lifehacking
Zdroje: Scitech Daily, Science Direct, Medical News Today