Slováci postavili na Kysuciach miesto, ktoré je jedinečnou alternatívou na únik od civilizácie

  • Dnes sa vraciame na územie Slovenska, do oblasti Kysúc
  • Nachádza sa tu nielen predstavovaná realizácia, ale aj výrobná hala, odkiaľ modulárne drevostavby putujú do sveta
  • Objekt na lúke, v blízkozti brehu vodnej nádrže Nová Bystrica predstavuje riešenie, ktoré vzniklo “na kľúč” s plne zariadeným interiérom podľa požiadaviek klienta
BoysPlayNice
  • Dnes sa vraciame na územie Slovenska, do oblasti Kysúc
  • Nachádza sa tu nielen predstavovaná realizácia, ale aj výrobná hala, odkiaľ modulárne drevostavby putujú do sveta
  • Objekt na lúke, v blízkozti brehu vodnej nádrže Nová Bystrica predstavuje riešenie, ktoré vzniklo “na kľúč” s plne zariadeným interiérom podľa požiadaviek klienta
Podľa článku od autora Jakub Moravčík, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Martin Mikovčák, Michiel De Backer

Pred časom sme publikovali článok o projekte ark-shelter, ktorý pôvodne vznikol ako jednoduchý a cenovo prístupný “kontajner” pre pobyt v prírode. Prezentovali sme nie celkom obvyklé realizácie v zahustenom mestskom prostredí, ktoré flexibilne rozširovali obytný (kancelársky) priestor do nevyužitého prostredia strešnej krajiny.

Flexibilný priestorový koncept sa snaží vyťažiť maximum z obmedzenej obytnej plochy. Autonómna obytná jednotka nemá pevné základy, nie je napojená na siete, konštrukcia je na rozdiel od ostatných podobných projektov celodrevená, vrátane nosného rámu.

V princípe podobných konceptov vo svete jestvuje viacero. Teší nás, že ten slovenský v ničom nezaostáva. Ba naopak. Z toho čo poznáme, patrí k tým najpremyslenejším a najprepracovanejším riešeniam. Evidentná je ruka tvorivých autorov, zmysel pre detail i celok, čistý jednoduchý a funkčný dizajn. 

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

Bližšie realizáciu predstaví Martin Mikovčák:

Dnes, keď žijeme v „zrýchlenom móde“ mestského života, od deadlinu k deadlinu, potrebujeme občas únik. Únik mimo stres, povinnosti a civilizáciu, späť k nášmu pôvodu. 

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

V ARK-shelter už tri roky re-designujeme, staviame a testujeme. Už sú to desiatky objektov s ambíciou poskytnúť útočisko v prírode pre nerušený oddych.

Z tejto genézy vychádza náš nový model, ktorý pracovne voláme „into the wild“. Svojím minimalistickým stvárnením má ambíciu, odvrátiť pozornosť spät na krajinu, v ktorej je osadený.

zdroj: BoysPlayNice

Otvory vo všetkých piatich fasádach, „rámujú“ pohľady ako scénické hry prírody a premietajú ich do interiéru. Či už ide o otváravú stenu, ktorá fyzicky vpúšťa prírodu do interiéru, predné vykonzolované zasklenie, či kúpeľnovú stenu s mliečnym sklom, na ktorej sa odohráva tieňohra dotýkajúcich sa konárov a meniacich sa siluét lesa. Azda najzaujímavejšie je horizontálne presklenie skyboxu, v ktorom máte pri zaspávaní pocit, že ste vonku pod holým nebom.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Obálka sheltru sa svojím low-tech výzorom snaží splynúť s prírodou a zároveň rafinovane ukrýva sofistikované riešenia, ktoré umožňujú variabilnú prácu s priestorom a svetlom.

Technológia na základe vstupov zo senzorov a prednastavených módov vnútorné prostredie vykuruje, tieni či prevetráva. Dokonca ich dokáže „fyzicky“ transformovať a prispôsobiť zmene ich využitia. Objekt dokáže fungovať bez pripojenia na siete. Prevádzku zabezpečujú fotovoltické panely kombinované s akmulátormi, či nádrží na dažďovú vodu spolu s filtračným systémom.

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

Štyridsať metrov štvorcových podlahovej plochy sme rozdelili pomocou centrálneho „black boxu“ na päť rôznych zón. Káždá z jeho strán definuje funkciu zóny, pomocou výsuvných či sklopných dverí v rohoch boxu ju taktiež oddeľuje.

Vstupná štrbina medzi boxom a sklenenou stenou obálky sheltru, je opticky zväčšená svetlíkom. Z ľavej strany slúži box ako kuchynská linka. Na tento priestor nadväzuje denná zóna, ktorá graduje v podobe sedenia v čelnom okne.

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

Zadná strana boxu je sprchou a toaletou. vysunutím dverí z rohov boxu sa priestor štrbiny uzatvorí do kúpeľne, ktorá je presvetlená cez mliečne sklo (ktoré zároveň tvorí obvodovú stenu).

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

Napravo od boxu, po vstupe do spálňe prekvapí „absencia“ postele. Pred sebou vidíme iba vírivú vaňu. Posteľ sa spustí zo stropu až v noci.

Po obídení boxu, sa dostávame späť do vstupnej chodby. Z vnútornej strany dverí do šatníka je ukrytý rebrík, ktorý sprýstupňuje „daybed“ v skyboxe, meditačný priestor pod holým nebom.

zdroj: BoysPlayNice

„Baví nás navrhovať detaily, ktoré sa v kľúčových momentoch postupne odhaľujú. Stavba vás tak neprestane ani po čase nudiť. Túto multifunkčnosť priestorov zabalenú v minimalistickej obálke shelteru ďalej odhaľujú fotky od chalanov z BOYSPLAYNICE,“ dodáva na záver Martin Mikovčák, spoluautor konceptu Ark-shelter.

Zdroj: Archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech