Slovensko má pre bezobalové obchody nové pravidlá

Slovensko má pre bezobalové obchody nové pravidlá

Bezobalové obchody dostali od úradov metodickú pomôcku, ktorá približuje požiadavky na donesené obaly, ale aj druhy potravín, ktoré je možno predávať bez obalu. Informuje o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR materiál vypracovalo. Informovala TASR.

Vlastný obal prinesený zákazníkom musí byť podľa usmernenia vhodný na balenie konkrétnych potravín. Kyslé potraviny napríklad nie je možné baliť do hliníkových obalov, pretože hrozí riziko chemickej reakcie. Ak si chce zákazník vziať so sebou teplé jedlo, potrebuje obal, ktorý je určený pre teplé jedlá.

Úrady tiež upozorňujú, že nie všetky druhy potravín je možné predávať ako nebalené, pretože rýchlo podliehajú mikrobiologickej skaze. Vhodné sú nízkorizikové, najmä suché potraviny ako strukoviny, orechy, sušené ovocie alebo ryža.

V zmysle legislatívy EÚ sa tiež bezobalovo nesmie predávať olivový olej. Ten sa totiž môže konečnému spotrebiteľovi predávať len v označenom obale s objemom najviac päť litrov, ktorý sa po prvom otvorení už nedá uzatvoriť. Ide o spôsob boja proti falšovaniu olivového oleja.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá