Súťaž Connect Visions to Solutions otvára dvere všetkým startatupom

Súťaž Connect Visions to Solutions otvára dvere všetkým startatupom

Medzinárodná startupová súťaž Connect Vision to Solutions zahajuje už svoj štvrtý ročník. Hlavnou témou súťaže je umelá inteligencia. Pre partnerov súťaže sa hľadá inovatívne riešenie na bázi umelej inteligencie (AI) ako uvádza TS Česko-Nemeckej obchodno-priemyselnej komory (ČNOPK), ktorá je usporiadateľom tejto súťaže. Do súťaže sa môžete zapojiť do 31. augusta 2019. Veľké vyhodntenie bude prebiehať 24.októbra a výherca záska finančnú odmenu 4 000 EUR.

Štvrté vydanie startupovej súťaže Connect Visions to Solutions sa zameria na umelú inteligenciu. Chce poukázať na potenciál, ktorý priemyselným firmám aj mestám ponúka. „Náš nedávny prieskum ukázal, že umelú inteligenciu chce do piatich rokov využívať viac ako polovica firiem. Často im ale chýba potrebné know how. To vedľa akademickej sféry majú mladé technologické firmy, ktoré si na AI postavili svoj biznis. A práve tieto ekosystémy chceme prepojiť, „priblížil zámer súťaže výkonný člen predstavenstva a jej usporiadateľ Bernard Bauer z ČNOPK.

Prepojiť s tými „správnymi“ ľuďmi

Kým obvykle mladí podnikatelia skúšajú svoje šťastie a prichádzajú s nápadom k zabehnutým hráčom, v prípade Connect Visions to Solutions je to obrátene. Partneri súťaže, tento rok sú nimi Bosch, Siemens, Škoda Auto a tiež hlavné mesto Praha, zadajú hlavnej témy z oblasti AI a startupy si vyberajú, komu svoje riešenie ponúknu. Tým sa rovno prepoja s tými „správnymi“ ľuďmi.

K tým rozhodne patrí aj vedúca ŠKODA AUTO DigiLab a členka poroty Jarmila Plachá: „Vo ŠKODA AUTO DigiLabu hľadáme riešenie pre mobilitu budúcnosti – a umelá inteligencia je ich nevyhnutnou súčasťou, pretože nám umožní lepšie porozumieť dátam a vytvárať prediktívne modely. Vyvíjame nové služby spoločne s technologickými startupovými firmami a mladými podnikateľmi, pretože veríme, že práve vďaka nim bude ekonomika v budúcnosti rásť. A verím, že vďaka súťaži nájdeme nových partnerov pre spoluprácu. „

Popri globálnych priemyselných hráčov sa tento rok hľadá tiež riešenia pre Prahu, ktorá má ambície stať sa európskym centrom AI. „Vnímame obrovský potenciál nových technológií ako je umelá inteligencia, blockchain alebo internet vecí nielen pre podnikateľský sektor, ale aj pre mesto. Naším cieľom v rámci podpory podnikania je preto vytvárať vhodné podmienky a nástroje, ktoré podporia vznik inovatívnych riešení. Veríme, že nové technológie nebudú prospešné len pre firmy, ale ťažiť z nich budú aj občania Prahy, „vysvetľuje štátny radca pre školstvo a podporu podnikania Vít Šimral.

300 startupov a úspešní finalisti

Súťažou Connect Visions to Solutions od jej začiatku prešli už takmer tri stovky mladých firiem z celého sveta. Len minulý rok ich bolo 150 z 13 krajín. Posledné dva ročníky ovládli energetické témy: španielsky startup Bioo s revolučnou energiou z kvetináča a naposledy estónsky Sphebotics s inteligentnými solárnymi panelmi do miest.

Súťažou prešiel a prvý ročník vyhral tiež dnes už úspešný český startupový počin Neurón Soundware. Jeho softvér, ktorý dokáže pomocou umelej inteligencie rozpoznať poruchu na stroji, už testujú BMW, Deutsche Bahn aj Airbus. „Pre startupy máme špecifické prostredie. Súťaž, ktorú organizuje ČNOPK, je pre nich ideálna, pretože veľké koncerny v Česku pre startupy  majú ešte stále dvere zatvorené, „hovorí CEO Neurón Soundware Pavel Konečný.

Jeho slová potvrdzuje aj ďalší finalista, Radek Sysel z brnianskeho Startup Easycon: „Keď v začiatkoch získate dlhodobého partnera, je to oveľa cennejšie než veľká investícia. „Jeho účasť v súťaži naštartovala spoluprácu s PRE.

Tohtoročný ročník súťaže vyvrcholí 24. októbra na Winners ‚Night v pražskej Hauch Gallery, kde finalisti svoje riešenia odprezentujú porote a tá zvolí víťaza. Finále startupového zápolenia dovedie na medzinárodný „AI Forum“. Inovátori z radov popredných, prevažne nemeckých technologických firiem a výskumných inštitúcií na ňom predstavia svoje vízie pre využitie umelej inteligencie v praxi.

Industry + AI = Competitiveness

Súťaž Connect Visions to Solutions prebieha v rámci top témy „Industry + AI = Competitiveness „Česko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory. pod záštitou ČNOPK hľadajú významné medzinárodné firmy, nováčikmi a mesta nové nápady a obchodné modely na poli umelej inteligencie a spoločne prispievajú k rozvoju jej trhového potenciálu.

Startupy a študenti môžu nápady z oblasti AI zasielať do 31. augusta. celkový víťaz si okrem spolupráce s partnerskou firmou odnesie finančnú odmenu 4000 eur.

Partneri súťaže: Bosch, Siemens, Škoda Auto a hlavné mesto Praha.

Mediálnym partnerom súťaže je ekonomický magazín Forbes.

ZDROJ: TS

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá