V Bernolákove došlo k zakaleniu pitnej vody,podľa BVS to nie je zdraviu škodlivé

V Bernolákove došlo k zakaleniu pitnej vody,podľa BVS to nie je zdraviu škodlivé

V obci Bernolákovo (okres Senec) došlo k neočakávanému zakaleniu pitnej vody v potrubí. Problém rieši Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) od minulého týždňa. Niektorí obyvatelia prostredníctvom sociálnej siete vyjadrujú obavy, či je takáto voda vhodná na pitie. Bratislavské vodárne ubezpečujú ľudí prostredníctvom webu obce, že zakalenie vody nie je zdraviu škodlivé.

Ohrozenie zdravia nehrozí

BVS prostredníctvom obecného rozhlasu i webu obyvateľov Bernolákova informovala minulý týždeň, že z dôvodu zvýšenej spotreby vody bola vykonaná regulácia siete, pri ktorej prišlo k neočakávanému zakaleniu vody v potrubí. „Od nahlásenia zakalenia vody sa vykonávajú preplachy na sieti, aby sa tento problém v čo najkratšom čase odstránil. Zakalenie vody nie je zdraviu škodlivé, avšak negatívne pôsobí na senzorické vlastnosti vody, t.j. mení jej sfarbenie a chuť,“ píše BVS na webe obce. Na ďalšie otázky TASR vodárne zatiaľ nereagovali.

Starosta Bernolákova Richard Červienka pre TASR uviedol, že sa o probléme nedozvedel od BVS, ale od ľudí prostredníctvom sociálnej siete. „Oslovil som BVS a žiadal ich o stanovisko, ktoré som dostal a je zverejnené na webe obce. To nie je stanovisko obce, ale BVS. Oni tvrdia, že voda je neškodná,“ uviedol starosta. Situácia sa koncom minulého týždňa podľa jeho slov, „ako-tak začala upokojovať“. Vo štvrtok (1. 8.) však bolo v obci opäť viac ulíc so zakalenou vodou. Na obecnom úrade je voda v poriadku, zakalenie vody nepostihlo celú obec. V piatok (2. 8.) starosta zháňal od ľudí vzorky zakalenej vody, ktoré chcel dať na rozbor. Tri rodiny, ktoré sa na problém sťažovali, mali však do piatka rána vodu čistú.

„V sobotu (3. 8.) prasklo potrubie v križovatke ulíc Hlavná-Bernolákova-Hlboká. A niektoré ulice ostali úplne bez vody,“ spresnil. Poruchu v sobotu odstránili až okolo 19.00 h večer a voda začala znovu na odstavených uliciach tiecť. Sobotné prasknutie potrubia mohlo podľa starostu opäť spôsobiť zakalenie vody v obci. Situáciu podľa jeho slov zamotávajú aj poplašné správy, ktoré sa šíria na sociálnej sieti.

Informáciu zverejnila poslankyňa

Obyvateľka Bernolákova a poslankyňa Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Mária Kisková zverejnila na sociálnej sieti fotografie vody napustenej z vodovodného kohútika v sobotu ráno do džbánu. „Voda bola tmavo zakalená až hnedá, mala kovovú pachuť, páchla a plávali v nej viditeľné nečistoty,“ uviedla pre TASR. Na jej oznam reagovali občania z okolitých obcí, ktorí podľa nej hlásili podobnú situáciu. „Lekáreň v Bernolákove zverejnila rozbor vody, ktorý jasne poukazuje na jej kvalitu v obci. Oznam zverejnili na sociálnej sieti. Jasne sa tam píše, že kvalita vody nevyhovuje podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva 247/2017,“ tvrdí Kisková.

Z pozície poslankyne BSK chce adresovať otázky BVS a žiadať nielen vysvetlenie, ale i nápravu existujúceho stavu. Reakciu BVS o tom, že zakalená voda je kvalitná a neškodná, nemožno podľa nej akceptovať. „Rozbor jasne ukazuje, že to tak nie je,“ podotkla. Starosta však poukazuje na web BVS, kde sú zverejnené aj tohtoročné rozbory vody v Bernolákove. Tie podľa neho vyvracajú šírenie poplašných správ o tom, že voda v Bernolákove je bežne škodlivá, aj keď je číra. Červienka deklaruje, že budú teraz vodu v Bernolákove monitorovať častejšie.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá