Takto býva manželský pár, ktorý si vo vnútri domu vytvoril vlastnú galériu

  • Bývanie a práca pod jednou strechou, koncept, ktorý môže priniesť ovocie
  • Osvedčený koncept - uzavretý dom z ulice, otvorený do záhrady, využili vo svojom dome dvaja výtvarníci
  • V tomto priestore sa im vďaka architektom podarilo vytvoriť dokonalú galériu
domcek
Tomáš Manina
  • Bývanie a práca pod jednou strechou, koncept, ktorý môže priniesť ovocie
  • Osvedčený koncept - uzavretý dom z ulice, otvorený do záhrady, využili vo svojom dome dvaja výtvarníci
  • V tomto priestore sa im vďaka architektom podarilo vytvoriť dokonalú galériu
Podľa článku od Archinfo. Autori projektu: Ing. arch. Štefan Lichvár, Ing. arch., akad. arch. Mária Lichvárová, Ing. arch. Michal Petráš, doc. Ing. arch. Alexander Schleicher.

Dom zložený zo štyroch gradujúcich hmôt, ukončených dvojpodlažným nárožným objektom – ateliérom pre výtvarníka s vloženou galériou. Obytné i pracovné priestory domu sa otvárajú do záhrady, ktorá vytvára pekné prírodné zázemie.

Manželský pár – obaja výtvarníci – sa rozhodli postaviť rodinný dom, ktorý splní ich požiadavky a predstavy o bývaní a zároveň vytvorí plnohodnotné podmienky pre ich prácu. Objekt spĺňa požiadavku investora na bývanie dvojčlennej rodiny s pracovným priestorom pre každého z výtvarníkov.

Pozemok sa nachádza v jednej z okrajových častí Bratislavy. Na rovine, neďaleko dunajského ramena, v bezprostrednom kontakte s archeologickou lokalitou a národnou kultúrnou pamiatkou.

zdroj: Tomáš Manina

zdroj: Tomáš Manina

Dom stojí na križovatke miestnych komunikácií, v stabilizovanom území. Vstup a vjazd na pozemok je situovaný na jeho juhozápadnej strane. Rodinný dom uzatvára nárožie, juhozápadná a juhovýchodná fasáda kopíruje hranicu pozemku. Rovnako bol osadený aj pôvodný, asanovaný objekt. Obytné miestnosti sú orientované na severovýchod, smerom do záhrady.

Celok je koncipovaný ako komplex štyroch hmôt vzájomne prepojených zjednocujúcou strechou. Najvyššia hmota je situovaná do nárožia parcely. Maliarsky ateliér majiteľa domu na poschodí skrýva galériu prístupnú priamym schodiskom. V susedstve veľkého ateliéru, v nižšej časti, sa nachádza menší ateliér majiteľky domu.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Vedľajšia nižšia hmota je taktiež dvojpodlažná. Na poschodí je priestranná hosťovská izba s vlastnou hygienou a zapustenou lodžiou. Ďalšie dve časti sú jednopodlažné, obývacia izba je však výrazne prevýšená. Veľký ateliér je farebne odlíšený od zvyšku domu, čím jasne poukazuje na svoju odlišnú funkciu.

Funkčne je objekt rozdelený do dvoch podlaží. Na prízemí sa rozvíja denná časť domu so spálňou majiteľov a hygienou, ako aj oba ateliéry s príslušenstvom a technickým zázemím. Na poschodí je nočná časť s ubytovaním pre návštevy. V suteréne sa zachovala malá vinná pivnica, prístupná z ateliéru.

zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina

Do domu sa vstupuje z juhozápadu, cez hlavný vstup. Zádverie ústi do haly so schodiskom. Z haly je sprístupnená na jednej strane ateliérová časť, na strane druhej denná časť domu. Na obývaciu izbu s otvorenou kuchyňou nadväzuje hygienické zázemie a spálňa. Priestory sa presklenými stenami a oknami otvárajú do záhrady. Miestnosti sú priamo prepojené s vonkajšou terasou.

Na poschodí sa okrem hosťovskej izby s kúpeĺňou nachádza galéria prístupná z veľkého maliarskeho ateliéru.

Architekti navrhovali iba vybraté interiérové celky, ako sú kuchyňa a kúpeľne. Zvyšok interiéru si zariadili sami majitelia.

zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina

Zdroj: Archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK