Tento rodinný dom pri lese je splneným snom pre všetkých milovníkov prírody

  • Nízkoenergetická drevostavba. Dôraz bol kladený na použitie prírodných materiálov
Ľubomír Peráček, ml.
  • Nízkoenergetická drevostavba. Dôraz bol kladený na použitie prírodných materiálov
Podľa článku od autora Jakub Moravčík, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Ľubomír Peráček ml., Ing. arch. Ľubomír Peráček st., Ing. arch. Juraj Molnár, Investor: Ing. Ľubomír Lorencovič s manželkou

Východiskom konceptu domu bolo prostredie chráneného lužného lesa, ktorý vizuálne zasahuje až na stavebnú parcelu. Ďalším dôležitým vstupom bol fakt, že dom je súčasťou väčšieho projektu, konkrétne 6 rodinných domov v uzavretom areáli, ktorý vznikal naraz v našom ateliéri.

(Pozn. red.: Mimoriadne oceňujeme fakt, že dom je na slovenské pomery súčasťou zriedkavého počinu – viacero susedných domov vzniklo koordinovane tak, že sa „navzájom rozprávajú“. Niekto riešil aj drobnú urbanistickú mierku. Nielen jednotlivé samostatné objekty, ale i ich vzťahy, úpravu okolia a vzájomné fungovanie).

zdroj: Ľubomír Peráček, ml.

Jednotná filozofia spoločného projektu od začiatku určila, že stavby budú realizované z CLT panelov. Mikrourbanizmus ustúpil stromom, čím vznikla nezvyčajná parcelácia s kľukatou cestou uprostred. Základným kvalitatívnym kritériom návrhu bolo vytvoriť priestranný dom, ktorý má klásť dôraz na kvalitné prírodné materiály, spracovanie, trvácnosť, energetickú úspornosť a užívateľský komfort.

zdroj: Ľubomír Peráček, ml.

Materiálová báza domu ako aj vizuálny prejav stavby mal komunikovať s prírodným okolím lužného lesa, čo sa odzrkadlilo v použití obkladu z červeného smreku a vo zvolenom konštrukčnom prístupe. Ten je charakteristický svojim jednotným rukopisom od primárnej nosnej konštrukcie, ktorá je zlepeného masívneho dreva, cez sekundárne konštrukcie roštov odvetraných fasád a striech, kde sa znova použilo drevo (nie napr. hliníkové rošty), až pod fasádne obklady, kde sa použila komplexne na celom dome odvetraná fasáda s čiastočne dreveným obkladom.

zdroj: Ľubomír Peráček, ml.

Dom je riešený ako dlhý hranol s rozmermi 29×8 m. Hmotu domu dotvára drevená terasa s prekrytím orientovaná do záhrady a lužného lesa vytvárajúc príjemné podlubie, ktoré odkazuje na pôvodné gánky typické aj pre rusovskú architektúru dlhých vidieckych viacgeneračných domov. Prvé nadzemné podlažie obsahuje zádverie vstupnej časti s postrannými šatníkmi, práčovňu s TZB miestnosťou, kúpeľňu so saunou, ktorá je napriamo prístupná aj z terasy, pracovňu a obytnú kuchyňu s obytnou halou. Obytná kuchyňa bola komponovaná tak, aby pri varení poskytovala priamy výhľad z varného ostrova do záhrady a aby umožňovala komfortnú obsluhu sedenia aj na terase. Obytná hala je akcentovaná prevýšením a vo svojej vyššej rovine je odtrhnutá pásovým oknom s výhľadom do korún stromov lužného lesa.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Hmota druhého podlažia obsahuje nočnú časť, je architektonicky zjednodušená a abstrahovaná do motívu horizontálneho pásového okna, ktoré preslňuje tri spálne. Jednosmerná orientácia okna bola výsledkom výberu najatraktívnejšieho výhľadu a insolácie. Pre umocnenie zámeru vyľahčenia hmoty je okno riešené formou „vykonzolovaného“ širokého parapetu, ktorý sa uplatňuje v interiéroch izieb ako výtvarný i funkčný prvok. Výrazná horizontála atiky nad prvým nadzemným podlažím je použitá pre vytvorenie zvýšeného objemu obytnej haly. Výrazná horizontála atík nie je bezúčelovým, ale i staticky dôležitým prvkom, prenášajúcim vertikálny účinok stropov a striech. Nie je teda iba výtvarným dotvorením hmoty, ale i konštrukčnou nevyhnutnosťou. Výrazné okno izieb druhého nadzemneho podlažia sa architektonicky reflektuje v priebežnom pásovom okne zadnej časti hmoty a poskytuje tak príjemné difúzne osvetlenie pre vedľajšie priestory (chodby a kúpeľne) druhého podlažia zo severnej strany.

Čistý architektonický výraz domu mal ísť ruka v ruke s racionálnou a na použité rozpony subtílnou drevenou konštrukciou. Práve použitý CLT systém mal do maximálnej miery efektívne využiť svoje statické možnosti.

Hmotové riešenie samotného domu na pozemku s nízkou zastavanosťou bolo od začiatku predurčené na relatívne kompaktné riešenie oboch podlaží súhlasne nad sebou. Malá zastavanosť vzhľadom na lokalitný program investora vylučovala možnosť garáže.

zdroj: Ľubomír Peráček, ml.

zdroj: Ľubomír Peráček, ml.

zdroj: Ľubomír Peráček, ml.

zdroj: Ľubomír Peráček, ml.
Zdroj: Archinfo.sk

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK