Títo Slováci oficiálne vyrábajú najlepšiu medovinu na svete

  • Medovina je iba ďalším dôkazom toho, za čo všetko naša civilizácia vďačí včelám. Na Slovensku máme v jej výrobe svetovú špičku.
  • Medovina je iba ďalším dôkazom toho, za čo všetko naša civilizácia vďačí včelám. Na Slovensku máme v jej výrobe svetovú špičku.

Pavol Kudláč, Radoslav Opalek a Edo Štibraný sú traja kamaráti, ktorí sa stretli už na základnej škole. Záujem o včely mali už vtedy a spolu začali navštevovať včelársky krúžok.

Svoju záľubu si preniesli aj do dospelosti a popri zamestnaniach začali v pivnici rodinného domu vyrábať svoju vlastnú medovinu. Najprv to bolo iba hobby. No v roku 2008 sa rozhodli prihlásiť svoju medovinu do svetovej súťaže a hneď sa im podarilo získať aj prvé ocenenie. To ich utvrdilo v tom, že ich produkt má potenciál.

zamok1

foto: vitajtevtrnave.sk

„Zo začiatku sme nemali sme toľko včiel ani medu, tak som to robil v malých dávkach, keby to nevyšlo. Na tie, ktoré boli najlepšie, som potom otcovi zobral demižón od vína a urobil dvadsaťlitrovú dávku. Potom päťdesiatlitrovú a takto pomaly to išlo. Bolo určite aj viacero neúspešných dávok. Našťastie som si to však zapisoval a postupne nás to doviedlo až sem. Potom sme kvasili v dvestolitrových a teraz v tisíclitrových nádobách,“ povedal pre časopis Profit jeden zo zakladateľov Radoslav Opalek.

maxresdefault

foto: YouTube/VCELOVINA

Výroba medoviny nie je vo svete tak rozšírená ako výroba vína, a výrobné postupy preto nie sú také jasné. Za Včelovinou teda stoja nespočetné pokusy s rôznymi kvasinkami, druhmi medu, či sudmi.

„Skúšame, akú chuť bude mať medovina z jednotlivých sudov. Vinári vedia, z akého dreva treba použiť sud, ale pri medovine to nevie nikto. Preto to testujeme,“ hovorí ďalší zo zakladateľov Pavol Kudláč.

untitled-14

foto: YouTube/VCELOVINA

Prepracovaná chuť tejto medoviny je výsledkom kombinácie troch rôznych druhov medov, kvalitnej vody z Malých Karpát a kvasiniek Saccharomyces cerevisiae. Kým sa dopracovali ku tým správnym kvasinkám, vyskúšali 34 rôznych druhov.

Včelovina na rozdiel od väčšiny produktov na trhu kvasí pri relatívne nízkych teplotách okolo 17°C. Tento spôsob je náročnejší, no výrobcovia tvrdia, že sa vďaka nemu lepšie zachovajú chuťové nuansy medu.

untitled-13

foto: YouTube/VCELOVINA

A to, že títo Slováci v Smoleniciach naozaj vyrábajú výnimočnú kvalitu, potvrdzuje aj ocenenie Najlepšia medovina na svete od svetovej federácie včelárov Apimondia. V roku 2013 ho získala Včelovina Špeciál, jeden z dvoch produktov, ktorý spoločnosť vyrába.

Okrem neho Včelovina každoročne vyhráva rôzne ocenenia a medaily. Od roku 2008 ich má už 23.

untitled-15

foto: YouTube/VCELOVINA

Včelovina chce dostať slovenskú medovinu na rovnakú úroveň ako francúzske vína alebo škótsku whisky. A spolu s ďalšími kvalitnými medovinami, ktoré na Slovensku máme, sa im to pomaly ale isto darí.


zdroj titulnej fotografie: YouTube/VCELOVINA

Najnovšie video